Olen pohtinut tänä keväänä paljon ilon merkitystä elämässä. Ilo koetaan usein surun selkeäksi vastakohdaksi. On totta, että erityisesti suuren surun keskellä iloiset asiat jäävät taustalle. Suru saattaa hallita elämää. Ajattelen, että silloinkin voi varmaan etsiä iloa pienistä, arkisista asioista. Joskus me ihmiset saatamme myös paeta surua. Voiko se taas johtaa äärimmillään suruttomuuteen. Tuo sana on nykyään vähän käytössä, mutta sen merkitys on varoittava. Suruton ihminen ei pelkää syntiä ja elää pinnallisen ilon kautta elämää. Suruttomassa elämässä unohtuvat elämän rajallisuuteen liittyvät kysymykset. Miksi meidät on luotu? Miksi me elämme ja kuolemme? Kuka on kaiken hyvän antaja? Suruttomuus vie ihmisen kauas pois Jumalan yhteydestä.
Mikä on ilon oikea paikka? Katselin pientä poikaa kirkossa. Hän oli saanut kevätkirkossa tehtäväkseen tuoda alttarille korin. Siihen oli askarreltu viisi leipää ja kaksi kalaa. Poika ojensi minulle korin hymyillen. Hän uskoi, että Jeesus kerran siunasi tällaisen korin, josta riitti ruokaa suurelle väkijoukolle. Näin pojan olemuksesta, että tehtävä oli hänelle mieluinen. Hän nyökkäsi minulle arvokkaasti ojentaessaan korin. Hänen päiväkotikaverinsa oli puettu opetuslapsiksi. He yhdessä ihmettelivät pientä ateriaa. Kerroin heille, kuinka kerran pienen pojan lahja sai aikaan suurta iloa. Lapset kuuntelivat, uskoivat ja iloitsivat.
Voinko minä aikuisena kokea lapsenmielistä iloa? Arki saa meissä usein aikaan kireyttä, kiirettä ja vaativaa mieltä. Kun olen seurannut tämän päivän yhteiskunnallista keskustelua, tuntuu vaatimusten vyöry valtavalta. Me ihmiset odotamme vastuunkantajilta paljon. On arvokasta, kun puolustamme vähäosaisia, mutta itsekästä, jos emme voi tinkiä mistään. Ajattelen, että oikeaan iloon liittyy keskeisesti omasta itsekkyydestä luopumista. Aito ilo on usein yhteisöllistä kohtaamista. Iloitaan iloitsevien kanssa ja itketään välillä itkevien kanssa, kuten Raamatun sana meille opettaa.
Istuin vanhimman poikani konfirmaatiojuhlassa. Olin ensimmäistä kertaa vanhemman roolissa tällaisessa tilanteessa. Kuuntelin, kun konfirmoiva pappi puhui nuorille uskomisen ilosta. Hän kertoi puheessaan erään pikkupojan keskustelusta isänsä kanssa. Isä oli menettänyt uskonsa, mutta poika neuvoi häntä tekemään parannuksen. Kun isä kysyi, miten parannus tehdään, poika neuvoi häntä itkemään ensin ja pyytämään sitten kaikki synnit anteeksi. Poika oli valmis julistamaan isälle kaikki synnit anteeksi ja tiesi, että surun jälkeen koittaa uskomisen ilo. Papin puhe kosketti meitä rippikoululaisten vanhempia ja nuoria. On tärkeää muistaa, mistä tulee suurin ja syvällisin ilo elämään.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys