Harrastan sulkapalloa nelinpelinä kuntoilumielessä. Vakiomiehitykseemme kuuluu kaksi suomenamerikkalaista ja kaksi suomalaista miestä. Toisinaan pelin tuoksinassa pallo putoaa lattiaan hyvin lähelle pelikentän rajaa ja joudumme neuvottelemaan osuiko se rajan ulko- vai sisäpuolelle. Jokainen tarjoaa oman tulkintansa sen mukaan, miltä paikalta sattui tilanteen näkemään. Lähimpää tilannetta seuranneen näkemys saa luonnollisesti suurimman painoarvon, mutta välillä tulkinnat ovat kovastikin ristiriitaiset. Leukailen silloin:
– Sinivalkoisin silmälasein tarkasteltuna se näytti olevan sisällä/ulkona, kommentoin aina oman joukkueeni eduksi, vaikka en olisi edes nähnyt koko tilannetta.
Tietysti.
Muitakin silmälaseja löytyy.
Ihmiset naureskelevat hyväntahtoisesti vastarakastuneille. Sille, kuinka nämä katselevat maailmaa ruusunpunaisten silmälasien läpi. Miten kaunis, miten ihana oletkaan, rakastettuni, riemuni (Laul. l. 7:6)! Rakkauden ja onnen huumassa oleva ihminen näkee elämän ja maailman ihanana ja valoisana, niin kuin mitään ikävää ei olisi olemassakaan. Tai jopa niin, ettei rakastetun lisäksi elämään muuta kuulukaan. Eikä siinä ole mitään moitittavaa – rakastuneiden onni on kaunista ja tarttuvaakin.
Mieliala ja orientaatio vaikuttavat siihen, missä valossa ihminen kokemiaan asioita tulkitsee ja näkee. Ne ovat ikäänkuin silmälasit, jotka värittävät näkymän linssin mukaiseen sävyyn. Synkkä mieli saattaa saada koko elämän näyttämään synkältä – pettymysten ja katkeruuden täyttämältä. Valoisa mieli taas löytää helposti ilonaiheita. Uskon, että ihminen voi vaikuttaa asennoitumisellaan siihen, missä valossa haluaa asioita tarkastella. Toisinaan asenteen valitseminen on helpompaa ja toisinaan vaikeampaa.
Mutta kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus, sillä se tekee kaiken täydelliseksi (Kol. 3:14).
Elävä usko tarjoaa omat silmälasinsa ihmisen silmille – rakkauden silmälasit. Ajattelen, että ne muistuttavat näkymältään vastarakastuneiden ruusunpunaisia silmälaseja. Ne värittävät mielenmaisemaa tyytyväisyydellä, toivolla, onnellisuudella, luottamuksella, armollisuudella ja hyväntahtoisuudella. Rakkauden linssien läpi tarkasteltuna ihmiselämä, niin oma kuin toistenkin, näyttää hyvältä, arvokkaalta ja kauniilta. Noiden linssien läpi katsellen haluaa nähdä asiat parhain päin: Rakkaani, kaikki sinussa on kaunista, sinä olet täydellinen (Laul. l. 4:7)!
Toisinaan tavallisten silmälasien linssit sumenevat rasvasta tai liasta, huurtuvat pakkasessa tai kastuvat vesisateessa niin, että niiden läpi on hankala nähdä kunnolla. Silloin ei auta muu kuin kaivaa puhdistusliina esiin ja puhdistaa linssit taas kirkkaiksi.
Entä jos rakkauden silmälasit sumentuvat, jos ei kykenekään enää tarkastelemaan asioita parhain päin? Jos huomio alkaakin enimmäkseen kiinnittyä ympärillä vallitseviin epäkohtiin ja puutteisiin tai suhtautuminen kanssaihmisiin muuttuu epäileväksi, arvostelevaksi, tai ehkä kyyniseksi? Rakkauden linssit voivat sumentua vähitellen ja huomaamatta. Eikö olekin arvokasta, että ystävä tulee kertomaan, jos huomaa tällaista? Ainakin itse näin toivon.
Nimittäin jos rakkauden näkökulman puuttuminen jää pysyväksi olotilaksi, se voi vähitellen johtaa epäilyn ja pettymysten kautta katkeruuteen ja vihamielisyyteen, mitä seuraa vääjäämättä elävän uskon kuihtuminen ja häviäminen. Tällöin on miltei mahdotonta tavoittaa enää niitä näkymiä, joita rakkauden silmälasit tarjosivat.
Viha ajaa ihmiset toisiaan vastaan, rakkaus peittää paljotkin rikkomukset (Sananl. 10:12).
Vikoja ja puutteita ihmisistä ja ihmisyhteisöistä kyllä löytyy: missä on ihmisiä, siellä on syntisyyttä. Missä on syntisyyttä, siellä tarvitaan anteeksiantamusta ja armollisuutta. Ja päinvastoin: missä synti kielletään, siellä ei ole tarvetta anteeksiantamukselle. Voidaan karusti todeta: missä ei tarvita anteeksiantamusta, siellä ei tarvita Jumalaa. Siitä Johanneskin todistaa kirjeessään: Jos väitämme, ettemme ole syntisiä, me petämme itseämme eikä totuus ole meissä. Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä. (1. Joh. 1:8–9.)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys