Matias Haaraniemi
Matias Haaraniemi
Vuosi on taas vaihtunut ja monenlaiset ajatukset valtaavat mielemme menneestä vuodesta. Ehkä meillä on odotuksia alkaneesta vuodesta ja sen mukana tulevista tapahtumista henkilökohtaisella ja yhteiskunnallisella tasolla. Minkälaisia asioita on tapahtunut menneen vuoden aikana?
Ihmiselämään sisältyy erilaisia ajanjaksoja. Myötäkäymisten aikana on helppo luottaa Jumalan johdatukseen. Raskaissa koettelemusten hetkissä usko Jumalan huolenpitoon voi käydä heikoksi. Tämän ajan uhkakuvien keskellä joku saattaa kysellä, onko Jumalaa olemassa. Miksi Jumala sallii niin paljon kärsimystä?
Ensi sunnuntai on Hyvän Paimenen sunnuntai. Kirkkokäsikirjassa on sunnuntaille varatussa esipuheessa teksti: ”Jeesus on Hyvä Paimen, joka pitää huolen lampaistaan. Ylimpänä paimenena hän lähettää opetuslapsensa huolehtimaan Jumalan laumasta.”
Anna-Leena Saukko
Anna-Leena Saukko
Kirkkokansa laulaa ilman säestystä ”Käy yrttitarhasta polku, vie Golgatalle se.” Hiljaisen viikon aikana seurataan Jeesuksen alennustietä, ja pitkäperjantaina ajatukset pysähtyvät Golgatalle.
Viimeiset vuodet ovat olleet omituisten myllerrysten aikaa. Juuri kun mieliimme hiipi toivo pandemia-ajan päättymisestä, Eurooppaan puhkesi hirvittävä sota. Olemme tästä kaikesta murheissamme ja pelkäämme läheistemme ja isänmaamme puolesta. Edessämme näyttää olevan vain huonoja vaihtoehtoja.
”Istun pihalla keinussa ja jaksan jo ihailla keskikesän kauneutta. Tunnen, kuinka vauva liikahtaa mahassani ja sitten rauhoittuu keinun rauhalliseen kyytiin. Keinu vie ajatukset edellisen kesän tunnelmiin. Sama paikka, sama kiikku, saman puun humina. Silloin itkimme yhdessä lapsemme menetystä, nyt istun yksin ja odotan sinua saapuvaksi sairaalasta kotiin. Näen sinut, kävelet haparoivin askelin kyynärsauvoihin tukien kohti kotia. Mieli herkistyneenä… ’sain vielä palata kotiin’.
Onko sinun kärsivällisyyttäsi koskaan koeteltu? Olet ehkä saattanut joutua puremaan alahuulta tai nielemään kiukkusi.
Paavali rohkaisee Efeson Jumalan lapsia kirjoittamalla: ”Te ette siis enää ole vieraita ja muukalaisia, vaan kuulutte Jumalan perheeseen, samaan kansaan kuin pyhät. Te olette kiviä siinä rakennuksessa, jonka perustuksena ovat apostolit ja profeetat ja jonka kulmakivenä on itse Kristus Jeesus.” (Ef. 2:19–20.) Samassa kirjeessä Paavali asettaa esikuvaksi Jumalan.
Milloin olet viimeksi rukoillut? Oletko muistanut kiittää Taivaan Isää kaikesta hyvästä, pyytänyt apua vaikeaan tilanteeseen tai rukoillut voimaa pysyäksesi lapsenaan? Itse huomaan rukoilevani tai huokaavani Mooseksen tavoin (2. Moos. 14:15) Jumalan puoleen silloin, kun on vaikeaa, en itse näe selkeästi tulevaa tai synnin sumu peittää armoauringon.
SRK:n arkisto
SRK:n arkisto
Onko sinulla joskus ollut supervoimia? Tiedän, että monella pikkupojalla on. Monessa kodissa ja pihassa on leikitty lukemattomia kertoja erilaisia supersankarileikkejä. Muistan, että pikkupoikana armeijan käyneen isoveljen voimat ja taidot tuntuivat olevan kuin supersankarilla.
Kielentutkijat ovat pohtineet suomen rakkaus-sanan alkuperää. Yksi näkemys on se, että rakastaminen oli alun perin yhteisen verkon vetämistä kahdella veneellä. Toisen ajatuskulun mukaan taas jonkun kohteen tai asian voimakas haluaminen oli rakastamista. Niin kuin tutkimuksen saralla tapaa käydä, näkemykset eroavat toisistaan. Kristillinen maailmankuva katsoo sanaa Jumalan sanan näkökulmasta.
Kooralaiset olivat jääneet taistelussa tappiolle, ja kansan enemmistö pilkkasi heitä ja nauroi heille. Psalmissa 44 he purkavat tuntojaan ja etsivät turvaa vetoamalla Jumalaan – olihan hän aikaisemminkin auttanut lapsiaan. Jumala oli varjellut menneitä sukupolvia uskon taisteluissa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys