Riikka Linnanmäki
Metsässä vietetty aika tehostaa parasympaattista "lepää ja sulattele" -reaktioita, mikä vähentää esimerkiksi vihantunteita. Tasainen tunnetila auttaa toimimaan empaattisemmin ja oikeudenmukaisemmin sosiaalisissa tilanteissa.
Minulla on ollut tarkoitus kirjoittaa tästä aiheesta jo pitkään, ja lukijapalautteessakin sitä on toivottu, kiitos siitä! Minua kiinnostavat vaietut ja joskus tabuinakin pidetyt aiheet. Näen vaikeiden asioiden esille nostamisen tärkeänä siksi, että se normalisoi niitä ja antaa luvan pohdinnalle ja keskustelun jatkamiselle. Se toivottavasti myös lisää oman toiminnan eettisyyden tarkastelua.
Mitä ajatuksia ja tunteita väkivalta ja vallankäyttö sinussa herättävät? Minulle väkivalta tuo mieleen epäoikeudenmukaisen toiminnan, joka jollain tavalla kutistaa toisen oikeutta olla ja elää haluamallaan tavalla ja toteuttaa itselle tärkeitä asioita. Minua kiinnostavat tasa-arvon ja sitä kautta myös oikeudenmukaisuuteen liittyvät aihepiirit, ja nyt ensimmäistä kertaa rohkaistun kirjoittamaan myös niistä.
Väkivalta ja vallankäyttö ovat usein piilossa olevia aiheita, eikä niitä ole todellakaan aina helppo nostaa keskusteluun. Väkivaltaa voi ilmetä monessa eri muodossa, ja sen vaikutukset ulottuvat laajemmalle kuin vain käytetyn väkivallan muotoon: esimerkiksi fyysinen väkivalta oireilee muutenkin kuin vain fyysisenä kipuna.
Siihen, miksi ihminen käyttäytyy väkivaltaisesti, voi olla monia syitä. Ihminen saattaa syystä tai toisesta kokea, ettei hänellä ole enää muita keinoja. Herää kysymys: miten tällaiseen tilanteeseen on jouduttu? Miten havahtua epäoikeudenmukaiseen asetelmaan jo aiemmin? Toinen syy voi olla halu alistaa tai pakottaa toinen toimimaan oman tahdon mukaan, oman edun nimissä. Voisiko tämän edun saavuttaa reilummalla ja eettisemmälläkin tavalla? Lisäisikö keskustelu molemminpuolista ymmärrystä, jos toista täysin tyydyttävään kompromissiin ei voida päästä?
Kaikki suhteet eivät ole vallan ja vallankäytön suhteen tasavertaisia, kuten esimies–alainen- tai vanhempi–lapsi-asetelma. Myös parisuhteessa voi ilmetä vallan epätasapainoa, ja vallankäyttöä ja sen oikeellisuutta onkin erityisen tärkeää tarkastella merkityksellisissä ihmissuhteissa ja etenkin niissä rooleissa, joissa itsellä on enemmän valtaa.
Esimerkkinä vääränlaisesta esimies–alainen-suhteesta voisivat olla tilanteet, joissa esimies ei haluaisi miespuolisen työntekijän jäävän sairaan lapsen kanssa kotiin. Mielestäni vanhemmuuden yhteisyyden pitäisi näkyä yhä enemmän myös työelämässä ja työnantajien käytöksessä. Koen vanhempana ja naisena tärkeänä, että myös minun työpanostani arvostetaan niin kotona kuin työpaikallakin. Tämän arvostuksen tulisi näkyä myös miesvaltaisten alojen työnantajien puolelta.
Lapsi–vanhempi-suhteesta haluaisin nostaa tarkasteluun erityisesti neuvottelutaitojen tärkeyden. Itse vanhempana huomaan aika herkästi määräileväni lapsia. Kiireisinä hetkinä tai lapsen turvallisuuden ollessa uhattuna näen suoran käskemisen ja tilanteeseen puuttumisen hyvänä, mutta jos turvallisuus ei edellytä vahvaa puuttumista, voisiko erilaisia ristiriitatilanteita käyttää neuvottelutaitojen kartuttamiseen? Aina tässäkään ei onnistu, mutta armollisuus paremman vuorovaikutuksen ja toisen kuuntelun harjoittelussa saa tavoitteen pysymään mielessä. Ja ylilyöntien, asioiden läpikäymisen ja anteeksipyynnön jälkeen on lohdullista muistaa, että aina on lupa aloittaa alusta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys