Kun olen kaksissa edellisissä suviseuroissa päässyt seuraamaan läheltä suviseurojen järjestelyjä, olen tajunnut, miten suuri voimainponnistus tapahtuman järjestäminen onkaan. On monenlaista huomioitavaa, jota ei seuravieraana ole osannut edes ajatella.
Esimerkiksi kaikkien 13 toimikunnan täytyy toimia yhteistyössä ja sovittuja pelisääntöjä ja aikatauluja tulee noudattaa. Jos työ onkin verottanut vapaa-aikaa ja perheen kanssa olemista, on se myös antanut muun muassa paljon uusia ystäviä eri toimikunnista.
Suviseurat tuntuvat vielä ehkä kaukaisilta, mutta ovat silti jo järjestäjien näkökulmasta ovella. Ensi kesän suviseurojen työvoiman hankinta käynnistyy tammikuun puolivälissä. Seurat kokoavat suuren väkijoukon koolle ja vaativat runsaasti talkootyötä sekä ennen seuroja että niiden aikana.
Suviseuroissa tehdään noin 10 000 työvuoroa, ja lisäksi tuhansia ennen seurojen alkua. Vielä yli 7 000 työvuoroa odottaa tekijäänsä. Tänä vuonna työvoimavastuussa ovat Pohjois-Suomen rauhanyhdistykset, kutakuinkin linjan Ruukki-Vaala-Kuusamo pohjoispuolelta. Jokaisessa rauhanyhdistyksessä on nimetyt työvoimankerääjät, joilta työvuoroja voi kysellä, jos he eivät suoraan niitä tule tarjoamaan.
Suviseuroissa löytyy töitä jokaiselle halukkaalle, sillä tekijöitä tarvitaan noin 10 000
työvuoroon. Kuvassa työvoimatoimikunnan puheenjohtaja Ilkka Ronkainen hoitamassa
kesän 2013 Ranuan opistoseurojen työvoimahankintaa.
Työttömyyttä ei ole tiedossa; jokaiselle löytyy tekemistä. Ammattipätevyysvaatimuksia ei ole muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Jokaisen työvuoron alussa työvuoroon tulija perehdytetään ja opastetaan tehtävään. Jos olet esimerkiksi kiinnostunut näkemään, kuinka suurelle väkijoukolle valmistetaan ruoka, valitse ravintolan työvuoroja!
Erityisosaamista vaaditaan ainoastaan järjestyksenvalvonnassa sekä pääteiden risteysalueiden liikenteenohjauksessa. Näihin viranomaiset vaativat JV- tai Tieturvakortin. Etenkin niitä, jotka ovat suorittaneet nämä kurssit, pyydetään valitsemaan kyseisiä työvuoroja.
Yhteismajoitukseen tarvitaan työntekijöitä, joilla on mahdollisuus tehdä työvuoro seura-alueen ulkopuolella, muun muassa lähialueen kouluilla. Majoituspaikkoihin tarvitaan valvojia yöaikaan. Lisäksi tarvitaan päivystäjiä, joiden tehtävänä on aukaista illalla ovet majoittujille ja käydä aamupäivällä lukitsemassa ovet. Työaika on siis pari tuntia aamuin illoin. Jos on aikeissa majoittua yhteismajoitukseen, voisi kätevästi tehdä samalla työvuoronkin siellä.
Järjestäjinä toivomme, että mahdollisimman moni työvuoro olisi täytettynä hyvissä ajoin ennen seurojen alkua. Kukaan seuravieras ei varmaan halua matelevaa menoliikennettä liikenteenohjaajien pulan takia tai pitkiä ruokajonoja, kun seuraravintolasta puuttuu työvoimaa.
Jos tuntee epävarmuutta, pääseekö seuroihin, voi silti ottaa työvuoron. Useimmilla seuramatka on kuitenkin vuodesta toiseen toteutunut ja lomatkin järjestyneet suviseurojen ajaksi. Jos kuitenkin estyy pääsemästä ottamaansa työvuoroon, on parempi ilmoittaa esteestä kuin vain jättää saapumatta työvuoroon.
Sinäkin, joka et kuulu työvoimahankinnan piiriin, olet suviseuroissa tervetullut työvoimatoimistoon etsimään itsellesi vapaana olevia työvuoroja. Työvoimatoimiston löydät Torniostakin seurakentältä.
Ensi kesänä tarjottimien pesu jää vähemmälle, kun käytössä on kertakäyttötarjottimet.
Olemme työvoimatoimikunnassa opastaneet syksyn aikana eri toimikuntia työvuorojen tallentamisessa Suvivuorot-ohjelmaan. Seuraava määränpäämme on kouluttaa rauhanyhdistysten työvoimankerääjät ja jakaa heille keruulistat työvuoroista. Tämän jälkeen pääsemme seuraamaan työvoiman kertymistä ja kiittämään teitä seuravieraita mahdollisuudesta tulla osaltanne auttamaan!
Hyvää ja siunattua alkanutta vuotta 2016!
Ilkka Ronkainen
Tornion suviseurojen työvoimatoimikunnan puheenjohtaja
Kuvat: Suviseuratiedotus
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys