Selatessani kirjaa ensimmäisen kerran kiinnitän erityisesti huomiota upeisiin valokuviin. Karut tunturit ja pohjoisen kukkaloisto tekevät vaikutuksen. Teksti tempaisee mukaansa 1800-luvun Lappiin. Ei tiennyt Laestadius eläessään, kun pappilan pöydän ääressä kirjoitti saarnoja kastellen kynää mustepullossa, että me 2000-luvulla luemme niitä painetusta kirjasta.
Seppo Lohi kuvaa elävästi Laestadiuksen polkua opiskelun kautta papinvirkaan sekä pappina ja herätyksen saarnaajana toimimista. Samalla mukana kulkee Lars Levin arki perheessä ja innokas harrastus kasvien parissa.
Minua ilahduttavat kirjassa kartat, joista voi seurata tapahtumapaikkoja. Ihmeen pitkiä matkoja on Ruotsin Lapissa kuljettu jalkaisinkin vain reppu selässä!
Perhe-elämää kuvattaessa tekstistä välittyy Laestadiuksen kunnioittava suhtautuminen aviovaimoonsa Brita Kaisaan. Lämmintä ja läheistä aviosuhdetta kuvastavat sanat, jotka Lars Levi kirjoitti Brita Kaisalle Tukholmasta, jossa hän oli silmäsairautensa vuoksi:
”Hellästi rakastettu puolisoni. Niin kuin olen rakastanut sinua elämässä, niin rakastan sinua kuolemaan asti .”
Brita Kaisan toimenkuva pappilan emäntänä ulottui piikojen ja renkien johtamisesta taloudenhoitoon ja aina meteorologisiin havaintoihin asti. Hän osasi myös hyödyntää lääkekasveja ja hoitaa sairaita. Vieraanvaraisena hän palveli niin arvovaltaisia matkailijoita kuin pitäjän nälkäisiä.
Kirjassa on kerrottu myös Lars Levin elämän tärkein tapahtuma. Pienen Levi-pojan kuolema ja oma sairaus herättivät ajattelemaan oman sielun tilaa. Eräällä matkalla Åseleen Lars Levi kohtasi Lapin Marian. Laestadius itse kertoo:
”Tällä yksinkertaisella tytöllä oli armonjärjestyksessä kokemuksia, joita en koskaan ennen ollut kuullut. [---] Ja vasta nyt minä näen tien, joka vie elämään.”
Tämän jälkeen Laestadius itse kertoi saarnojensa saaneen korkeamman värin. Hän oli löytänyt lammashuoneen, joka oli uskovaisten yhteisö. Hän arvioi raittiusaatteen uudelleen. Kaaresuvannossa alkoivat hengelliset herätykset, jotka aiheuttivat myös vastarintaa.
Varsin mielenkiintoista on pujahtaa ranskalaisen tutkimusretkikunnan mukaan, johon Laestadius oli kutsuttu jäseneksi kasvitieteellisen ja saamelaisväestöä koskevan asiantuntemuksensa vuoksi. Hänen tehtävänään oli kirjoittaa lappalaisten historiasta ja mytologiasta.
Yhä uudelleen katselen lumoavia Lapin kuvia Erkki Alasaarelan, Veli Saaren ja Ari Niskalan kirjoittamissa kirjan osioissa. Laestadius oli aikakautensa paras tunturikasvien asiantuntija, luokittelun kehittäjä ja edelläkävijä kasvillisuuden ekologisten tekijöiden analysoinnissa. Hän kirjoitti muun muassa latinankielisen teoksen, joka myöhemmin suomennettiin. Hänellä oli myös herkkä käsi piirtämään tarkasti erilaisia kasveja, joista tähän kirjaan on painettu tunturikurjenherne ja pohjansinivalvatti.
Vaikka Laestadius luokitteli kasveja ja niillä oli tarkat latinankieliset nimet, saarnoissa kasveilla oli omat nimensä ja merkityksensä. Oli iankaikkisuuden kukat, kedonkukat, Johanneksen kukat, Pietarin kukat ja punaiset orjantappuraruusut. Hän kertoi kiehtovia tarinoita luonnosta ja Lapin ihmisten elämästä.
Linnut olivat myös monissa saarnoissa ja Postilloissa mukana. Kirjassa on otteita näistä kirjoituksista. Tunnetuin lienee Laestadiuksen lähtösaarna Kaaresuvannossa:
”Jääkää hyvästi, kaikki tiaiset ja pääskysenpojat. [---] Jääkää hyvästi, te kaikki talvitiaiset ja kesäpääskyt. Taivaallinen Vanhin ruokkii ajallaan korppejakin, kun ne huutavat häntä.”
Olli Lohen toimittama kirja on koottu niin mukavasti, että sen voi lukea monessakin järjestyksessä. Vähään lukemiseen tottunut voi aloittaa nauttimalla luontokuvista. Historiasta kiinnostunut voi lukea tarkkaan Laestadiuksen elämänvaiheita. Pohtija voi pysähtyä luomakunnan salaisuuksien edessä. Ja saattaapa käydä lopulta niin, että tulee lukeneeksi koko kirjan kannesta kanteen.
Minulle kirja avasi uusia ulottuvuuksia Laestadiuksen elämään. Jäin ihmettelemään Jumalan suurta johdatusta ja tarkkoja suunnitelmia. Tunturin kaipuussa pääsin polulle ihastelemaan Lapin luontoa. Luulen, että tulevana kesänä sinivioletit Johanneksen kukat hehkuvat minulle aivan erityisellä tavalla.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys