JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vakaumuksen huomioiminen edellyttää tietoa

Pääkirjoitukset13.11.2024 11.15

Vii­me ai­ko­jen jul­ki­ses­sa kes­kus­te­lus­sa on poh­dit­tu us­kon­non­va­pau­den ja va­kau­mus­ten ra­jo­ja kou­lu­jen toi­min­nas­sa. Hä­meen­lin­na­lai­ses­sa kou­lus­sa pi­det­tiin vuon­na 2023 ti­lai­suus, jo­hon si­säl­tyi us­kon­nol­li­sek­si tul­kit­ta­va lau­lu. Asi­as­ta ei ol­tu in­for­moi­tu kaik­kia tyy­dyt­tä­väl­lä ta­val­la. Asi­as­ta kan­nel­tiin yh­den­ver­tai­suus- ja tasa-ar­vo­lau­ta­kun­nal­le. Sen pää­tök­sen mu­kai­ses­ti kau­pun­ki jou­tuu mak­sa­maan op­pi­laal­le 1500 eu­roa kor­vaus­ta us­kon­nol­li­sen syr­jin­nän vuok­si. Yh­den­ver­tai­suus- ja tasa-ar­vo­lau­ta­kun­nan mu­kaan us­kon­not­to­maan op­pi­laa­seen koh­dis­tui us­kon­nol­lis­ta syr­jin­tää. Pää­tös on la­jis­saan en­sim­mäi­nen.

Isän siunaus merkitsee paljon

Pääkirjoitukset6.11.2024 7.00

Isyyt­tä ja isien jak­sa­mis­ta ei ole tut­kit­tu yh­tä pal­jon kuin äi­tiyt­tä. Tut­ki­mus­tie­toa kui­ten­kin on, tuo­ret­ta­kin. Eräs tut­ki­muk­sis­sa ha­vait­tu pe­rus­ta­van­laa­tui­nen ris­ti­rii­ta on se, et­tä ny­kyi­sien ole­te­taan osal­lis­tu­van tasa-ar­voi­ses­ti sekä lap­si­per­heen käy­tän­nön työ­hön et­tä tun­ne­kas­va­tuk­seen, mut­ta työ­e­lä­mä käy­tän­töi­neen ja asen­tei­neen ei vält­tä­mät­tä kui­ten­kaan mah­dol­lis­ta tätä.

« 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 ... 10 »

Tuetaan järjestyksenvalvojia työssään

Pääkirjoitukset25.10.2023 8.00

Jär­jes­tyk­sen­val­vo­jat te­ke­vät vält­tä­mä­tön­tä ja tär­ke­ää työ­tä muun mu­as­sa suur­ten seu­ra­ti­lai­suuk­sien tur­val­li­suu­den puo­les­ta. Mi­kä­li jär­jes­tyk­sen­val­vo­jat ei­vät il­moit­tau­tui­si työ­hön, ei vi­ra­no­mai­sil­ta saa­tai­si lu­paa jär­jes­tää esi­mer­kik­si Su­vi­seu­ro­ja tai opis­to­seu­ro­ja.

Rakentavaan kritiikkiin kuuluu kunnioittava ote

Pääkirjoitukset18.10.2023 6.00

Kriit­ti­nen ajat­te­lu on tär­ke­ää mo­nil­la elä­mä­na­lu­eil­la. Esi­mer­kik­si tie­teel­li­nen kes­kus­te­lu on kriit­tis­tä kes­kus­te­lua. Se on kes­kus­te­lua asi­ois­ta, ei hen­ki­löis­tä. Täl­lai­ses­sa kes­kus­te­lus­sa on voi­mas­sa pa­rem­man, vah­vem­man ar­gu­men­tin oi­keus. Sa­mas­sa yh­tey­des­sä kriit­ti­nen ei tar­koi­ta ne­ga­tii­vis­ta, vaan kul­loi­sen­kin asi­an ar­vi­oin­ti- ja ajat­te­lu­tai­toa.

Ikäihmisten osallistuminen kannustaa nuorempia mukaan

Pääkirjoitukset11.10.2023 7.00

Kaik­ki ei­vät saa elää pit­kää elä­mää ja van­huut­ta, vaik­ka sen va­ral­le oli­si eh­ti­nyt jo muo­dos­tua toi­vei­ta ja odo­tuk­sia. Van­huu­den ai­ka­kin on Ju­ma­lan an­ta­ma lah­ja, eri­tyi­nen elä­män­vai­he ja kii­tok­sen ai­he, vaik­ka sii­hen si­säl­tyy usein ter­vey­den­ti­lan heik­ke­ne­mis­tä ja luo­pu­mis­ta it­sel­le tär­keis­tä asi­ois­ta ja ih­mi­sis­tä.

Hiljaisuus avaa mahdollisuuden kuulemiseen

Pääkirjoitukset4.10.2023 8.00

Liik­ku­es­saan jul­ki­sis­sa ti­lois­sa ih­mi­nen ha­vait­see, et­tä ne ovat har­voin hil­jai­sia. Vä­hem­män on kaup­po­ja tai liik­kei­tä, jois­sa taus­tal­la ei soi­si mu­siik­ki. Jois­sain jul­ki­sis­sa ti­lois­sa kä­vi­jöil­tä odo­te­taan edel­leen hil­jais­ta ja hil­lit­tyä käyt­täy­ty­mis­tä. Täl­lai­sia paik­ko­ja ovat esi­mer­kik­si kir­jas­tot tai kir­kot. Työ­paik­ko­jen avo­kont­to­rei­den yleis­ty­es­sä huo­mat­tiin, et­tä ne ei­vät ol­leet täy­del­li­siä rat­kai­su­ja, sil­lä työn­te­ko vaa­tii usein kes­kit­ty­mis­rau­haa. Usein työ­hön si­säl­tyy myös luot­ta­muk­sel­li­sia kes­kus­te­lu­ja.

Tarpeellinen ja haitallinen häpeä

Pääkirjoitukset27.9.2023 6.00

Hä­peä on mo­nes­sa ti­lan­tees­sa tar­peel­li­nen tun­ne, jota me ih­mi­set her­käs­ti peit­te­lem­me. Sen taus­tal­la voi ol­la aja­tus sii­tä, et­tä muut ih­mi­set pi­tä­vät mei­tä huo­no­na tai vää­rin käyt­täy­ty­vä­nä. Hä­pe­än kyl­jes­sä esiin­ty­viä tun­te­muk­sia ovat esi­mer­kik­si kel­paa­mat­to­muus, huo­nom­muus ja jopa mi­tät­tö­myys.

Väkivalta kertoo yksilön ja yhteiskunnan tilasta

Pääkirjoitukset20.9.2023 6.00

Vä­ki­val­lan käyt­tä­mi­nen tois­ta ih­mis­tä koh­taan on vää­rin. Sil­ti vä­ki­val­taa koh­da­taan niin ko­deis­sa, kou­luis­sa, ka­duil­la kuin jul­ki­sis­sa ti­lois­sa­kin. Vä­ki­val­taa ku­va­taan yhä use­am­min sen ta­pah­tu­ma­ym­pä­ris­tös­sä ja näy­te­tään esi­mer­kik­si so­si­aa­li­ses­sa me­di­as­sa. Vii­me ai­koi­na esil­le on nous­sut nuor­ten pa­hoin­voin­tiin liit­ty­vä vä­ki­val­ta, sen syyt ja seu­rauk­set.

Synti tuottaa syvimmän pettymyksen

Pääkirjoitukset13.9.2023 7.00

Eläm­me his­to­ri­al­li­sia ai­ko­ja: van­hoil­lis­les­ta­di­o­lai­suu­den pii­ris­sä toi­mi­van nel­jän­nen kan­sa­no­pis­ton kan­na­tu­syh­dis­tys on pe­rus­tet­tu. Ta­ka­na on vuo­sia kes­tä­nyt vai­he, jon­ka ai­ka­na jopa tu­han­net kris­til­li­syy­den opis­toi­hin pyr­ki­neet nuo­ret ovat jää­neet il­man opis­to­paik­kaa. Pet­ty­mys on ol­lut suu­ri, sil­lä nuo­ri on saat­ta­nut odot­taa opis­toon pää­syä vuo­sien ajan. Mo­nis­sa per­heis­sä isom­pien si­sa­rus­ten ko­ke­muk­set omas­ta opis­to­vuo­des­ta ovat eh­ti­neet nos­taa odo­tuk­set kor­ke­al­le.

Itsetuhoinen tarvitsee kaiken avun

Pääkirjoitukset6.9.2023 8.00

Yh­teis­kun­nal­li­ses­sa kes­kus­te­lus­sa on kan­net­tu huol­ta mie­len­ter­vey­den haas­tei­den li­sään­ty­mi­ses­tä, eri­tyi­ses­ti nuor­ten kes­kuu­des­sa. THL:n kou­lu­ter­veys­ky­se­lyn (2023) mu­kaan 8.–9. -luok­ka­lais­ten ah­dis­tu­nei­suus ei osoi­ta laan­tu­mi­sen merk­ke­jä ko­ro­na-ajan jäl­keen­kään. Eri­puo­lil­ta Suo­mea on uu­ti­soi­tu nuor­ten psy­ki­at­ri­an kas­va­nees­ta tar­pees­ta suh­tees­sa hoi­to­paik­koi­hin ja hoi­ta­vaan hen­ki­lö­kun­taan. Kirk­ko on puo­les­taan ryh­ty­nyt tar­jo­a­maan ma­ta­lan kyn­nyk­sen Walk in -te­ra­pi­aa al­le 29-vuo­ti­ail­le.

Uusia kasvoja seurasalin ovella

Pääkirjoitukset30.8.2023 6.00

Seu­rail­moi­tus­ten suu­ri mää­rä tä­män leh­den si­vuil­la ker­too rau­ha­nyh­dis­tys­ten toi­min­ta­kau­den par­hail­laan käyn­nis­ty­vän. Siir­ry­tään si­sä­ruo­kin­ta­kau­teen, ku­ten jos­kus kuu­lee sa­not­ta­van. Ke­sän suu­ret seu­rat ret­ki­o­lo­suh­teis­sa ovat ohi, ja Ju­ma­lan sa­nan saar­na kai­kuu syk­syn ja tal­ven kuu­kau­si­na si­sä­ti­lois­sa: rau­ha­nyh­dis­tys­ten toi­mi­ta­loil­la, kir­kois­sa, seu­ra­kun­tien ti­lois­sa ja ko­deis­sa.

Välittämisen osoittaminen vahvistaa nuoren itsetuntoa

Pääkirjoitukset23.8.2023 6.15

Lap­sen kas­vu mur­ro­si­än kaut­ta nuo­ruu­teen si­säl­tää mo­nia epä­var­muu­den tun­tei­ta. Sii­nä mis­sä lap­si on in­no­kas osal­lis­tu­maan las­ten­lei­rien leik­kei­hin ja pe­lei­hin, on rip­pi­kou­lui­käi­sen vai­ke­am­pi heit­täy­tyä mu­kaan yh­tei­seen te­ke­mi­seen. Taus­tal­la voi ol­la pel­koa esil­lä ole­mi­ses­ta tai epä­on­nis­tu­mi­ses­ta tois­ten kes­kel­lä. Mur­ro­si­än muu­tok­set haas­ta­vat niin nuor­ta it­se­ään kuin hä­nen lä­hi­pii­ri­ään. Näis­tä ko­ke­muk­sis­ta voi lu­kea li­sää tä­män vii­kon Päi­vä­mie­hen Kap­säk­ki-osi­os­ta.

« 1 ... 3 4 5 6 7 8 9 ... 10 »
21.11.2024

Minä odotan Herraa kuin vartijat aamua, hartaammin kuin vartijat aamua. Ps. 130:6

Viikon kysymys