Elina Lumijärvi
Olen käsittänyt, että ihmisen elämästä irtautumisen aika voi olla eri ihmisillä hyvin erilaista. Joskus kuolema tulee yllättäen, joskus se on rauhallista, kivutonta odottelua, joskus kenties kipujen täyttämää kärsimystä. Reilu vuosi sitten sain viettää viisi päivää kuolinvuoteen vierellä saattajan roolissa. Tarkemmin ottaen isääni saattamassa.
Vanha mies oli lakannut syömästä, ja päätin lähteä hänen luokseen. Kun saavuin, ehdin saada vielä ihanan hymyn. Sitten isään ei enää saanutkaan yhteyttä. Päivät kuluivat, ja neljä yötä hoivakodin retkisängyllä oli takana. Ainutlaatuiset päivät, jolloin saimme jättää kahden sisareni kanssa jäähyväisiä isälle. Tunnelma ei ollut surullinen eikä epätoivoinen, haikea kylläkin. Oli myös jollakin tapaa juhlavaa, kuin suuren juhlan aattoa olisimme eläneet. Tiesimme isän niin hartaasti toivoman vapahduksen päivän olevan lähellä. Äidin kuoleman jälkeen hän sitä oli odottanut ja kaivannut.
Päiviin mahtui myös hervotonta naurua. Jopa siinä määrin, että hoitaja kysyi eräänä päivänä, ymmärrämmekö me, millainen isämme tilanne on ja mihin se johtaa. Kerroimme tietävämme, että olemme isän kuolinvuoteella. Kysyin hoitajalta, miksi hän sellaista kysyy. Sain vastauksen, että koska olemme niin iloisia ja huoneessa on kevyt ilmapiiri. Kerroimme, että oikeastaan ei ole syytä murheeseen, kun isä pääsee pian lähtemään sinne, mihin on kovin kaivannut sitten äidin poismenon. Hoitaja halusi vielä tietää hieman tarkemmin, millainen on uskomme perusta. Sama hoitaja sanoi usein huoneeseen tullessaan ihastelevansa, kuinka siellä tuoksuu kodille – tuoksu syntyi ilmeisesti kahvinkeitosta ja ruoasta, jota tilattiin Woltilta tai haettiin lähikaupasta.
Elettiin neljännen päivän iltaa siitä laskien, kun olin saapunut. Tarkemmin ottaen lauantaiehtoota. Hoitajia, jotka olivat jääneet vapaille ja jättäneet lähtijälle hyvästit, palasi jälleen työvuoroon. Heidän katseestaan saattoi aistia hämmästyksen, kun he ihmettelivät ääneen lähtijän vahvaa sydäntä. Kotoa alkoi tulla viestejä pienimmiltä lapsilta, että minä päivänä sinä äiti tulet kotiin. Vastasin, etten tiedä.
Tuona lauantaiehtoona saimme viettää merkillisen hetken, jota on vaikea kuvailla, mutta jonka kaikki aistimme. Tuona hetkenä elämänlanka oli niin hauras, että arvelimme jo hetken sen katkeavan siinä. Tuona hetkenä lähtijä oli niin merkillisellä tavalla lähellä, aivan erityisen lähellä. Hiljaa, melkein kuiskaten kävin isälleni merkityksellisiä paikkoja läpi. Kerroin että isäni itälappilaisessa kotikylässä sijaitsevalla mökillä on piippujen päälle laitettu hatut, kellarin ovi pönkätty, veneet käännetty, ikkunaluukut suljettu ja saunan vesipata tyhjennetty. Kävimme kotikylän tuttuja taloja läpi, joista oli lähdetty viimeiselle matkalle jo aiemmin ja ikkunat olivat pimeät. Mökiltä siirryimme kirkonkylälle kotiini. Autotallissa järjestelimme öljytrasselit hyllyille ja keräilimme tavarat paikoilleen. Kellarin puuluukku suljettiin ja puukattila vaihdettiin öljylle, kuten ennen talven tuloa oli tapana. Vakuutin isälle, että kaikki arjen asiat ovat ihan järjestyksessä ja mielessäni tein hänelle pesää, josta olisi hyvä lähteä. Hengitys lakkasi useita kertoja, mutta jatkui kuitenkin. Ihan kuin isä olisi sanonut kuten niin monesti voimissaan ollessaan: ”Älähän hätäile.”
Niin kai siinä kävi, että aloin hieman hätäillä. Kun lähtö pitkittyi, hiipi ihmismielen rajallisuus pintaan. Joku meistä totesi, että ”nyt on tainneet enkelit juuttua tuulikaappiin”. Saattajissa oli aistittavissa merkkejä jonkinasteisesta väsymisestä. Tähän hetkeen kännykkääni välitettiin viesti isän ystävältä, joka oli kuullut tilanteesta. Viesti sisälsi musiikkia, Johan Sebastian Bachin Komm, Süsser Tod – Tule suloinen kuolema, ja toivotettiin hyvää taivasmatkaa. Kuuntelimme musiikin. Yölevolle siirtyessämme siunasimme isää ja toisiamme, kuten kaikkina muinakin iltoina olimme tehneet. Kaksi sisartani lähtivät nukkumaan toisaalle, ja laitoin heille viestin, että isä kuorsaa niin voimallisesti, että nukkukaahan hyvin.
Yöllä heräsin täydelliseen hiljaisuuteen. Könysin retkipediltäni ylös isän vierelle. Isä oli lähtenyt aivan hetki sitten kaatuen kuin vanha kelohonka tunturin tuulessa. Oli tullut Jumalan antama aika lähteä.
Valkenevassa sunnuntaiaamussa saattoi kokea pyhän läsnäolon – suuren juhlan tuntu täytti mielemme. Pesimme lähtijän ja puimme merinovillaan. Isän ikkunan ulkopuolella Suomen lippu nousi varhain aamulla ylös saakka, olihan Aleksis Kiven päivä. Etupihan lippu laskettiin kyllä isän muistoksi puolitankoon kuten tapana on.
Kun isä oli haettu pois, nuuhkimme sisarieni kanssa hetken vielä tyynyä, jossa oli isän tuoksu. Isän tuoksu… Siinä oli ehdotonta puhtautta, johon sekoittui mielenkiintoisella tavalla TVH:n varastomiehen työhuoneen, pannuhuoneen, puutöiden ja autotallin trasseleiden tuoksua. Isästä jäi rakas ja kallis muisto.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys