Matias Haaraniemi
Matias Haaraniemi
Vuosi on taas vaihtunut ja monenlaiset ajatukset valtaavat mielemme menneestä vuodesta. Ehkä meillä on odotuksia alkaneesta vuodesta ja sen mukana tulevista tapahtumista henkilökohtaisella ja yhteiskunnallisella tasolla. Minkälaisia asioita on tapahtunut menneen vuoden aikana?
Ihmiselämään sisältyy erilaisia ajanjaksoja. Myötäkäymisten aikana on helppo luottaa Jumalan johdatukseen. Raskaissa koettelemusten hetkissä usko Jumalan huolenpitoon voi käydä heikoksi. Tämän ajan uhkakuvien keskellä joku saattaa kysellä, onko Jumalaa olemassa. Miksi Jumala sallii niin paljon kärsimystä?
Eveliina Saukko
Eveliina Saukko
Rukoilemme usein Jumalan siunausta ajallisille hankkeille ja asioille. Näin on hyvä ja oikein rukoilla, sillä kaikki ajalliset tarpeet ovat Jumalan siunauksen varassa.
Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Raamatun alussa kerrotaan kielten synnystä. Vielä Nooan jälkeen kaikki puhuivat samaa kieltä keskenään.
A.-L.S.
A.-L.S.
Millainen on viisas ihminen? Monien meidän mielestä hänen ei tarvitse olla huippuälykäs, vaan ennemminkin sellainen, jolla on sydän paikallaan. Viisas ihminen ei välttämättä edes tiedosta olevansa viisas; viisaus vain ilmenee hänessä Jumalan lahjana.
Milloin muistat rukoilleesi? Tunsitko kiitollisuutta? Oliko sinulla hätä tai pelko? Olitko uuden edessä epätietoinen? Halusitko rukoilla ystäväsi puolesta?
Olemme saaneet elää pääsiäisen suurta juhla-aikaa. Pääsiäisenä muistelemme Jumalan ääretöntä rakkautta ja armoa meitä syntisiä ihmisiä kohtaan. Rakkaudessaan Jumala antoi ainoan poikansa syntyä maan päälle elämään ihmisenä ja täyttämään Jumalan suuren pelastussuunnitelman. Ensimmäisen ihmisparin lankeemus oli suistanut ihmisen kuoleman alle, pois Jumalan yhteydestä. Tämän yhteyden Jeesus korjasi pääsiäisenä, kun hän kuoli meidän syntiemme tähden, vuodatti verensä, jotta meillä olisi pelastus. Ylösnousemuksellaan Jeesus voitti myös kuoleman vallan.
Psalmi 126 sijoittuu todennäköisesti Babylonian pakkosiirtolaisuuden jälkeiseen aikaan. Muisteltiin aikaa, kun kyyneleet virtasivat Baabelin virtain rannalla. Siellä ikävöitiin vapauden aikaa omassa maassa ja jumalanpalvelusmenoja Jerusalemin temppelissä. Pakkosiirtolaisuudesta vapautuminen oli toteutunut, mutta tulevaisuus ei ollutkaan niin valoisa kuin mitä oli odotettu.
Anu Tofferi
Anu Tofferi
Kirkollista toimitusta ennen käydään toimituskeskustelu. Toimituskeskustelussa puhutaan toimituksen teemasta: kasteesta, avioliittoon vihkimisestä tai hautaan siunaamisesta. Myös toimitukseen liittyvistä järjestelyistä puhutaan. Minulla on tapana kysyä, onko kirkkokäsikirjan kaavassa olevissa psalmivaihtoehdoissa joku, joka erityisesti puhuttelee. Kastekaavasta ja avioliittoon vihkimisen kaavasta toimitukseen valitut psalmit vaihtelevat. Hautaan siunaamisen kaavasta psalmiksi valikoituu miltei aina psalmi 23, joka alkaa: ”Herra on minun paimeneni, ei minulta mitään puutu.” Koska seurakunnassamme hautaan siunaamisia on toimituksista eniten, on paimenpsalmista tullut minulle varsin tuttu.
Pixabay
Pixabay
Pääsiäinen on ilon ja voiton juhla. Silloin Jumalan antama lupaus syntien sovittamisesta syntiin langenneelle ihmiskunnalle saa täyttymyksen. Jeesus nousee ylös kuolleista kolmantena päivänä kirjoitusten mukaan. Synnin, kuoleman, kadotuksen ja sielunvihollisen valta on voitettu ja kukistettu.
Kari Vengasaho
Kari Vengasaho
Palmusunnuntain Sakariaan kirjan teksti kertoo Jeesuksen ratsastavan Jerusalemiin nöyränä ja voittoisana Kuninkaana, joka sovitustyönsä ansiosta tuhoaa sotavaunut ja -jouset. Teksti kertoo: ”Hän julistaa kansoille rauhaa, hänen valtansa ulottuu merestä mereen, Eufratista maan ääriin asti” (Sak. 9:10).
SRK:n kuva-arkisto
SRK:n kuva-arkisto
Autolla ajellessa tulee kuunneltua radion keskusteluohjelmia. Kuuntelin äsken erään menneinä vuosikymmeninä kansalaisille tutuksi tulleen radiopsykologin haastattelua. Hän pohti, miten meillä jokaisella on oma minä ja miten elämän rikkaus syntyy siitä, kun oma minuus kohtaa toisen ihmisen ja syntyy ”me”.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys