Moni tuntee sanonnan ”Kysyvä ei tieltä eksy”. Sanonta on käyttökelpoinen myös hengellisen elämän osalta: uskovaisena kilvoitteleva ihminen tarvitsee elämänsä varrella mahdollisuuksia kysyä uskomiseen liittyviä kysymyksiä. Kysymisen taustalla voi olla tarve tietää, ymmärtää, pysyä oikeassa suunnassa sekä tyytyä siihen, että kaikkiin kysymyksiin ei aina ole selkeää vastausta.
Vuodenvaihteen puhujienkokouksen alustuksen aiheena oli uskon tuoma ajallinen ja ikuinen siunaus. Aihetta käsiteltiin Paavalin Filemonille osoittamin sanoin: ”Rukoilen, että yhteinen uskomme auttaisi sinua käsittämään kaiken sen hyvän, minkä Kristus on meille antanut” (Filem. 1:6).
Kristityt ympäri maailman valmistautuvat juhlimaan Jeesuksen syntymää. Joulun vietto on levinnyt myös sellaisten maiden ja kulttuurien keskelle, joissa kristinusko ei ole valtauskonto. Monille tieto joulun alkuperästä on ohut tai tuntematon. Joulua vietetään keskitalven juhlana, jolloin läheisiä ja muita ihmisiä muistetaan lahjoilla.
Omannäköinen joulu on viime vuosina yleistynyt sanapari. Mitä se pitää sisällään? Kielitoimiston mukaan omannäköinen tarkoittaa omien mieltymysten ja arvojen mukaista, itsensä näköistä asiaa. Näin ollen omannäköisen joulun voi ajatella tarkoittavan juhlaa, jonka viettämisessä näkyvät sekä arvot että joulua viettävän henkilön persoona.
Erilaisena syntyvä perheenjäsen tuo uusia sävyjä vanhemmuuteen. Kehitysvamma tai jokin muu vamma tuo usein mukanaan erityisiä hoivan tarpeita. On luonnollista, että tällöin vanhempi pohtii omia voimavarojaan, osaamistaan tai jaksamistaan vanhemmuuden äärellä. Osa huolista saattaa toteutua, osa taas ei. Ihmeellisesti elämän antaja, Jumala, antaa erityislapsen vanhemmille voimavaroja ja erityistä taitoa olla juuri tämän lapsen vanhempi. Moni kokeekin pian, että erilaisuus onkin erityisyyttä, sillä lapsi tuo uudenlaista merkitystä ja iloa perheen elämään.
Suomalaisia on pidetty niin kotimassa kuin ulkomailla rehellisinä ja luotettavina ihmisinä. Onko näin edelleen? Kaupan liitto teetti hiljattain ulkopuolisen selvityksen varkaushävikin suuruudesta vähittäiskaupassa. Samassa yhteydessä kartoitettiin varkaushävikin torjunnan aiheuttamia kustannuksia. Laskelmat tuottivat melkoisia lukemia: varastetun tavaran arvo on vuodessa puoli miljardia euroa. Toiset puoli miljardia euroa kaupoissa kuluu toimenpiteisiin, joilla näpistelyä ja varastamista yritetään estää. Kaupan alan toimijoiden mukaan varkaudet ovat olleet pidemmän aikaa kasvusuunnassa.
Päivämies on kristillinen viikkosanomalehti, jonka levikki on noin 20 000 kappaletta. Lehden tekemiseen osallistuu suuri joukko ihmisiä. Lehden toimittajien, taittajien ja ilmoitussihteerin lisäksi lehden sisällön eteen työskentelee joka viikko joukko lehtiavustajia, paikallisia kirjoittajia, hartauskirjoittajia, lukijoita ja kuvaajia. Päivämies onkin pitkälti lukijoidensa näköinen lehti.
Edessä oleva valvomisen sunnuntai muistuttaa ajatuksia herättävin Raamatun esimerkein siitä, että uskon lahjaa on tärkeä hoitaa ja suojella läpi elämän. Emme tiedä, milloin tulee oma aikamme lähteä tästä maailmasta.
Tulevana sunnuntaina juhlitaan isiä. Isiä ovat yhtä lailla ne, joiden perheisiin odotetaan ensimmäistä lasta, kuin ne, jotka nauttivat jälkikasvustaan jo useammassa polvessa. Isän tehtävää voi toteuttaa monella erilaisella, mutta yhtä oikealla tavalla. Sukupolvi- ja persoonakohtaiset erot voivat olla hyvinkin suuria. Isä on merkittävä henkilö jokaiselle lapselleen. Tämän saattaa kokea kipeästi lapsi, joka on menettänyt isänsä kokonaan tai yhteyden häneen.
Pyhäinpäivää vietetään tulevana lauantaina 4. marraskuuta. Tämä kirkkovuoden pyhä on sulautuma kahdesta eri juhlasta, kaikkien pyhien päivästä ja uskovien vainajien muistopäivästä. Pyhäinpäivästä on muodostunut kolmanneksi suosituin kirkossakäyntipäivä. Monet osallistuvat kirkoissa jumalanpalveluksiin, joissa luetaan vuoden aikana poisnukkuneiden nimet ja sytytetään kynttilä heidän muistolleen.
Järjestyksenvalvojat tekevät välttämätöntä ja tärkeää työtä muun muassa suurten seuratilaisuuksien turvallisuuden puolesta. Mikäli järjestyksenvalvojat eivät ilmoittautuisi työhön, ei viranomaisilta saataisi lupaa järjestää esimerkiksi Suviseuroja tai opistoseuroja.
Kriittinen ajattelu on tärkeää monilla elämänalueilla. Esimerkiksi tieteellinen keskustelu on kriittistä keskustelua. Se on keskustelua asioista, ei henkilöistä. Tällaisessa keskustelussa on voimassa paremman, vahvemman argumentin oikeus. Samassa yhteydessä kriittinen ei tarkoita negatiivista, vaan kulloisenkin asian arviointi- ja ajattelutaitoa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys