Mauno Kinnunen
Soutumatka oli mieleenpainuva, kun itse märkänä heiluttelin hihoja ja lapset kyyhöttivät muovin alla. Kun pääsimme rantaan ja autoon, niin eipä sade enää niin harmittanutkaan, sillä juuri silloin tuli muutama kunnon myrskynhönkäys. Tuli mieleen, että jos tuo mylväys olisi tullut soutumatkalla, niin lasten sadesuojana ollut muovinpala olisi lentänyt kauaksi ja autossa olisi melko kostea tunnelma.
Kun itse likomärkänä istahdin kuskin paikalle, sain ensimmäisen hengähdystauon monenlaisen koettelemuksen jälkeen. Oli mieli kokenut monenlaista myrskyä ja olemattomat lihaksetkin olivat soutaen kyydinneet arvolastia monta matkaa. Oli paljon syitä henkäistä.
Oli myös ensimmäinen hetki jakaa puhelimella tilanteen tuomaa kuormaa. Yhtäkkiä tuli mieleen rakas kotisiionin väki, joka oli juuri silloin viettämässä leirin viimeistä päivää. Tuli voimakas halu pyytää heiltä esirukouksia rakkaani puolesta. Lähetin viestin muutamalle. Jälkeenpäin kuulin, että se tavoitti viime hetkellä Tarmon, joka oli juuri menossa aloittamaan leirin loppuhartautta. Hän kertoi tilanteestamme ja mielet yhtyivät rukoukseen. Lämpimien ajatusten pilvi pelmahti Jumalan korviin. Vaikka olimme noin 200 kilometrin päässä leirinkeskuksen hartaushetkestä, ei hänelle ollut temppu eikä mikään siirtää rukouksen voimaa meihin: riittäähän taivaan ja maan Luojan katsekin vallan helposti maailmankaikkeuden äärestä toiseen.
Viestin lähetettyä aloin posottelemaan pesueeni kanssa Mikkeliä kohti. Sen voin kumminkin sanoa, että koin aivan erityistä rauhaa sinä päivänä ja sama kokemus oli myös Päivikillä. Jostain oli tullut vahva tunne, että olemme hyvässä turvassa.
Sairaalassa AVH-potilaan protokollaan kuuluu tiettyjä mittauksia ja kokeita. Lisäksi aivot kuvataan nopeasti tietokonetomografialaitteella ja tarvittaessa myös kaulan ja aivojen verisuonet varjoaineen kanssa. Päivikin oireiden syy varmistui näiden tutkimusten jälkeen: keskellä aivoja oli pieni aivoinfarkti eli aivovaltimoon oli tullut tukos ja sen takainen aivokudos kärsi hapenpuutteesta. Hänelle aloitettiin monenlaiset lääkkeet ja niiden takia Hilmaa ei saanutkaan imettää. Jätin vaimoni toipumaan tehovalvonnan osastolle ja erilaisten mutkien jälkeen löysin itseni kotoa saarimatkalaisten kanssa. Oli ihana vaihtaa kuivat vaatteet ja päästää lapset kodin peruskuvioihin: syömään, leikkimään, ulkoilemaan. Hilmakin oppi nopeasti syömään korviketta pullosta.
Päivikin ympärillä oli kahden päivän ajan monenlaista touhua ja sairaalaakin vaihdettiin. Koska uutta infarktia ei tullut ja oireet olivat lievät, niin jo muutaman päivän päästä saimme kotiin hiukan kömpelöksi muuttuneen ja virolaisittain puhuvan rakkaamme. Hän oli taas omiensa joukossa, kiitos Jumalalle!
Seuraavina viikkoina saimme aivan kuin käpertyä suurimpaan syliin, kun kotisiionimme kannatteli meitä rukousten, muistamisten ja käytännön avun muodossa.
Haastavaa tilannetta eläessä ja näin jälkeenpäin olen pysähtynyt ihmettelemään joitakin asioita. Yksi niistä on tuo leiri. Jos sitä ei olisi ollut tuona viikonloppuna, niin rukouspyyntöni olisi luettu seuroissa vasta useamman tunnin päästä. Nyt se tapahtui saman tien ja se kyllä tuntui jo automatkalla.
Kun leiri oli loppunut, lähti sieltä saman tien yksi auto kotiamme kohti. Syynä oli heidän avaimensa, jotka olivat jääneet vahingossa meidän nuorelle neitosellemme. Kun tuo pariskunta saapui kotona olevien nuortemme luokse, ei sanoja tarvittu. Nuorten ilmeet kertoivat, että äiti oli saanut vakavan sairaskohtauksen, johon voi vaikka kuolla. Isä ja pienet olivat siellä jossain, ehkä saaressa, ehkä sairaalassa. Pariskunta luki tilannetta oikein ja kaappasivat ahdistuneet sydämet halaukseen. En voi kuin ihmetellä, miten juuri tuona viikonloppuna meille oli kulkeutunut toisen perheen avaimet. Perheen, joka vierailee meillä enintään kerran vuodessa mutta juuri tuona päivänä ja hetkenä he saapuivat. Saapuivat nuo enkelit ja levittivät siipiänsä tuomaan turvaa kuin joutsenet mökkijärven taivaalla.
Yksi ihmetyksen aihe oli suuri joulukalenteri, joka riemastutti meitä useamman viikon ajan. Se oli hiukan erilainen joulukalenteri, koska siinä oli vain yksi luukku. Vaan sepä oli isompi, mitä koskaan olen nähnyt! Nimittäin se luukku oli talomme ulko-ovi. Kerran päivässä kuljimme tuon luukun luokse ja ihana jännitys oli mielessä: kukahan siellä tällä kertaa on ja mitä hänellä on tuomisenaan? Kun luukun aukaisi, sieltä tuli joku ihana tuttu lämmin ruoka mukanaan. Niin ihme se oli, että kotisiionimme ja erityisesti sisarten rakkaus sai aikaan sen, että noin kuukauden ajan saimme lämpimän ruuan ovemme taakse helpottamaan arjen eloa. Mikä lahja ja rakkaus! Ja vähintään yhtä arvokasta oli se, että useimmiten luukun toisella puolella oleva katsoi vaimoani rakkaasti, halasi häntä ja kyseli kuulumisia. Sydän sykkii toisen vieressä.
Kerroinkin melko monelle ihmeellisestä ruokapalvelustamme, kun joka päivä sai avata kalenterin luukun ja tuntui kuin sen numero olisi aina 24. Joku totesikin, että kyllä se on kaksvitonen! Olin samaa mieltä.
Nyt aivoinfarktista on kulunut puoli vuotta. Tässä tilanteessa oli se onni, että Hilma oli niin pieni ja minulla siksi mahdollisuus perhevapaisiin. Sairaskohtauksen tullessa jäin kotiin vanhempainvapaalle. Sen myötä meillä riitti leipää pöytään, vaikka olinkin helmikuulle asti perheen parissa. Tällä hetkellä pystyn tekemään kolmipäiväistä työviikkoa, kiitos perhevapaauudistuksen, jonka myötä yksittäisiä päiviä voi helpommin ripotella sinne ja tänne. Jos sinulla, lukijani, on tähän tarve ja mahdollisuus, suosittelen kokeilemaan!
Päivikki on toipunut hyvin, eikä juuri mitään merkkejä sairaudesta ole. Silti monia kokeita ja tutkimuksia on vielä edessä. Saamme olla kiitollisia, että maamme terveydenhuolto selvittelee tarkasti nuorehkoa aivoinfarktipotilasta, jottei kohtaus uusiutuisi. Valtimotukokselle onkin juuri selvinnyt syy, antifosfolipidisyndrooma. Useamman lääkityksen turvin lähdemme rintarinnan kulkemaan tuon harvinaisen sairauden määrittelemää polkua.
Menneet kuukaudet ovat olleet sellaisia, joita emme olisi voineet arvata. Kukapa meistä tietäisi, mitä tulevat päivät kohdallemme tuo? Sen tähden lämmittää edelleenkin se viesti, jonka sain ystävältäni pian sairaskohtauksen jälkeen. Vaikka terveys ja toipuminen ovat isoja ja tärkeitä asioita, niin tuo viesti muistutti kaikkein tärkeimmästä: "Mekin pistämme kädet ristiin teidän perheen puolesta, että jaksaisitte tämän yli ja ennen kaikkea, että jaksaisitte uskoa päivän ja hetken kerrallaan."
Uskomiseen se jää. Meillä on ihana osa täällä maan päällä ja kohta taivaassa!
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys