Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Syntiinlankeemuksen perintö on jokaisen ihmisen elämässä helposti tunnistettava ja kuitenkin itselle vaikeasti tunnustettava realiteetti. Kun syntiinlankeemuksen yleiseksi seuraukseksi vielä luetaan elämän kipu, katoavaisuus ja kuolema, on syntiinlankeemusta vaikea ohittaa. ”Valhetta ja petosta on kukkuloilla, meluisaa menoa vuorilla. Totisesti, vain Herra, meidän Jumalamme, voi Israelin pelastaa!” (Jer. 3:23.)
Kerran eräillä seurakuntapäivillä ihmeteltiin Martti Lutherin Bibliassa käyttämää sanontaa ”Pyhä Paavali”. Hänhän oli tavallinen ihminen. Paavali oli parannuksen armon saanut uskovainen ihminen, Herran apostoli. Vanhassa suomen kielessä pyhä tarkoitti erotettua, merkittyä ja rajattua. Keskustelussa tuli esiin, että Paavali ei ollut itsessään pyhä. Elävä usko teki hänet pyhäksi, erotetuksi, Jumalan valituksi aseeksi.
Eveliina Saukko
Eveliina Saukko
Onko sinun jääkaappisi ollut sellainen, että valokin on tuntunut siellä turhalta, koska siellä ei ole ollut, mitä valaista? Elatuksen murheet ja leipähuolet saattavat koetella silloin uskoamme.
Jumalan lapset ovat laulavaista kansaa. Tänäkin kesänä on suurissa seuroissa kaikunut voimakkaana kiitos Taivaalliselle Isällemme Siionin laulujen ja virsien välityksellä. Tähän on varmasti kiinnittänyt huomionsa myös uskosta osaton kuulija.
Arttu Alasaarela
Arttu Alasaarela
Uskova oli langennut syntielämään. Veli lähestyi langennutta armollisesti. Synneistä ei puhuttu aluksi mitään. Rakkaudella lähestyvä sai taitoa ja voimia kuvailla, miten suuri on Jumalan armo syntistä kohtaan. Hän sai kuvailtua armon ihanuutta ja sen voimaa. Jumala vaikutti niin, että langennut ymmärsi mahdollisuutensa tarttua mittaamattomaan anteeksiantamukseen. Hän halusi korjata syntejään, vaikka lähestyvä veli ei ehtinyt niistä edes puhua.
Päivi Peltoniemi
Päivi Peltoniemi
Otsikko viittaa Raamatun Sananlaskujen kirjan kohtaan: ”Niin kuin kieltä vaalit, niin korjaat hedelmää” (Sananl. 18:21). Se sopisi hyvin nykyaikaiseksi neuvoksi eri kielten opiskelun ja oppimisen arvostamiseen. Sananlaskujen kirjassa ei ole kysymys kuitenkaan tästä.
Eveliina Saukko
Eveliina Saukko
Kauniissa Siionin laulussa 202 on samaa teemaa kuin tämän tekstin pohjana olevassa psalmikirjoituksessa (Ps. 51:6–14).
Eveliina Saukko
Eveliina Saukko
Maan päällä ollessaan Jeesus julisti hyvää sanomaa ja kutsui ihmisiä valtakuntaansa. Saman tehtävän hän jätti omille seuraajilleen ja opetuslapsilleen. Ilosanoman julistaminen ja Jumalan valtakuntaan kutsuminen kuuluvat jokaiselle uskovalle. Raamattu kehottaa kuuntelemaan tuota kutsua. ”Jos te tänä päivänä kuulette hänen äänensä, älkää paaduttako sydäntänne niin kuin silloin, kun nousitte kapinaan” (Hepr. 3:15). Sielunvihollinen tahtoo tuoda uskomisen esteeksi monenlaisia asioita. Jeremian kirjassa Herra kehottaa ottamaan oppia menneistä ajoista. “Pysähtykää ja katsokaa, minne olette menossa, ottakaa oppia menneistä ajoista! Valitkaa oikea tie ja kulkekaa sitä, niin löydätte rauhan.” (Jer. 6:16.)
Elmeri Hekkala
Elmeri Hekkala
Oletteko kuulleet...? Arvaapa, mitä näin. Oletko sinä törmännyt keskustelunavaukseen, josta tihkuu mehevä juoru? Asia on ehkä ollut kertojan kuulema tai näkemä, jossa joku muu on tehnyt jotakin kyseenalaista tai väärää. Ehkä sellaista, jota helposti kauhistelee tai joka tuntuisi epämukavalta, jos itse olisi joutunut samanlaiseen tilanteeseen kuin tarinan kohde.
Valtteri Saukko
Valtteri Saukko
Jokin aika sitten keskustelin nuorten kanssa seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Asiat ovat arkaluonteisia ja kuuluvat yksi- tyiselämän piiriin, mutta niitä käsitellään rohkeasti ja ronskisti mediassa ja somessa. Vapaa ja rajoittamaton seksuaalisuus on saanut jalansijaa myös kouluopetuksessa, joten ei ole ihme, jos aihepiiri hämmentää uskovaisia nuoria.
kuva: haastateltavalta
kuva: haastateltavalta
A ja O, alfa ja omega – ensimmäinen ja viimeinen, alku ja loppu. Nuo kreikan kielen sanat, jotka tarkoittavat aakkosten ensimmäistä ja viimeistä kirjainta, ovat varsin tunnetut. Niitä on käytetty hyvin monissa asiayhteyksissä fysiikan mittayksiköistä tuotemerkkeihin. Raamatussa sanat viittaavat Jumalaan (Ilm 1:8).
Suviseurojen kuvapalvelu
Suviseurojen kuvapalvelu
Tahtoisin puhua, mutta pelkään epäonnistuvani. Joskus sanavalintani voivat estää toista kuulemasta ja myös puhumasta. Vieraassa seurassa tai herkästä asiasta keskusteltaessa on hyvä yrittää ajatella, että kaikki osallistujat ovat ystäviä ja asiassaan vilpittömiä. Tämä rohkaisee avoimuuteen ja luo ilmapiirin, jossa etsitään yhteistä hyvää, kuunnellaan, annetaan tilaa, puhutaan tunteista, keskitytään asiaan ja ollaan ymmärtäväisiä. Keskustelutilanteiden puolesta on hyvä myös rukoilla, ”huokaista Jumalan puoleen”.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys