Riikka Linnanmäki
Luin vastikään Helsingin Sanomista Minna Pölkin tekstin "Päiväkodin pääsiäispolulla esitettiin katkelmia Raamatusta – Uskonnottomalle perheelle 1 500 euron korvaus". Päiväkoti siis joutui maksamaan 1500 euron korvauksen erään päiväkotilapsen uskonnottomille vanhemmille, koska heidän lapselleen ei ollut järjestetty asianmukaista korvaavaa toimintaa Pääsiäispolku-tapahtuman ajaksi. Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan päiväkodin toiminta oli ollut syrjivää ja asetti lapsen ja perheen epäedulliseen asemaan. Teksti herätti minussa ristiriitaisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden tunteita. Se herätti myös julkista keskustelua: seurakuntalehti Rauhan Tervehdys julkaisi aiheeseen liittyen Eero Hyytisen kirjoittaman mielipidetekstin, joka oli otsikoitu "Vapaudella on nyt hinta".
Nykyisin tiedetään, että arvojen vastainen elämä kuormittaa ja voi aiheuttaa jopa masennusta. Olen pohtinut, onko Suomessa kaikilla aidosti oikeus ja mahdollisuus uskonnonvapauteen ja laadukkaaseen, omien arvojensa mukaiseen elämään. Olen pohtinut myös, onko tämä vain sisäinen ongelmani, josta minun pitäisi päästä eroon? Varmasti se on myös sitä: voisin koettaa olla avoimempi ja lähtökohtaisesti uskoa, että jos kerron uskostani ja arvoistani, minuun suhtaudutaan vähintäänkin asiallisesti.
Törmäsin Ihosen vuonna 1999 tekemään tutkimukseen, joka lisäsi itseymmärrystäni: tutkimuksessa oli noussut esille, että valtaväestön suhtautuminen lestadiolaisiin on etnosentristä. Valtaväestö siis pitää omaa ajatteluaan ja arvojaan ainoana oikeana ja muita parempana. Mielestäni Päivi Räsäsen joutuminen oikeuteen siteerattuaan Raamattua kertoo ilmiön olevan laajempi. Itse asiassa törmään usein radiota kuunnellessani ja opintoihini liittyvissä aineistoissa kristinuskoa parjaaviin kommentteihin tai siihen, että kristinusko nähdään jotenkin huonona tai syynä johonkin negatiiviseen tapahtumaan. Myös sen keskeisiä arvoja arvostellaan. Uskonnottomuuden ylivertaisuudesta kertoo mielestäni myös tuo Helsingin Sanomissa julkaistu mielipidekirjoitus.
Onko sinun helppo hyväksyä ja kunnioittaa täysin eri arvot omaavaa henkilöä? Etnosentrismi voi helposti olla lähellä meitä kaikkia, itseänikin. Raamatussa, jota ajattelen kultaisena ohjekirjana, kannustetaan ja rohkaistaan rakastamaan ja kunnioittamaan ihan kaikkia ihmisiä, myös vihamiehiä.
Oliko sinun kouluaikoinasi teatterireissuja, konsertteja tai muita tapahtumia, joihin et omantunnon syistä voinut osallistua? Muistan itse elävästi, miten murrosikäisenä hieman jännittyneenä ja välillä nolostellenkin vein liikunnanopettajalle äitini kirjoittaman lapun, ettei minun tarvitsisi osallistua tanssitunneille. Rukoilin mielessäni, ettei opettaja sanoisi poikkipuolista sanaa. Uskovainen luokkakaverini kuumotteli, että mitähän muut luokkakaverit ajattelivat, kun emme osallistuneet tanssiin. Mielestäni jouduimme epäedulliseen asemaan niin osallistumattomuuden kuin oppimisenkin näkökulmasta. Erottuminen muista jännitti erityisesti tuon ikäisenä, mutta ei se kovin helppoa ole aina vieläkään.
Kuulin tällä hetkellä kahdeksannella luokalla olevalta tytöltä, että heillä tanssitunnit ovat alkaneet jo alakoulussa ja hänen on täytynyt istua tuntien ajan hiljaa käytävällä. Jonakin vuonna apuopettaja oli jopa tullut pakottamaan hänet liikuntasaliin. Yläkoulussa uskovaisia on ollut enemmän, ja siellä heille on järjestetty muuta toimintaa.
Opetussuunnitelmaan kuuluu edelleenkin rytmillisen liikunnan opettaminen, ja se toteutetaan yleensä tanssina. Mietimme siskoni kanssa, eikö rytmillisen liikunnan opetusta voisi järjestää sellaisen rytmillisen musiikin ja liikunnan yhdistelmänä, joka soveltuisi kaikille. Tällainen neutraalilinjaus rytmilliselle liikunnan opettamiselle helpottaisi myös liikunnanopettajien kuormaa, koska kuulin myös opettajan näkökulman asiaan: aina ei ole helppo järjestää asianmukaisesti korvaavaa toimintaa.
Nykyisten ja tulevien lasten ja nuorten näkökulmasta olisi hyvä, että koulut ja päiväkodit olisivat yhdenvertaisia kaikille. Kenenkään ei pitäisi joutua pelkäämään silmätikuksi joutumista uskonsa tai uskonnottomuutensa vuoksi. Sen sijaan, että antaisimme uskoon ja uskontoihin liittyvien asioiden tukahtua ja jäädä negatiivisen uskonnonvapauden varjoon, tietä tulisi raivata yhdenvertaisuudelle ja oikeudenmukaisuudelle. Suomessa on edelleen uskonnonvapaus voimassa ja soisin, että siitä pidettäisiin kiinni.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys