Juha Humalajoki
Juha Humalajoki
Syntiinlankeemuksen perintö on jokaisen ihmisen elämässä helposti tunnistettava ja kuitenkin itselle vaikeasti tunnustettava realiteetti. Kun syntiinlankeemuksen yleiseksi seuraukseksi vielä luetaan elämän kipu, katoavaisuus ja kuolema, on syntiinlankeemusta vaikea ohittaa. ”Valhetta ja petosta on kukkuloilla, meluisaa menoa vuorilla. Totisesti, vain Herra, meidän Jumalamme, voi Israelin pelastaa!” (Jer. 3:23.)
Kerran eräillä seurakuntapäivillä ihmeteltiin Martti Lutherin Bibliassa käyttämää sanontaa ”Pyhä Paavali”. Hänhän oli tavallinen ihminen. Paavali oli parannuksen armon saanut uskovainen ihminen, Herran apostoli. Vanhassa suomen kielessä pyhä tarkoitti erotettua, merkittyä ja rajattua. Keskustelussa tuli esiin, että Paavali ei ollut itsessään pyhä. Elävä usko teki hänet pyhäksi, erotetuksi, Jumalan valituksi aseeksi.
Oletko koskaan vaelluksellasi lähtenyt seuraamaan poron polkuja? Niitähän Lapissa riittää. Ne alkavat jostakin kankaan laidasta, tuntuvat aluksi hyvältä kulkea ja niiden suuntakin on mieleinen. Pian nuo polut kuitenkin hiipuvat pieniksi ja päättyvät suon laitaan ja suuntakin oli lopulta väärä.
Yläkouluikäinen poika opetti perheemme iltapalapöydässä, miksi puiden lehdet kellastuvat ja punertuvat, ja lopulta putoavat maahan ja maatuvat. Puut keräävät lehtivihreän runkoonsa, jotta niillä on voimaa puhjeta eloon ja kasvuun valon ja lämmön taas koittaessa keväällä.
”Isä, onko nuo niitä Jeesus-hirsiä?”, kysyi esikoisemme noin kaksikymmentä vuotta sitten tarkoittaen kattoristikoita. Lapsi oli päässyt mukaan työpaikalleni hirsiteollisuuden parissa. Hän viittasi Jeesuksen ristinkuolemaan.
Hannele Puhakka
Hannele Puhakka
Vanha suomalainen sanonta kuuluu, että kahden kauppa on kolmannen korvapuusti. Korvapuusti ei tässä tarkoita herkullista pullaa, vaan korvatillikkaa eli läimäytystä korvalle.
Eräs lainoppinut halusi koetella Jeesusta kysyen Vapahtajalta: ”Opettaja, mikä on lain suurin käsky?” (Matt. 22:36.) Vapahtaja viittasi kirjoituksiin (5. Moos. 6:5) ja vastasi: Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Toinen yhtä tärkeä oli: ”Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi” (Matt. 22:39). Jeesus vielä tiivisti asian: ”Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat” (Matt. 22:40).
Ikääntynyt Melvin Pirness kuunteli syvällistä esitystä luomiskertomuksesta ja dinosauruksista. Sitten hän totesi: ”Yksi asia on kuitenkin aivan varma. Saamme olla kiitollisia siitä, että dinosauruksia ei ole enää keskuudessamme. Sitten on ikuinen kysymys, että kumpi oli ensin, muna vai kana.” Hän vastasi itse: ”Kun Jumala loi linnut neljäntenä päivänä, on tuokin kysymys sitten ratkaistu. Raamattuhan ei puhu mitään munan luomisesta.” Humoristisin sanakääntein hän näin opetti, kuinka vakaasti saamme uskoa Jumalan sanan ihmeet todeksi.
Moni on saanut ihastella viime aikoina Jumalan suurta siunausta hänen valtakuntansa työssä. Saimme olla vaimoni kanssa Hankasalmen leirikeskuksen avajaisissa muutama viikko sitten. Olemme myös olleet rakkaan, aikaisemman kotisiionimme kauniissa, uudessa toimitalossa jo kaksissa kesäseuroissa.
Yksinäisenä lukiolaisena mielessäni soi koulumatkalla laulun sanat: ”Ah, kuinka heikko kulkea voi, vaivainen yksin taistella, oi. Sä olet Isä. Uskoa lisää sydämeeni.” Huoli uskon säilymisestä oli todellista. Paikkakunnalla ei ollut juuri uskovia. Jumala kuuli huokaukset: sain levollisuutta ja voimaa kulkea uskovaisena tuon yksinäisen nuoruuden taipaleen.
Erkki Alasaarela
Erkki Alasaarela
Ensi pyhä on lähimmäisen sunnuntai. Psalmissa 112 kerrotaan oikeamielisestä ihmisestä näin: ”Hyvin käy sen, joka on armelias ja lainaa omastaan muille, sen, joka aina toimii oikeuden mukaan.”
Rakas matkaystävä kertoi pysähdyttävästä hetkestä, johon hän oli joutunut. Hänelle oli hoitajana annettu työtehtäväksi valvoa sairaalavuoteeseen sidottua, heikkokuntoista ja levotonta potilasta. Työvuoron aikana potilas pyysi hoitajaa avaamaan television. Hoitaja kertoi, että hän ei osannut avata televisiota, joten potilas joutui neuvomaan kaukosäätimen käyttöä. Televisio saatiin auki.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys