Matias Haaraniemi
Matias Haaraniemi
Vuosi on taas vaihtunut ja monenlaiset ajatukset valtaavat mielemme menneestä vuodesta. Ehkä meillä on odotuksia alkaneesta vuodesta ja sen mukana tulevista tapahtumista henkilökohtaisella ja yhteiskunnallisella tasolla. Minkälaisia asioita on tapahtunut menneen vuoden aikana?
Ihmiselämään sisältyy erilaisia ajanjaksoja. Myötäkäymisten aikana on helppo luottaa Jumalan johdatukseen. Raskaissa koettelemusten hetkissä usko Jumalan huolenpitoon voi käydä heikoksi. Tämän ajan uhkakuvien keskellä joku saattaa kysellä, onko Jumalaa olemassa. Miksi Jumala sallii niin paljon kärsimystä?
Ensi sunnuntain Raamatun tekstit opettavat ihmisiä toimimaan armollisesti toisiaan kohtaan. Ihmisen tehtävänä ei ole tuomita lähimmäistään, sillä tuomiovalta kuuluu yksin Jumalalle. Kristitty on kutsuttu saarnaamaan syntien anteeksiantamusta kaikille luoduille.
Jumalan rauhaa rinnassansa, ken kantaa maassa kuoleman, on onnellinen kulkeissansa maan vieraan poikki taivaaseen.” ”Kuunnelkaa, miten hieno laulu”, nuori toteaa ystävilleen ja kuuntelee laulun useaan kertaan. Samana päivänä tuon nuoren lyhyt, mutta onnellinen elämä katkeaa liikenneonnettomuuteen. Jumalan rauhan sydämelleen omistanut otetaan uskovien lepoon.
Ensi sunnuntain aiheena on kutsu Jumalan valtakuntaan. Päivän Psalmi kertoo ihmisestä, joka on vajonnut toivottomuuteen. Heikkouden hetkellä vihamiehet ovat käyneet hänen kimppuunsa, hän on kuin hukkuva ihminen. Näin sielunvihollinen toimii vieläkin onnettomuuden hetkellä. Jumala alkaa usein toimia silloin, kun ihmisen voimat loppuvat: ”Korkeudestaan hän ojensi kätensä ja tarttui minuun, hän veti minut ylös syvistä vesistä” (Ps. 18:16).
Ihmiset ovat kautta aikojen keränneet ajallista rikkautta itselleen ja pyrkineet sillä turvaamaan elämäänsä. Näin oli Jeesuksenkin aikana.
Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Onko sinulla ollut aikaa pysähtyä kesän ihmeen edessä, kun Jumala puhuttelee luomakunnassaan? Pysähdyitkö miettimään lintujen muuttoa? Kuka on antanut niille tahdon ja taidon palata yhä uudelleen karuun Pohjolaan vanhoille pesimäpaikoille? ”Kuinka ääretön onkaan Jumalan rikkaus, kuinka syvä hänen viisautensa ja tietonsa” (Room. 11:33).
Joskus elämä runtelee. Tuntuu, että koettelemusten alle rusentuu ja näköala kaventuu ja sumenee. Ainoa asia, johon pystyy, on huuto Jumalalle: ”Voi, hyvä Jumala, auta!”
Kauan sitten, pikkupoikana, pääsin isän ja isoveljien mukana seuraamaan puolustusvoimien näytöstä. Näytöksessä laukaistiin harjoituspanoksia kenttätykeillä. Minua jännitti ja hieman pelotti seurata tapahtumaa. Varusmiehet toimivat ripeästi. Tykit asetettiin paikoilleen, komento kuului: ”Tulta!” Laukausten ääni oli niin voimakas, että säikähdin ja painauduin lujasti isää vasten. Hakeuduin turvaan.
Moni meistä muistaa, miten lapsena oli mukavaa näin kevään korvalla tehdä puroja ja leikkiä kuralätäköissä. Parasta taisi olla, jos löytyi oikein hyvä saviliejukko, joka roudan sulamisen aikaan oli pehmeä ja upottava. Ehkä jollakin on kokemus myös siitä, miten yllättäen ja tiukasti kumisaapas saattaa tarttua liejuun ja miten vaikeaa tuollaisesta saviliejusta on päästä irti. Tuntuu kuin lieju imisi kenkää sisäänsä eikä haluaisi päästää irti.
Useat meistä ovat nähneet rannalla telineessä tai laivan kaiteeseen kiinnitetyn punavalkean renkaan. Se on pelastusrengas, joka voi pelastaa kuolemanvaaraan joutuneen ihmisen hengen.
Psalmissa 66 laulajan sydämestä soi kiitos ja ylistys Jumalan ihmeellisistä teoista. Matka luvattuun maahan alkoi epäilyksissä ja lähestyvän vihollisen pelossa. Jumala matkalle lähettäjänä oli kuitenkin johdattamassa ja varjelemassa. Tänäänkin, meidän elämässämme, Jumala ”muuttaa meren kuivaksi, niin että jalkaisin käydään veden ylitse” (Ps. 66:6).
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys