Pieni lapsenlapseni lauloi hellyttävästi ketunpojasta, joka etsii ystävää: "Kuka tassuun tarttuisi, kumppaniksi jää." Jo pienikin lapsi kaipaa leikkikavereita. Aina asiat eivät kuitenkaan mene niin kauniisti kuin toivoisi.
Olin huhtikuussa Jämsän opistolla opettajana ja itsekin oppimassa kurssilla, jolle oli kokoontunut koulukiusaamista elämässään kohdanneita ja heidän läheisiään. Kurssipalautteet tiivistivät viikonlopun tunnelmia: ”Oli ihanaa tulla kohdatuksi vertaisena ja omana itsenä”, ”Yksin ei kannata jäädä asioiden kanssa painimaan” ja ”Luottamus Jumalaan kulki keskustelujen rinnalla”. Sain myös yhteydenottoja, joissa nähtiin tärkeänä, että kiusaamisesta ja muistakin vaikeista kokemuksista on mahdollisuus puhua ja saada itselleen vertaistukea.
Olen työssäni kuullut liian monta tarinaa koulukiusaamisesta. Olen nähnyt liian monesti, miten kiusaamisella on ollut kauaskantoiset vaikutukset myöhempäänkin elämään. Jokainen kertomus on ollut koskettava. Joukon ulkopuolelle joutuminen, pilkkasanat, perättömät juorut, nettikiusaaminen, tönimiset ja lyönnit haavoittavat syvästi itsetuntoa. "Sitä vaan ajatteli, että minussa täytyy olla jotain vikaa", totesi eräs henkilö ja kuvasi näin monen kohtaamani koulukiusatun kokemusta.
Kynnys kertoa koetusta kiusaamisesta on yleensä korkea. Kun lapsi rohkaistuu tästä puhumaan, on aikuisen suhtautumisella ja vastuunotolla suuri merkitys. "älä välitä" -vastaus voi sulkea suun pitkäksi ajaksi ja kiusaaminen mahdollisesti jatkuu ja pahentuu. "Hyvä, että kerroit" -kommentti antaa viestin, että lasta ei jätetä yksin selviytymään.
Meidän jokaisen on hyvä pysähtyä miettimään, miten itse toimii nähdessään tilanteen, jossa on merkkejä toisen tietoisesta satuttamisesta tai joukosta poissulkemisesta. Kaveritkin voivat toimia tilanteen ratkaisijoina asettumalla kiusatun rinnalle. Näin kiusaaja saa terveellisen palautteen: ”Tuota emme hyväksy.”
Lasten kanssa on tärkeää puhua, että ketään ei saa jättää yksin. Jokainen on ainutlaatuinen ja arvokas, vaikka erottuisikin joukosta syystä tai toisesta. Pienikin koululainen voi koulurepun lisäksi kantaa näkymätöntä huolten taakkaa. Silloin "Tuutko mukaan?" -kysymyksellä toinen lapsi voi saada ihmeitä aikaan.
Kiusaajan kohtaaminen on myös tärkeää. Taannoin eräs nuori nosti hölmistyneenä katseensa piponsa alta ja totesi: "Niinkö? Ihanko totta? En ollut ajatellutkaan." Autoin häntä hoksaamaan, että pikkusisarukset pelkäävät hänen käytöstään. Mietimme, miltä hänen ivaamastaan luokkatoverista mahtaa tuntua. Entäpä jos hän on aikuisena hakemassa unelmoimaansa työpaikkaa ja työhönottajana onkin hänen ivaamansa luokkakaveri? Kenen nilkkaan kiusaaminen lopulta kopsahtaakaan? Tämän nuorukaisen ylimielisen kuoren alta onneksi löytyi yhteys omaan pahaan oloon ja tilaa katumukselle.
Tiedän, että vaikeimmistakin kokemuksista on mahdollista selviytyä. Mainitsemani kurssiviikonloppu vahvisti myös tätä ajatusta. On tärkeää, että voimme puhua ja yhdessä hakea ratkaisuja vaikeiden asioiden käsittelyyn. Millainen on hyvä ystävä? Tämä on tärkeä keskustelunaihe aina.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys