Talvenselkä alkaa hiljalleen taittumaan, täällä Kymenlaaksossa lunta ei enää juurikaan ole, vaikka saimmekin yöpakkaset takaisin. Järvet kyllä vielä lepäävät jääkannen alla, virtapaikkoja lukuun ottamatta.
Kevät on aikaa, joka näkyy ja kuuluu meidänkin pihaan. Töyhtöhyypät saapuivat jo viikkoja sitten, kuovitkin tulivat. Hanhia levähtää pelloilla matkallaan kohti pohjoista. Arktikaa, eli arktisten lintujen päämuuttoa vielä odotellaan. Kevät on aikaa, joka aiheuttaa minussa erilaista levottomuutta, positiivista enimmäkseen. Tuo keväinen levottomuuden tunne taitaa olla useimmille viljelijöille tuttu. Minusta ei maanviljelijää tullut, vaikka sitä yritimme. Luojalla oli toisenlaiset suunnitelmat.
Onneksi minulla on ystävä, joka mielellään tarjoaa minulle vieroitushoitoa maatalouden parissa omalla maitotilallaan. Kunhan pellot kuivuvat, pääsen minäkin kevättöihin. Minun osuuteni varmaankin alkaa keväisen tuoksun eli karjanlannan levittämisellä pelloille. Lannasta saavat ravinteet kasvuunsa pian sen jälkeen kylvettävät kasvit tai karjalle ruuaksi kasvatettava nurmi. Luonnollista ravinnekiertoa, joka ylläpitää maaperän kasvukuntoa. Tuttu tuoksu maalla, joka on yksi varmoista kevään merkeistä. Kevät on aikaa, jolloin viljelijät valmistautuvat kohta alkavaan kasvukauteen, joka täällä pohjolassa on kuitenkin kovin lyhyt ja hektinen.
Suomi on yksi maailman pohjoisimmista maatalousmaista. Luonto täällä on haastava ja moni kasvi ei menesty pohjolassa. Siitä ei ole kovinkaan montaa vuosikymmentä, kun nälkä oli vielä ikävä ja tuttu vieras monessa kodissa. Viljelyn epävarmuus on ollut juuri se tekijä, miksi niin moni suomalainen tila on turvautunut nautakarjaan. Ruoho kasvaa kohtuullisesti huononakin satovuotena ja sillä saa karjan ruokittua, ja karjan avulla oman perheen elätettyä seuraavaan kesään. Eräs tuttu, jo vähän enemmän elämää nähnyt viljelijä muisteli omaa lapsuuttaan, kuinka halla tuhosi hänen kotiseudullaan koko viljasadon. Vain muutama viikko enää, ja he olisivat päässeet puimaan kypsää viljaa. Sadosta näytti tulevan hyvä, mutta halla veikin aivan kaiken. Kriittiseen kasvuvaiheeseen iskeneet yöpakkaset tuhosivat kasvuston aivan kokonaan, puitavaa ei ollutkaan yhtään. Hänen isänsä oli silloin pellon laidalla tuhoutunutta satoa katsellessaan ääneen sanonut ”Herra antoi, Herra otti…”. Ei ollut katkera, oli nähnyt elämässään suurempaakin kurjuutta ja hätää – nälkävuodet ja sodan kauhut. Hän luotti Taivaan Isään ja tyytyi osaansa, oli kaikesta huolimatta tyytyväinen. Tuota tyytyväisyyttä meidän tämän päivän yltäkylläisyydessä elävien on hyvä opetella.
Tutun Siionin laulun 277, Kynttilä suitsevainen, kolmannessa säkeistössä kuvataan toisenlaista kylvötyötä, Jumalan sanan kylvöä.
Herrani, pellollasi
niin vähän työtä tein
ja sirppi kädessäni siementä peltoon vein.
Toivoisin edes yhden,
Herralle valmiin lyhteen,
taivaaseen varttuvan.
Yhteistä Siionin laulussa tarkoitetulla Jumalan sanan kylvötyöllä ja ajallisella kylvötyöllä on se, että ihminen on vain kylväjä, yksin Taivaan Isä antaa kasvun ja vartuttaa sadon. Molemmat kylvöt jäävät maahan tai sydämeen lepäämään Luojamme käden alle ja odottamaan itämistään.
Parhaallakaan tiedolla, kaikilla nykyaikaisilla välineillään ei ihminen kykene varmistamaan viljelykasvien satoa. Säät vaihtelevat, erilaiset kasvitaudit ja tuholaiset sekä monet muut tekijät vaikuttavat siihen, millaisen sadon viljelijät pelloiltaan saavat. Toki tämän päivän tieto ja välineet ovat tuoneet huomattavasti paremman satovarmuuden kuin esi-isiemme päivinä.
Taivaan Isä on antanut ihmiselle viisautta rakentaa ja kehittää välineitä ja tekniikoita ajallisen leivän kasvattamiseen. Hän on myös antanut meille uusia työkaluja Jumalan sanan siementen kylvötyöhön, nettiradion ja monet muut nykytekniikan sovellukset. Nytkin on työn aika ja Jumalan sanan kylvötyötä tehdään laajasti ympäri maailman. Kuten kylväjävertauksessa, osa kylvetyistä siemenistä lankeaa hyvään maahan, osa huonoon. Toisen rikkaruohot tukahduttavat, mutta ne, jotka varttuvat, tuottavat hyvän sadon. Herätyksen aika näyttää nyt olevan erityisesti Afrikassa, jossa yhä useammat ovat saaneet parannuksen armon, ovat löytäneet sen peltoon kätketyn aarteen, elävän uskon.
Viljelijöiden on laskettava, että siementä tulee oikea määrä peltoon – ei liikaa eikä liian vähän. Jumalan sanan kylväjän ei tarvitse tätä miettiä. Siemen ei lopu kesken eikä sitä voi oikein liikaakaan kylvää. Jumala itse ohjaa tätä kylvötyötä, jossa ainakin minä olen hyvin arka. Jotenkuten omalla elämälläni tunnustan uskoni. Kenties nämä Päivämiehen blogitekstit jonkun sellaisen tavoittavat, joka heränneellä tunnolla etsii. Jospa hän tätä kautta löytäisi tiensä seuroihin ja ennen kaikkea elävän uskon.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys