Matias Lahti
Joillakin ihmisillä on vangitseva katse, johon silmät tarttuvat. Katsetta on vaikea ohittaa kiinnittämättä siihen huomiota, ja oman katseen kääntäminen pois voi tuntua hankalalta.
On vaikeaa analysoida, mikä tekee katseesta erityisen. Silti tunnistamme, kun joku katsoo meitä vaikkapa lämpimästi, vihamielisesti tai halveksuvasti. Katse paljastaa sisimmät ajatuksemme ja tuntomme. Muodostamme katseita ja tulkitsemme niitä vaistonvaraisesti.
Lapsi alkaa heti syntymänsä jälkeen hakeutua vuorovaikutukseen ja kontaktiin ympäristönsä kanssa. Kun sanoja ei ymmärrä, sanattoman viestinnän merkitys korostuu. Pienelläkin lapsella on valmiudet vaistota, onko katse hyväksyvä ja rakastava vai kylmä ja vihamielinen.
Ehkä pahin vaihtoehto on jäädä kokonaan ilman katsetta. Lapsi todentaa oman olemassaolonsa vastavuoroisen kontaktin ja toisen ihmisen katseen kautta: minua katsotaan, olen siis olemassa. Vaille katsekontaktia jääminen merkitsee voimakasta hylkäämisen kokemusta. Kaikuja tästä voi kuulla Herran siunauksessa, jossa pyydämme Jumalaa kääntämään kasvonsa meidän puoleemme.
Kasvaessaan ihminen voi joutua kokemaan katseen voiman kiusaamisen välineenä. Ryhmässä luodut merkitsevät katseet sisältävät sanattoman viestin, joka on näennäisesti kätketty, mutta ilmeinen. Katseiden lisäksi poispäin katsominen on vaikuttava, jopa väkivaltainen tapa viestiä ja osoittaa valtaa.
Kielteisen katseen tai katsomatta jättämisen merkitsevyyttä on vaikea sanallistaa ja todistaa. Silti nämä tilanteet on helppo tunnistaa, kun ne sattuvat omalle kohdalle. Toistuessaan tai huonoon hetkeen osuessaan ne voivat haavoittaa pitkäaikaisesti. Toisaalta lapsuuden ja nuoruuden herkissä solmukohdissa ja myöhemminkin vaikeassa elämäntilanteessa hyväksyvällä ja rakastavalla katseella voi olla valtava merkitys. Joskus kun sanoja ei ole, pelkkä katse riittää: olet tärkeä, huomaan sinut.
Ihminen voi jäädä myös katseiden vangiksi. Jos ihmistä katsotaan toistuvasti vihamielisesti ja kylmästi varsinkin varhaisessa elinympäristössä, se jättää jäljet persoonaan ja minäkäsitykseen. Kun käsitys omasta ihmisarvosta ja rakastettavuudesta on kärsinyt vaurion, tilanteen korjaaminen voi vaatia myöhemmin vuosien psyykkisen työn. On kuitenkin mahdollista vapautua aiempien katseiden muodostamasta vankilasta ja ymmärtää, että kyse ei ollutkaan minun virheellisyydestäni ja kelpaamattomuudestani.
Tutussa synnintunnustuksessa lausumme: ”Katso puoleeni laupeutesi silmin, niin kuin sinä katsoit Pietariin, kun hän oli kieltänyt sinut, ja niin kuin sinä katsoit syntiseen naiseen fariseuksen kodissa ja ryöväriin ristinpuulla.” On hetkiä, jolloin meitä katsotaan vihamielisesti, meistä katsotaan ohi tai emme itse jaksa ottaa muiden ihmisten hyvää tarkoittavia katseita vastaan. Silloinkin taivaassa ovat rakastavat kasvot, jotka on käännetty meidän puoleemme.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys