T. S.
T. S.
Viime vuosina on ryhdytty tekemään itkututkimusta. Suomalaiset potevat enenevässä määrin masennusta. Yksinäisyys, toimeentulohuolet ja hälyuutiset surettavat. Monet itkevät illalla yksikseen kotona.
SRK:n kuva-arkisto
SRK:n kuva-arkisto
Tällä viikolla vietetään valtakunnallista muistiviikkoa ja 21.9. kansainvälistä maailman Alzheimer-päivää. Uuden tutkimuksen (Roitto ym. 2024) mukaan muistisairauteen sairastuu noin 23 000 ihmistä vuosittain ja sairastuneita on jo nyt 200 000.
Eveliina Saukko
Eveliina Saukko
Työ ei ole ihmisarvon mitta eikä sen mielekkyys tule rahan eteen raatamisesta. Luterilaisen perinteen näkökulmasta työ edistää yhteistä hyvää.
Kuva Suomen evankelisluterilaisen kirkon Koraalivirsikirjasta, joka hyväksyttiin 15. yleisessä kirkolliskokouksessa vuonna 1943.
Saara Kolehmainen
Kuva Suomen evankelisluterilaisen kirkon Koraalivirsikirjasta, joka hyväksyttiin 15. yleisessä kirkolliskokouksessa vuonna 1943.
Saara Kolehmainen
Syksyllä 1523 Martti Luther kirjoitti sanat hyvin tuntemaamme virteen 261: "Oi iloitkaa te kristityt". Se oli hänen ensimmäinen virtensä seurakunnan käyttöön. Siitä käynnistyi luterilainen virsiperinne. Kun me jumalanpalveluksessa, seuroissa ja muissa tilaisuuksissa laulamme, voimme muistaa, että luterilainen perinne alkoi 500 vuotta sitten.
H. V.
H. V.
Kautta aikain on pohdittu Jobin kirjan kysymyksiä: Mikä on pahan alkuperä? Kiinnostaako Jumalaa maalliset asiat? Välittääkö hän minun asioistani? Kaiken yli nousee kysymys: miksi hyvät ihmiset joutuvat kärsimään? Paras vastaus löytyy ristin tiestä, mutta Jobin kirjasta kannattaa tutkia hyvän ja pahan välistä taistelua.
SRK:n arkisto
SRK:n arkisto
Ikääntyminen tuo mukanaan muutoksia niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Terveyden, toimintakyvyn ja kognitiivisten kykyjen heikkenemisen lisäksi ikääntyvä kokee usein menetyksiä myös sosiaalisessa verkostossaan. Kivut, menetykset ja toiminnalliset rajoitukset voivat lisätä alakuloisuutta ja masennukseen sairastumisen riskiä.
Erkki Alasaarela
Erkki Alasaarela
Itämeressä on Ruotsille kuuluva Gotlannin saari. Suvivirren sanat syntyivät siellä yli 300 vuotta sitten. Oli juhannusaamu 1694. Ennen jumalanpalveluksen alkua pappi Israel Kolmodin käveli kirkkopuistossa. Luonnon kauneus puhutteli häntä niin kovasti, että hän puki tuntemuksensa runoksi. Kun runolle löytyi sävel ruotsalaisesta kansanlaulusta, suvivirsi oli valmis. Se käännettiin oitis suomeksi ja otettiin vuonna 1701 Suomen kirkon virsikirjaan.
Pääsiäinen on kirkkovuoden keskus, josta lasketaan aikaa sekä taakse- että eteenpäin. Koska Kristuksen kuolema ja ylösnousemus ovat saman pelastusteon osia, niitä juhlittiin alkuaan samana päivänä. Vasta 300-luvulla pitkäperjantai erkani erilliseksi juhlapäiväksi.
Eteemme voi tulla hyviä ja kauniita asioita, jotka antavat voimaa, iloa ja luottamusta elämään. Myös ylivoimaisilta tuntuvat koettelemukset, kriisit, suru ja menetykset ovat osa elämää, ja jokainen kohtaa hyvin todennäköisesti niitä jossakin elämänsä vaiheessa. On arvioitu, että lähes 90 prosenttia ihmisistä kokee elämässään vähintään yhden asian, joka potentiaalisesti voi aiheuttaa trauman. Traumatilanne tulee usein kuin salama kirkkaalta taivaalta ja järkyttää elämän turvallista jatkuvuutta.
Pixabay
Pixabay
SRK:n viestinnän teema näkyy kristillisyyden toiminnassa monin tavoin. Vuositeema pyritään valitsemaan siten, että sen pohjalta voidaan pitää alustuksia ja keskustella yhteisissä kokoontumisissa. Teeman pohjalta laaditaan kirjoituksia kristillisyyden lehtiin ja teema on esillä myös SRK:n ajankohtaiskirjassa. Valitun teeman pohjalta valmistellaan ohjelmia Kesäseuraradioon ja aihetta käsitellään myös Suviseurojen alustuksessa.
Kolmiulotteinen, värikäs seiminäkymä 1900-luvun alusta on painettu pahviselle kiiltopaperille.
Helsingin kaupunginmuseo
Kolmiulotteinen, värikäs seiminäkymä 1900-luvun alusta on painettu pahviselle kiiltopaperille.
Helsingin kaupunginmuseo
Seimiasetelma on nykyisin tuttu näky jouluaikaan maassamme. Siinähän on kyseessä jouluevankeliumin hahmoista rakennettu asetelma, jonka keskiössä on Jeesus-lapsi seimessään. Hänen ympärillään on ainakin Maria, Joosef ja tallin eläimiä.
Lasse Kokko
Lasse Kokko
Suomessa on arviolta 200 000 muistisairasta ihmistä. Sairastuneiden määrä lisääntyy päivittäin, kun väestö ikääntyy. Ikä on sairauden merkittävin riskitekijä. Muistisairaus koskettaa arviolta joka viidettä suomalaista jo nyt jollakin tavalla. Sairaus voi tulla mihin tahansa perheeseen, toisilla riskitekijöitä on vain enemmän.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys