Opiskelijaruokalan alaslaskettu katto häivyttää lautasten ja haarukoiden kalinan. Puhe aaltoilee ympärilläni hiljaisena, häiritsemättä. Pöydän ääressä on helppo uppoutua omiin ajatuksiin.
Kurssipäivä loppui juuri. Tuntui mukavalta istua oppilaan paikalla. Jäin koululle kirjoittamaan ja kahvittelemaan ennen illan työrupeamaa.
Miten kotoisaa onkaan opiskelijoiden joukossa. Tarmokkaat askeleet ja ryhti kertovat siitä, että nämä nuoret tähtäävät mieluisaan ammattiin.
Mieleen tulee omien opiskelujeni alku: anatomian määrätietoinen ulkoa opettelu, pakolliset pienryhmäharjoitukset, leppoisa juttelu kurssikavereiden kanssa. Silloin tuntui, että tulevaisuuden valoisa halli odottaa taivaita hipovan avarana, minä pystyn mihin vain.
Monen vuoden opiskeluun mahtui toivoa ja väsymystä, iloa ja tyydytystä.
Varsinainen lääkärin urani loppui, kun kohtasin rajani. Se ei ollut onneksi koko elämäni loppu, vaikka sitäkin pelkäsin.
Totta puhuen eteeni on avautunut toisia valoisia huoneita, joissa näen paikkani. Minua kutsutaan yhä, minua tarvitaan ja minä saan tarvita. Olen etsinyt ja löytänyt uusia reittejä, saanut opiskella ja oppia kantapään kautta. Olen opetellut luottamaan siihen, että kaikki menee lopulta parhain päin.
Samaan aikaan minun lapseni hakevat omaa paikkaansa. Se hämmentää ja vähän hävettääkin minua. Onko normaalia, edes mahdollista, että perheen äiti on lastensa kanssa samassa vaiheessa, uuden edessä?
Lapsi tutkii ja tunnustelee itseään: Mikä minusta tulee isona? Mitä haluan tehdä? Missä olen hyvä? Minä tsemppaan ja muistutan lapsen taidoista, luonteenpiirteistä ja kiinnostuksista. Kannustan yrittämään, aloittamaan jostakin.
Aikuinen lapseni kuuntelee, väittää vastaan, kyselee, rohkaistuu, innostuu ja epäröi.
– Kyllä se tie ja paikka löytyy lopulta.
Mikä minä olen neuvomaan, kun itsekin olen keskeneräinen. Joku lapsista tsemppaa minua:
– äiti, kyllä sinä osaat!
Nauramme yhdessä.
äiti ja isä, mummit ja papat sekä tädit ja sedät tiesivät. Heiltä sain vakaan ja punnitun neuvon, joskus jopa pyytämättä. Tuntui, että heihin saattoi luottaa. Onko mahdollista, että hekin olivat samaan aikaan epävarmoja? Hakivatko he omaa suuntaansa kuten minä?
Entä jos minun aikuiseni olisivat sanoneet, että he eivät tiedä. Miten se olisi vaikuttanut suhteeseemme? Mihin olisin luottanut?
Olen kokenut, että keskustelut lasten kanssa ovat lisänneet luottamusta omiin kykyihin ja ajatuksiin. Toivon, että myös lapset ovat kokeneet niin. Saamme yhdessä oppia elämään.
Ruokalan ovet lukitaan. Siirryn vihkoni kanssa eteisaulan punaiselle, pehmeälle rahille. Viereisessä pöydässä opiskelijapojat miettivät ensihoidon kuvioita. Joku heistä lähtee salille. Nuoret ottavat kohta paikkansa työyhteisöissä, soutajat vaihtuvat. Tulee hyvä mieli.
Haluttaisi huikata:
– Heippa, samassa veneessä ollaan!
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys