Mietiskelin hallitusohjelman kirjauksia, kun valmistelin puhetta erään ammattiopiston kevätjuhlaan. Hallitusohjelmassa tavoitteeksi on asetettu, että Suomi vuonna 2025 on uudistuva, välittävä ja turvallinen maa, jossa jokainen meistä voi kokea olevansa tärkeä. Ohjelmassa nähdään tärkeäksi, että Suomessa kannustetaan uusiutumiseen, luovuuteen ja uteliaisuuteen. Epäonnistuakin saa, virheistä opitaan. Jokaisesta pidetään huolta ja autetaan ajoissa. Hienoja tavoitteita. Kunpa eivät jäisi vain sanoiksi.
Monet ammattiin valmistuvat perustavat oman yrityksen ja työllistävät itsensä lisäksi muutamia muita. Tällä on valtavan suuri merkitys kunkin kotiseudun tulevaisuudelle. Toimimmepa yrittäjinä, itsenäisinä ammatinharjoittajina, jonkun toisen palveluksessa tai julkisen sektorin tehtävissä, me jokainen tarvitsemme tietojen ja taitojen lisäksi yrittäjäasennetta, sisäistä yrittäjyyttä. Opetusneuvos, kansanedustaja, ministeri Kerttu Saalasti puhui aikoinaan yrittäjärohkeudesta. ”Uusien työpaikkojen luominen vaatii aina pääomia ja edellyttää myös yrittäjärohkeutta. Yrittäjärohkeutta, sellaista kuin on ollut uudisasukkailla.” Ilman rohkeita kokeiluja ei löydetä uusia tapoja.
Eräässä yrittäjyyskasvatusta käsitelleessä työpajassa puhuimme työssä ja yrittäjyydessä tarvittavasta pääomasta. Sen voi nähdä kolmesta näkökulmasta: psykologinen, sosiaalinen ja inhimillinen pääoma. Psykologista pääomaa on kaikki se, millä kerrotaan itsestä, kuka olen. Siihen liittyvätitseluottamus, sinnikkyys, onnellisuus, näky omasta tulevaisuudesta. Sosiaaliseen pääomaan kuuluvat vuorovaikutustaidot, yhteistyön tekemisen kyvykkyys, vastavuoroisuus, luottamus ja aktiivinen toiminta yhteiseksi parhaaksi. Inhimillistä pääomaa voi kuvata kertomalla, mitä osaa. Ammatillinen osaaminen, itsensä johtaminen, yritteliäisyys, kiinnostus, luovuus ja harrastukset rakentavat osaltaan inhimillistä pääomaa. Tärkeää on myös taloudellinen pääoma.
Juhlaan valmistautuessani muistin ystäväni usein lainaamaa sanontaa: ”Harjoitus tekee mestarin, ja mestarit harjoittelevat aina.” Ajattelen niin, että ammattiin valmistuvan tutkintotodistus on ikään kuin lupakirja tehdä itsenäisesti oman ammattialan töitä. Mestariksi pääseminen edellyttää tietojen ja taitojen vahvistamista. Niiden lisäksi tarvitaan myös positiivista asennetta sekä rehtiä ja reilua käytöstä. Jokaisella on taitoja eri lahjakkuuksien alueilla, toiset alueet ovat vahvempia ja toiset heikompia. Positiivisella asenteella, tietojen ja taitojen harjoittelemisella voimme vahvistaa niitä. Oman osaamisen arvostaminen näkyy arvostuksena toisia kohtaan.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys