Viime aikojen julkisessa keskustelussa on pohdittu uskonnonvapauden ja vakaumusten rajoja koulujen toiminnassa. Hämeenlinnalaisessa koulussa pidettiin vuonna 2023 tilaisuus, johon sisältyi uskonnolliseksi tulkittava laulu. Asiasta ei oltu informoitu kaikkia tyydyttävällä tavalla. Asiasta kanneltiin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle. Sen päätöksen mukaisesti kaupunki joutuu maksamaan oppilaalle 1500 euroa korvausta uskonnollisen syrjinnän vuoksi. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan mukaan uskonnottomaan oppilaaseen kohdistui uskonnollista syrjintää. Päätös on lajissaan ensimmäinen.
Isyyttä ja isien jaksamista ei ole tutkittu yhtä paljon kuin äitiyttä. Tutkimustietoa kuitenkin on, tuorettakin. Eräs tutkimuksissa havaittu perustavanlaatuinen ristiriita on se, että nykyisien oletetaan osallistuvan tasa-arvoisesti sekä lapsiperheen käytännön työhön että tunnekasvatukseen, mutta työelämä käytäntöineen ja asenteineen ei välttämättä kuitenkaan mahdollista tätä.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous esittää kirkolliskokoukselle kirkkojärjestykseen lisättävää säännöstä rinnakkaisista avioliittokäsityksistä. Toisessa avioliitto ymmärretään miehen ja naisen välisenä ja toisessa avioliitto kahden henkilön välisenä. Käsitykset ovat teologisesti eri tavoin perusteltuja. Piispainkokouksen esitys on ehtinyt herättää hiljaisen huolestumisen lisäksi vahvoja reaktioita puolesta ja vastaan.
Ihminen kokee ja sanoittaa kiitollisuutta hyvin eri tavoin, riippuen tilanteesta. Kiitollisuus voi olla arkipäivän kohteliaisuutta oven avanneelle, kokonaisvaltaisvaltaista tunnetta elämässä tai jopa kokonainen elämänasenne. Kiitollisuus liittyy niin ihmisen persoonaan kuin hänen elämänsä lähtökohtiin ja kokemuksiin. Joku tuntee suurta kiitollisuutta päivän ainoasta ateriasta, toinen siitä, että sairausjakson jälkeen ruoka taas maistuu. Kolmas voi puolestaan tuntea kiittämättömyyttä hienonkin ravintola-aterian äärellä.
Käydyt presidentinvaalit olivat eduksi Suomelle ja esimerkki meille kaikille. Monista asioista keskenään eri mieltä olevat presidenttiehdokkaat kävivät rakentavaa ja toisiaan arvostavaa keskustelua, luopumatta omasta arvopohjastaan. Vaaliväittelyt olivat tällä kertaa pääasiassa miellyttävää seurattavaa.
Reilut kymmenen vuotta sitten julkisiin rakennuksiin alkoi ilmestyä kansioita, joissa luki ”pelastussuunnitelma”. Monien kirkkojen sakasteissa tämä antoi aiheen huumorille ja erilaisille toteamuksille: ”Viimeinkin pelastussuunnitelma on tiiviissä paketissa niin pappien kuin seurakuntalaisten saatavilla”. Joku puolestaan pohti: ”Eikö Raamattu enää riitäkään pelastussuunnitelmaksi, kun apua pitää kysyä viranomaisilta?” Rakennusten turvallisuuteen liittyvä ohjeistus muistutti siitä, että kirkko on Jumalan pelastussuunnitelman eli sielujen pelastamisen asialla.
Opistovuosi-koulutuksen valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden mukaan oppivelvollisille tarkoitetun kansanopistokoulutuksen tavoitteena on edistää opiskelijan omaehtoista oppimista, auttaa häntä löytämään oma opiskelutyylinsä ja antaa valmiudet opintojen jatkamiseen perusopetuksen jälkeisessä koulutuksessa.
Polarisaatiosta on uutisoitu lähipäivinäkin. Ilmiössä on kyse ihmisten jakaantumisesta leireihin erilaisten poliittisten, henkisten tai muiden aatteiden vuoksi. Voimakkaasta ryhmäidentiteetistä katsottuna maailma näyttäytyy me vastaan ne -tyyppisesti eli ryhmään kuulumattomat ovat ryhmää vastaan. Lähimmäiset eivät ole enää yksittäisiä ihmisiä vaan toisen ryhmän edustajia, jopa vihollisia.
Uskon lahjan menettänyt ihminen saattaa todeta tilanteestaan: ”Usko ei ollut mun juttu.” Lause kuulostaa kevyeltä ajateltaessa, mitä uskon myötä on menetetty. Usko ei ole vähempää kuin ihmisen suhde Jumalaan. Uskon menettämisen seuraukset ovat todellisuudessa vakavat. Vain usko johtaa ikuiseen elämään, epäusko puolestaan kadotuksen vaivaan.
Vietämme Päivämies-lehden juhlavuotta. Kristillistä elämänkatsomusta edustavan lehden syntyessä 70 vuotta sitten Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuului noin 95 prosenttia suomalaisista. Suomi lienee silloin ollut maailman luterilaisin maa. Lehti on koko historiansa ajan yhdistänyt lukijoitaan ja vienyt viestiä elävästä uskosta.
Presidentinvaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina, ja varsinainen vaalipäivä on edessä sunnuntaina. Suomalaiset ovat valitsemassa itselleen kolmattatoista presidenttiä.
Tänäkin päivänä etsitään ja löydetään aarteita, vaikka mielikuvissa aarteenetsintä liittyy usein lapsuuteen ja sen leikkeihin. Historiantutkimukseen liittyvässä arkeologiassa kaivetaan esiin muinaisia aarteita nykypäivän menetelmin. Myös joissakin harrastuksissa voi nähdä ”etsi ja löydä” -tyyppistä aarteenetsintää, onpa kyse geokätköilystä tai lintujen bongaamisesta. Aarteena pidetään yleisesti jotakin, joka on tavallista arvokkaampaa, etsinnän ja löytämisen arvoista.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys