JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Aiemmat blogit

Paimenpojan polku

26.4.2016 7.00

Juttua muokattu:

8.3. 22:29
2020030822295420160426070000

Huh­ti­kuu tuo ke­vään luok­sem­me ry­mi­näl­lä. Tääl­lä poh­joi­ses­sa jäät läh­te­vät ve­sis­töis­sä liik­keel­le. Ke­vät he­rät­tää mei­dät uu­del­la ta­val­la eloon. Mei­dän per­hees­säm­me on vi­rin­nyt ke­vään kor­val­la lenk­kei­ly­buu­mi. Isom­mat lap­set ry­mis­te­le­vät teil­le ja po­luil­le niin kuin va­si­kat ke­vät­lai­tu­mil­le. Heil­lä on mie­les­sä ke­säl­lä juos­ta­va puo­li­ma­ra­ton. Sen me ai­om­me to­teut­taa ke­sä­mök­kim­me maas­tois­sa omal­la po­ru­kal­la.

Huh­ti­kuu pa­laut­taa mie­lee­ni nuo­ruu­te­ni kä­ve­ly­ret­ket. Päi­vä­mie­hen pit­kä­ai­kai­sim­mat lu­ki­jat muis­ta­vat jo 1960–70-lu­vuil­ta leh­den pa­ki­noit­si­jan Mau­no Koi­vu­ne­van, joka käyt­ti pa­ki­nois­saan ni­mi­merk­kiä Pai­men­poi­ka. Koi­vu­ne­va oli syn­ty­jään vii­pu­ri­lai­sia. Hän jou­tui läh­te­mään nuo­re­na Koi­vis­ton kirk­ko­her­ra­na evak­koon ko­ti­seu­dul­taan, ja toi­mi tääl­lä Poh­jois-Suo­mes­sa pit­kään pap­pi­na. Koi­vu­ne­va oli suu­ri kä­ve­ly­har­ras­tuk­sen ys­tä­vä. Tämä har­ras­tus säi­lyi hä­nel­lä koko elä­män ajan. Mo­net poh­joi­sen ih­mi­set ovat ker­to­neet, et­tä kun ro­vas­ti tuli saar­na­mat­kal­le toi­sel­le paik­ka­kun­nal­le, hän pois­tui lin­ja-au­tos­ta jo kym­me­niä ki­lo­met­re­jä en­nen mää­rä-ase­maa ja kä­ve­li mat­kan lop­puun.

Koi­vu­ne­va muut­ti elä­ke­vuo­si­naan Hel­sin­gin seu­dul­le ja al­koi jär­jes­tää siel­lä kak­si ker­taa vuo­des­sa pit­kän kä­ve­ly­reis­sun. Syk­syi­sin kä­vel­tiin päi­vän ai­ka­na Hel­sin­gin rau­ha­nyh­dis­tyk­sen pi­hal­ta Mai­tois­ten lei­ri­kes­kuk­seen. Kä­ve­ly­mat­kaa tuli 75 ki­lo­met­riä. Ke­väi­sin kä­vel­tiin usein Hel­sin­gis­tä Por­voo­seen. Koi­vu­ne­van kä­ve­ly­reis­suil­la oli mu­ka­na suu­ri jouk­ko nuo­ria ja joi­ta­kin ai­kui­sia. Mau­no-ro­vas­ti huo­leh­ti, et­tä kaik­ki kä­ve­li­vät sa­maan tah­tiin ja jouk­ko py­syi koos­sa.

Ret­kil­lä Koi­vu­ne­va muis­te­li usein evak­ko­reis­su­aan. Hän ver­ta­si evak­ko­mat­kan pai­men­poi­kia ja -tyt­tö­jä Hy­vään Pai­me­neen Jee­suk­seen, kun nämä tun­si­vat pie­nen lau­man­sa jä­se­net ni­mel­tä ja huu­te­li­vat nii­tä seu­raa­maan us­kol­li­ses­ti pe­räs­sä. Mau­no ot­ti­kin kä­ve­ly­reis­sun­sa ni­mek­si Pai­men­po­jan pol­ku.

Minä sain ol­la opis­ke­lu­ai­ka­na mu­ka­na use­am­mal­la Pai­men­po­jan po­lul­la. Mau­no oli jo sil­loin nuk­ku­nut pois kes­kel­täm­me, mut­ta hä­nen ys­tä­vän­sä jat­koi­vat pe­rin­net­tä. Muis­tan, kuin­ka kä­ve­ly Mai­toi­siin tun­tui lop­pu­mat­kas­ta ras­kaal­ta. Muis­tin kui­ten­kin Mau­non opet­ta­neen yh­del­lä vas­taa­val­la mat­kal­la, et­tä niin­hän sie­lun­vi­hol­li­nen­kin pyr­kii ve­tä­mään mei­tä tai­vas­tiel­tä, kun as­kel pai­naa ja elä­mäs­sä on vas­tuk­sia. Mau­no muis­tut­ti vä­sy­neil­le mat­ka­lai­sil­le, et­tä Raa­mat­tu käyt­tää sie­lun­vi­hol­li­ses­ta ni­mi­tys­tä va­leh­te­li­ja. Tuo kiu­saa­ja pyr­kii su­men­ta­maan lu­pauk­sen, jon­ka mu­kaan edes­sä­päin on hy­vää.

Koi­vu­ne­va, joka har­ras­ti elä­män­sä ai­ka­na myös po­ron­hoi­toa, oli pu­hu­nut jos­kus sa­mas­ta ai­hees­ta po­ro­mie­hil­le, kun he oli­vat ki­roil­leet sie­lun­vi­hol­li­sen ni­mel­lä po­ro­jen ka­rat­tua ai­tauk­ses­ta. Koi­vu­ne­va oli pi­tä­nyt il­ta­har­tau­den po­ro­käm­päl­lä ja ker­to­nut, mitä mies­ten käyt­tä­mät sa­nat tar­koit­ta­vat suo­mek­si. Ro­vas­tin pu­heen jäl­keen ky­seis­ten mies­ten kie­len­käyt­tö oli siis­tiy­ty­nyt.

Olem­me jär­jes­tä­neet ker­ran Pai­men­po­jan po­lun myös Vi­ros­sa. Kään­sim­me sen vi­ron kie­lel­le, jo­ten ret­kem­me oli siis sil­lä ker­taa Kar­ja­poi­si rada. Oli mel­kois­ta seik­kai­lua kä­vel­lä vi­ro­lai­sia so­ra­tei­tä. En tien­nyt sil­loin, et­tä van­hem­pa­ni os­tai­si­vat myö­hem­min sen rei­tin var­rel­ta ke­sä­a­sun­non. Paik­ka on ol­lut myö­hem­min Reis­jär­ven kan­sa­no­pis­to­lais­ten va­ki­tui­nen vie­rai­lu­koh­de. Eh­do­tan­kin, et­tä opis­to­lai­set kä­ve­le­vät jol­la­kin ret­kel­lä Pai­men­po­jan po­lun niis­sä maas­tois­sa. Ko­ke­mus oli­si var­mas­ti hie­no.

Jär­jes­tin Ke­mis­sä pap­pi­na ol­les­sa­ni kak­si ker­taa Pai­men­po­jan po­lun Ke­mis­tä Ter­vo­laan. Mat­kaa ker­tyi 47 ki­lo­met­riä. Toi­sel­la ret­kel­lä mat­kaan meni vain 10 tun­tia. Olin juu­ri al­ka­nut seu­rus­tel­la tu­le­van vai­mo­ni kans­sa. Kun saa­vuim­me pe­ril­le Ter­vo­laan Mau­no ja Rau­ha Vuo­ki­lan ko­tiin, Mau­no-isän­näl­lä ei men­nyt kuin mi­nuut­ti huo­ma­tak­seen, et­tä hä­nen edes­sään on seu­rus­te­le­va pari. Sain Mau­nol­ta niin läm­pi­män kan­nus­tuk­sen asi­al­le, et­tä vie­lä­kin muis­tan hä­neen roh­kai­se­vat sa­nan­sa.

Minä ajat­te­len, et­tä ny­ky­ai­ka­na täl­lai­nen ret­kei­ly­ta­pa ra­ken­taa yh­tei­söl­li­syyt­tä. Jos joku ei pys­ty kä­ve­le­mään tuol­lais­ta mat­kaa, hän voi tul­la huol­to­jouk­koi­hin. Muis­tan, et­tä Ter­vo­las­ta­kin mei­tä tuli nou­ta­maan ko­tiin iso jouk­ko ys­tä­viä. Vie­tim­me hei­dän kans­saan yh­teis­tä il­ta­ky­lää Ter­vo­lan rau­ha­nyh­dis­tyk­sel­lä. Sin­ne tuli mu­kaan myös pai­kal­li­sia nuo­ria ja ai­kui­sia. Pu­huim­me tuo­na il­ta­na ties­tä ja mat­kas­ta. Ver­ta­sim­me sitä kris­ti­tyn elä­män­pol­kuun, jos­sa on vaa­ro­ja ja vas­tuk­sia, mut­ta jos­sa ovat mat­ka­ys­tä­vät tu­ke­na.

Näi­den ret­kien lo­puk­si meil­lä on ai­na ol­lut il­ta­har­taus. Muis­tan, kuin­ka ker­ran sen ai­hee­na oli­vat Raa­ma­tun sa­nat: ”Käy us­kon jalo kil­pai­lu ja voi­ta omak­se­si ikui­nen elä­mä, jo­hon si­nut on kut­sut­tu ja jon­ka olet tun­nus­ta­nut pää­mää­räk­se­si, kun mo­nien to­dis­ta­jien läs­nä ol­les­sa lau­suit hy­vän tun­nus­tuk­sen” (1. Tim. 6:12).

MattiKinnunen
Olen 46-vuotias pappi pohjoisesta, Iistä. Toimin Iin seurakunnassa kasvatuksesta vastaavana kappalaisena. Toinen vielä mieluisempi tehtäväni on kasvattaa vaimoni kanssa kymmentä lastamme. Vapaa-ajalla minut näkee usein lenkkarit tai sukset jalassa. Ihmisten kohtaaminen on minulle läheistä ja tärkeää. Laulaminen on myös tapani purkaa tuntemuksiani. Joskus teen lauluja itsekin johonkin elämäntilanteeseen.
22.1.2025

Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä.

Room. 12:12

Viikon kysymys