Elina Lumijärvi
Kuvat: Elina Lumijärveltä ja Johanna Lumijärveltä
Mielestäni syksy ja talvi olivat erityisen hienoa aikaa saaressa. Oli rauhaa, eikä kulkijoita ollut ruuhkaksi asti. Kauppa oli talvisin auki vain jokusen tunnin ja työaika sangen maltillinen. Lunta tuli tosin joskus siinä määrin, että kylätielle syntyi valtavia korkeita dyynejä. Kerran jos toisenkin niitä sitten lapioitiin, kun piti päästä kaupan lava-autolla tavaraa hakemaan laiturilta.
Työni kannalta ehkä jännittävin asia oli tottua ajamaan kyseinen lava-auto jäiselle laiturille. Ensinnäkin oli varottava, ettei laiturin 90 asteen kulmassa takarengas osu tyhjän päälle. Lisäksi laiturilla ei ollut vielä tuolloin asennettuna minkäänlaista hirsipölkkyä, joka olisi edes hieman tökännyt vastaan, jos auto olisi lähtenyt luisumaan laiturilta kohti merta. Auto oli myös mallia, jossa kovin moni toiminto ei enää pelannut, ja tarina kertoi, että se olisi jo kertaalleen jossakin kohtaa nostettu merestä.
Myös ahtojäät ja jäänmurtajien seuraaminen olivat elämys. Utön edestä kulkee laivaväylä, josta rahtilaivat jatkavat matkaa maailmalle, ja tuota väylää jäänmurtajat pitivät jäistä vapaana.
Meillä kävi onnea. Mies sai saaren koululta opettajan työtä. Sen turvin pystyimme jäämään vielä toiseksi vuodeksi. Olimme työllistettyjä jopa siinä määrin, että kun laiva saapui ja täytyi hakea tavarat kaupalle, tarvittiin kahdelle nuorimmalle lapselle hoitaja. Lapsia ei voinut ottaa laiturille, kun heidän äitinsä keikkui kuorma-auton lavalla ottamassa laivasta vinssillä nostettavia, tuulessa heiluvia tavararullakoita vastaan. Aina löytyi kuitenkin joku, joka pystyi auttamaan. Lapset voivat tietää, kuka on Neponen. Hän on ihastuttava jänis, joka on seikkaillut esimerkiksi joulukalenterissa. Muun muassa Neponen oli meillä lastenhoitajana useampia kertoja. Kiitollisina muistamme auttavaista ja mukavaa Neposta.
Jos tarvittiin lääkärin apua, toimintatapa riippui aina tilanteen vakavuudesta ja säästä. Sairaskohtauksen sattuessa saareen tuli suuri helikopteri, Super Puma, jolla sairas vietiin saamaan hoitoa. Jos taas vuolit puukolla luuhun saakka haavan, kun merellä riehui syysmyrsky, täytyi käyttää luovuutta. Näin tapahtui 10-vuotiaan Elielin kohdalla, joka aortassa olevan siirrännäisen vuoksi hän tarvitsee aina tällaisissa tapauksissa antibioottihoitoa ennaltaehkäisevästi. Mantereella sijaitsevalta terveysasemalta saatiin toimintaohjeet ja pojan sormi lastoitettiin kotikonstein. Erään iäkkään saarelaisen kaapista löytyi käypää antibioottia, jossa oli vielä voimassaoloaikaakin jäljellä. Nyt ymmärrettiin sekin, miksi saaressa kehotettiin aina hankkimaan määrätyt antibiootit, vaikka niille ei olisi käyttöä heti ollutkaan.
Noissa vuosissa on riittänyt muisteltavaa. Tuli näet aika lähteä takaisin sinne, mistä oli lähdettykin. Vanhin lapsista menisi lukioon ja miehellä ei olisi ollut enää saarella työtä. Itselleni oli yllättävän vaikeaa jättää kaikki tuo taakse. Merkillisellä tavalla vaikeaksi olen kokenut myös palaamisen kyseiselle saarelle lomalaisena, koska siellä on ollut koti ja niin paljon sen kautta rakasta. En osaa asiaa selittää, mutta niin vain on. Saaressa sai alkunsa myös pieni tyttö, Märtha, joka syntyi kaksi viikkoa saaresta lähtömme jälkeen.
Kaikki tuo koettu tuntuu jälkeenpäin ihmeelliseltä Jumalan johdatukselta ja lahjalta, joka sallittiin tapahtuvaksi meidän perheelle. Utön hautausmaalla on nykyään yli kymmenen tuttua hautaa. Ihmisiä, jotka tulivat hyvin tutuiksi. Jostakin syystä useampia vielä hyvässä fyysisessä kunnossa olevia eläkeiän juuri saavuttaneita ihmisiä kuoli lähtömme jälkeen. Matkansa on päättänyt myös osa niistä vanhoista saarelaisista, jotka olivat hoitaneet synnytyksiä veneissä, pelastaneet haaksirikkoutuneita ja eläneet aikaa, jota ei enää ole.
Niin ja vielä niistä jouluvaloista. Ei meistä kukaan kaivannut Stockmannin jouluvaloja. Kun kyläkaupan ikkunaan laitettiin vanha, oranssi joulutähti, joka loisti pimeässä, tuntui ihanalta ja jouluiselta käydä odottamaan seimen lapsen syntymäjuhlaa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys