Riikka Linnanmäki
Ihmiset eivät vaistomaisesti reagoi vieraisiin ryhmiin pelästyneesti; ennakkoluulot tulevat oppimalla sosialisaation kautta.
Laitoin suviseurateltasta videonpätkän WhatsApp-tilaani ja säikähdin huomatessani, että joku lastemme päiväkodista oli nähnyt päivitykseni. Pelkäsin alkuun ennakkoluuloja uskoani kohtaan, mutta sitten muistin kertoneeni avoimesti uskostani. Oletko sinä pelännyt, että sinuun suhtaudutaan ennakkoluuloisesti?
Suvaitsevaisuudesta puhutaan nykyisin melko paljon, mutta opin lukion sosiaalipsykologian kirjaa selaillessani, että monimuotoisuuden ymmärtäminen on parempi ja laajempi käsite kuin suvaitsevaisuus: ” – – monimuotoisuus sisällyttää meidät kaikki.” Näin ollen suvaitseva ihminen ei ole etuoikeutetussa asemassa tai muiden yläpuolella, vaan kaikki ovat yhdenvertaisia (Skeema 5, Yksilöllinen ja yhteisöllinen ihminen. Aarnio ym. 2015).
Ennakkoluuloja voi olla muunkin kuin uskonnon tai vaikkapa etnisen taustan suhteen. Esimerkiksi seksismi liittyy sukupuolten väliseen ennakkoluuloisuuteen. Tunnistatko, että olisit itse ennakkoluuloinen jotain tiettyä ihmisryhmää kohtaan ja jos olet, mistä arvelet sen johtuvan?
Itse olen oppinut elämän monimuotoisuutta matkustelun ja muiden ulkomaalaiskontaktien ansiosta. Koen myös, että ymmärrän muita uskontoja, koska olen aina ollut kiinnostunut maailman uskonnoista ja koska uskon itsekin. En silti koe olevani vapaa ennakkoluuloista.
Lukiokirjani mukaan ennakkoluuloja opitaan ihmisten välisessä kanssakäymisessä eli sosialisaatiossa, mutta niitä voidaan olla myös oppimatta. Lapsuudella on suuri merkitys myös tässä asiassa, ja se kiinnostaa minua. Juttelin asiasta Tampereella varhaiskasvatuksen opettajana toimivan henkilön kanssa.
Oli turvallista kuulla, että Tampereen kaupungilla, ja luultavasti myös muissa Suomen päiväkodeissa, tulee olla kiusaamisen ennaltaehkäisysuunnitelma. Tässä suunnitelmassa tulee ilmetä, miten kaikille taataan samanarvoinen kohtelu. Lisäksi jokaisella päiväkodilla on omat arvonsa ja toimintaperiaatteensa, jotka jokaisen työntekijän tulee tuntea ja joiden mukaan toimia.
Tampere painottaa varhaiskasvatuksessaan kielitietoisuutta. Varhaiskasvatuksen opettaja on kokenut, että töissä ollaan kulttuuritietoisia ja kiinnostuneita lasten omista kulttuureista. Esimerkiksi jokaisen ulkomaalaistaustaisen lapsen lippu on Suomen lipun ohessa esillä päiväkodissa. Tuttavani kokee myös, ettei hänen työyhteisössään ole tarvinnut puuttua rasismiin. Päinvastoin hän kokee työkavereidensa olevan avoimia erilaisuudelle ja myös eri uskonnoille ja he pyrkivät kohtelemaan lapsia sensitiivisesti. Monikulttuurisessa ympäristössä avoimuus erilaisuutta kohtaan on luontevaa, koska vain harva on etniseltä taustaltaan tai uskonnoltaan samanlainen. ”Itse koen, että tällaisessa ympäristössä oma uskoni on luontevampaa, koska niin moni muukin uskoo johonkin. Ei olekaan ihmeellistä uskoa ja tehdä sen pohjalta valintoja,” hän iloitsee.
Tieto tutkitusti vähentää ennakkoluuloja. Ihmisen perustarpeet tulla nähdyksi ja kuulluksi ovat kaikilla ihmisillä samat. Tuttavani toteaa, että kenenkään ei tarvitse hyväksyä huonoa kohtelua. Olen täysin samaa mieltä. Jokaisella on oikeus kertoa arvoistaan, uskostaan, identiteetistään ja persoonastaan. Yhdyn myös hänen ajatukseensa siitä, että noita asioita saa tarvittaessa rakentavasti myös puolustaa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys