Matias Lahti
Evankeliumikirjoissa Jeesuksen ja fariseusten suhde kuvataan jännitteisenä. Jo pelkkä Jeesuksen olemus vaikuttaa häirinneen fariseuksia, hänen opetuksistaan puhumattakaan. Fariseukset olivat juutalainen kansallis-uskonnollinen puolue, ja heille oli tärkeää Mooseksen lain ja suullisten perinnäissääntöjen noudattaminen. Fariseusten hengellisyyden ydintä olivat tekemiset ja tekemättä jättämiset. Jeesus pyrki opetuksessaan murtamaan tämän ajattelutavan ja osoittamaan fariseuksille, että jokainen heistä oli sydämessään lain rikkoja ja tarvitsi armoa, vaikka ulkoisesti elikin moitteettomasti.
Farisealaisuuteen kuului hengellisyydessä ansioituminen ja sen myötä toisten ihmisten yläpuolelle asettuminen. Koska fariseukset katsoivat onnistuneensa omassa elämässään, heillä oli mielestään oikeus ja jopa velvollisuus seurata muiden elämää ja puuttua siihen. Fariseuksille oli tärkeää myös uskonnollinen hierarkia ja oma, mielellään mahdollisimman korkealle sijoittuva paikka siinä.
Fariseukset uskoivat olevansa aina oikeassa, eikä heidän jäykkään ajatteluunsa tuntunut mahtuvan erehtymisen mahdollisuutta. Kun Jeesus osoitti heidän ajattelunsa sydämettömyyden ja Jumalan sanan vastaisuuden, he eivät kyenneet nöyrtymään. Totuus sattui, teki kipeää ja kääntyi aggressiivisuudeksi Jeesusta kohtaan.
Raamattu on peili, johon lukijan on tarkoitus peilata elämäänsä ja omaa sydäntään. Kertomusten henkilökuvastosta löytyy samastumiskohteita jokaiselle. Raamattuun on kirjattu paljon uskovaisten erehdyksiä ja lankeemuksia, joihin samastuminen tuntuu lohduttavalta.
Fariseuksiin ei tee kuitenkaan mieli samastua. Ainakin minulle on helpompaa myöntää langenneen johonkin konkreettiseen syntiin kuin todeta olevani armoton, omaa etua tavoitteleva, itseään muita parempana pitävä ja tekopyhä. On helpompaa sietää omaa inhimillistä heikkouttaan kuin olemuksellista pahuuttaan ja keskeneräisyyttään. Jokaisessa meissä kuitenkin elää farisealaisuuden siemen, joka on vallalla joskus enemmän, joskus vähemmän. Farisealaisuus on lähellä; se on vain yhden ajatuksen päässä.
Farisealainen mielenlaatu on projektiivinen: se näkee muissa sen, mitä se ei kestä nähdä itsessään. Pinnallisesti luettuina monet Raamatun kertomuksista antavat tähän myös meille hyvän mahdollisuuden. Fariseukset tarjoavat oivan sijoituskohteen omille farisealaisille ajatuksillemme, ja se jos joku on farisealaisuutta. On helppo huomata, miten väärin ja Jumalan tahdon vastaisesti farisealaiset toimivat, mutta paljon vaikeampaa on nähdä farisealaisuus itsessään. Jumala antakoon siihen meille nöyryyttä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys