Satu Luokkanen
Selatessani somea eteeni osui elämyslahjakuva, jossa erityisen onnellisen ja rentoutuneen näköinen naisihminen nautti uittaessaan jalkojaan kirkkaassa vesialtaassa, jossa korallien ja muiden merellisten elementtien joukossa uiskenteli pieniä kaloja. Moni varmasti erehtyy luulemaan, että kuva kuvastaa todellisuutta ja tuo tilanne olisi oikeassakin elämässä hyvin nautinnollinen.
Ehhei, ei sinne päinkään. Sitä se ei todellakaan ole.
Minä nimittäin tiedän ja nyt kerron sen teillekin, jotta ette tekin vain menisi markkinamiesten halpaan.
Olimme kolmisen vuotta sitten mieheni ja ystäväpariskunnan kanssa Turkissa. Ajankohdaksi valikoitui kesäkuu sekä miesten lomien että raskauteni takia – olin vielä suht' terhakassa kunnossa kuljailemaan ja luvallinen nousemaan lentokoneeseen. Kelit Turkissa olivat kyllä ihan mahdottoman lämpimät, mutta siitäkin selvisin luottokeinollani: hikiharso kainalossa oli ihan hyvä mennä mahan kanssa ja kuivailla naamaa aina johonkin kuivuneeseen harson kulmaan.
Erään kerran kävellessämme kaupungilla ihailemassa turkkilaista elämää mieheni sai omasta mielestään ihan mahdottoman hienon ajatuksen. Hän näki kadun varressa ravintolan, jonka edessä oli tarjolla jalkahoitoa kala-altaiden muodossa. Hän tunsi naisensa; hän tiesi tämän tosinaisen kantapäiden tilanteen ja päätti tarjota vaimolleen eheyttävän elämyksen ja kaloille vuosisadan juhla-aterian. Minä hieman vastustelin. Ajatus nousemisesta puiselle korokkeelle kaiken kansan nähtäväksi arvelutti, mutta jos mies saa päähänsä hemmotella vaimoaan, niin vaikeahan sitä on hidastaa.
Palveluntarjoaja oli keski-ikäinen mies, joka kertoili meille kaloista. Ne oli jotain hienoa, kallista lajia, joita tuodaan ulkomailta saakka. Ei siis mitään paikallista merentarjontaa, vaan todellisia alansa valioyksilöitä. Hän ohjasi minut ravintolan perähuoneeseen. Jalkani piti pestä ja desinfioida, ja pehmoiset tohvelit jalassa tallustelin takaisin kadun varteen altaiden luo. Vain puhdasta syötävää näille kaloille, käsitin. Ei maantiepölyä, vain ehtaa suomalaista ihoa tällä kertaa.
Siinä hetkessä, kun upotin jalkani tuohon kala-astiaan, muistin yhden asian, joka nousi aika oleelliseksi tätä jalkahoitoa ajatellen:
Minä pelkään ihan oikeasti kaikenlaisia ötököitä. Kirsisääsket esimerkiksi ovat pahoja, ne saavat kylmän hien kasvoilleni ja aidon paniikin tunteen, kun tuijaavat kesäiltaisin avoimesta ikkunasta valoa kohti. Usein se valo tulee minun kännykästä tai lukulaitteesta, joten koen olevani niille mieluinen kohde. Niitä olen joutunut yöllä imuroimaankin, kun lentävät niin epäloogisesti ja ja ovat isoja ja rumia.
Myös yökköset, hämähäkit, toukat ja muut saavat sykkeeni nousemaan kohtuuttoman korkealle. Kaloja en ole ennen hoksannut pelätä, mutta juuri tässä hetkessä koin niiden tuntuvan ihan korilliselta koppakuoriaisia, kun kiiruhtivat parvessa huulet törröllään kinttujeni kimppuun.
Parahdin itkuun ja kiskaisin jalkani ylös altaasta. Omistaja parkaisi myös ja rojahti jalkojeni päälle. Hän huusi nou nouta, työnteli jalkojani takaisin altaaseen ja tajusin tietenkin paniikkinikin keskellä, että hän yritti pitää hengissä arvokalansa, jotka olivat kintuissani kiinni. Ei niitä sovi tukehduttaa, vesieläimiä.
Minä istuin siinä estradilla itkien kädet silmillä. Edessäni oli turisteja tai paikallisia, jotka seurasivat tätä suomalaisnaisen hemmotteluhetkeä sanomattoman kiinnostuneina. Kun vihdoin rauhoituin enkä enää ääneen itkenyt paniikkiani, omistajamies alkoi lohduttamaan minua ja myymään palveluaan ihan kunnolla. “Ouppen joor tois, ouppen joor tois, sou laavli fiiling”, hän kehotti useaan otteeseen.
Ei. Jossain se raja menee, ja juuri nyt se meni tässä. Minä en halunnut avata varpaanvälejäni noille kaloille, en kestänyt edes ajatella, että ne liikkuisivat sielläkin. Ajattelin kotimaisia ajatuksia varpaat supussa, ajattelin kaikkea muuta kuin noita eläviä kaloja, jotka hivelivät jalkojani, mutta eivät edes vilkaisseet kantapäitä. Kai ne ajatteli lasteni tavoin, että jos on ranskanleipää tarjolla, miksi tyytyä näkkileipään.
Minun laskiessani sekuntteja hemmottelun loppumiseksi omistaja jutteli mieheni kanssa. Hän kiiruhti taas luokseni ja kyseli, monesko lapsi minulla vatsassani onkaan, se kun jo selkeästi näkyi. Kun kerroin, että kahdestoista, hän päivitteli riemuissaan pitkään. Oli luullut mieheni valehtelevan, ei ollut ennen kuullut, että joillakin on oma jalkapallojoukkue! Siinä sitten tuli luokseni ja taputti olkapäälle leveästi hymyillen tuumaten englanniksi. “Sinulla on noooin iso perhe ja sinä pelkäät noooin pieniä kaloja!”
Selvisin siis hengissä. Vaikka jälkeenpäin naurattikin, niin sanon minä, että nyt kertakaikkiaan loppuu se vaimon hemmottelu. Olen sen usein sanonut ja sanon taas, että lahjakortti tai timanttisormus on aina varma lahja. Ne ei mene liikaa tunteisiin.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys