Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Syntiinlankeemuksen perintö on jokaisen ihmisen elämässä helposti tunnistettava ja kuitenkin itselle vaikeasti tunnustettava realiteetti. Kun syntiinlankeemuksen yleiseksi seuraukseksi vielä luetaan elämän kipu, katoavaisuus ja kuolema, on syntiinlankeemusta vaikea ohittaa. ”Valhetta ja petosta on kukkuloilla, meluisaa menoa vuorilla. Totisesti, vain Herra, meidän Jumalamme, voi Israelin pelastaa!” (Jer. 3:23.)
Kerran eräillä seurakuntapäivillä ihmeteltiin Martti Lutherin Bibliassa käyttämää sanontaa ”Pyhä Paavali”. Hänhän oli tavallinen ihminen. Paavali oli parannuksen armon saanut uskovainen ihminen, Herran apostoli. Vanhassa suomen kielessä pyhä tarkoitti erotettua, merkittyä ja rajattua. Keskustelussa tuli esiin, että Paavali ei ollut itsessään pyhä. Elävä usko teki hänet pyhäksi, erotetuksi, Jumalan valituksi aseeksi.
Päivi Peltoniemi
Päivi Peltoniemi
Viimeisenä päivänä vasaran lyönti jää kesken ja marketin musiikki loppuu kuin veitsellä leikaten. Kaikkien katseet kääntyvät idän taivaalle, joka loistaa kirkkaampana kuin yksikään aurinko. Kukaan ei ehdi kysymään, mitä tämä on, eikä kukaan enää saarnaa syntejä anteeksi. Haudat aukeavat, tuuleen ripotellut tuhkat kerätään kokoon ja merikin antaa omansa.
Pixabay
Pixabay
Meneillään oleva kirkkovuosi on kohta loppumassa. Ensi sunnuntaina on valvomisen sunnuntai ja sen jälkeen kirkkovuoden viimeinen sunnuntai, tuomiosunnuntai.
Kuvituskuva.
A-L. S.
Kuvituskuva.
A-L. S.
Uhkaako sairaus tai onnettomuudet? Onko menestys epävakaiden markkinoiden varassa? Ovatko lapset urakehityksen esteenä? Näitä aikamme ihminen saattaa pelokkaasti pohtia.
Luin joskus edesmenneen kulttuurivaikuttajan ja poliitikon Claes Anderssonin ajatuksia. Hän kertoi niitä haastattelusarjassa, jossa seitsemää suomalaista oli haastettu pohtimaan elämän tarkoitusta. Hän toi esiin monia ajatuksia, joista ajattelen itse kristittynä toisin. Yksi ajatus jäi kuitenkin mieleeni ja oli mielestäni osuva: ”Jokainen elämä on yhtä pitkä – kestää syntymästä kuolemaan.”
Ihmisen syntymä ja ihminen itsessään on ihme. Ei voida millään keinolla eikä ihmisviisaudella rakentaa sellaista ihmettä, jollainen ihminen on. Ihminen on usein pyrkinyt yltämään Jumalan viisauteen. Ihmiset alkoivat rakentaa esimerkiksi Baabelin tornia vedenpaisumuksen jälkeen tavoittaakseen taivaan ja tullakseen Jumalan vertaiseksi (1. Moos. 11). Jumala halusi kuitenkin näyttää Baabelin rakentajille suuruutensa. Hän sekoitti ihmisten kielet, jonka jälkeen he eivät enää ymmärtäneet toisiaan ja pyrkimykset taivaan tavoittamiseksi tyrehtyivät.
Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Raamattu kertoo viidennen Mooseksen kirjan lopussa tapahtumista, joissa Israelin kansa oli pitkän autiomaavaelluksen jälkeen päässyt lähelle luvattua maata. Tiedustelijat olivat tuoneet epäuskon sanomaa luvatusta maasta. Ainoastaan Joosua ja Kaleb toivat kansalle uskon ja toivon näköalaa: ”Maa, jota kävimme tutkimassa, on hyvä ja ihana maa. Jos Herra on meille suosiollinen, hän vie meidät tuohon maahan, joka tulvii maitoa ja hunajaa, ja antaa sen meille.” (4. Moos. 14:7–8.)
Anna-Leena Saukko
Anna-Leena Saukko
Oletko kuullut jonkun sanovan, että hän tuntee olevansa alapaulalla? Kaikille lukijoille, ainakaan nuoremmille ei välttämättä ole ihan selvää, mitä tuolla kielikuvalla tarkoitetaan.
Elmeri Hekkala
Elmeri Hekkala
Ensi sunnuntain aiheena on rakkauden kaksoiskäsky. Vanhan testamentin lukukappale neuvoo meitä rakastamaan, palvelemaan ja pelkäämään Jumalaa koko sydämestämme ja sielustamme. Jeesus liitti käskyyn toisenkin osan, lähimmäisen rakastamisen, johon myös Raamatun sana kehottaa. Käskyn ensimmäisen osan kohdalla joudumme kysymään: Miten minä kykenen rakastamaan Jumalaa kaikesta sydämestäni? Haluaisin kyllä rakastaa, mutta tunnen itseni siihen liian heikoksi.
Heikki Vuonokari
Heikki Vuonokari
Kysymykseen, mitä tulee mieleen sanasta “enkeli”, voisivat vastaukset eri-ikäisillä huomattavasti vaihdella. Pyhäkoululaiset voisivat kertoa taulusta, jossa suojelusenkeli on saattamassa lapsia kapealla sillalla joen yli (vrt. Ps. 91:11). Koululaiset voisivat kertoa jouluevankeliumin kohdasta, jossa paimenet saivat ilosanoman syntyneestä Vapahtajasta (Luuk. 2:9). Rippikoululaiset voisivat muistella Aadamin ja Eevan karkotusta paratiisista, jonka paluutietä vartioivat kerubit välkkyvin miekoin (1. Moos. 3:24). Vanhat puhujasedät saattaisivat kertoa enkelin edessä seisoneesta ylipappi Joosuasta, jolle annettiin synnit anteeksi ja tehtäväksi hoitaa Jumalan seurakuntaa. Tehtävään hänelle luvattiin matkaystäviä tueksi kilvoituksessa. (Sak. 3:6–7.)
Jaakko Koskelo
Jaakko Koskelo
– Harmittaako vielä, etten lähde tällä kertaa mukaan, oli vaimoni kysynyt matkalla lentokentälle. Hyvästelimme toisiammePhoenixin terminaalin jalkakäytävällä. Kaipasin häntä mukaan seuramatkalle Kaliforniaan, mutta hän halusi äitileirille viikonloppuna. Pikkupojatkin pääsisivät ystävien mökille vuoristoon.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys