On ollut rikastuttavaa tehdä töitä toistakymmentä vuotta iäkkäiden ihmisten parissa. Siitä huolimatta, että työn määrä on ajoittain ollut kohtuuton. Tämähän ei toki ole ollut iäkkäiden ihmisten vika. Heiltä olen saanut huomattavasti enemmän, mitä olen itse voinut antaa. Työn merkityksellisyyttä ei ole tarvinnut pohtia.
Ikääntyneen hauraus on asia, joka ei lakkaa koskettamasta minua. Jossakin vaiheessa elämän vuosikymmeninä vakiintuneet rutiinit ja toimet eivät enää olekaan itsestäänselviä. Oman elämän rakenteet muuttuvat ja asioihin on koetettava sopeutua, teki se sitten kuinka kipeää tahansa.
Niitä hetkiä on paljon, jolloin olen saanut olla sivusta seuraamassa tai rinnalla kulkemassa tapahtumissa, jolloin ihmisen omatoimisuuden rakenteisiin tulee särö tai niistä lohkeaa pala. Nuo hetket ovat koskettaneet omaakin sisintäni ja opettaneet elämän epävarmuudesta, katoavaisuudesta ja luopumisen kivusta.
On iloista elää, olla vahva ja hoitaa omat asiansa. Helppoa ei ole ihmisen taipua ajatukseen, että tulisi olemaan toisten ihmisten avusta riippuvainen. Aika usealle meistä tuollainenkin aika tulee vääjäämättä eteen ja elettäväksi, halusimmepa sitä tai emme.
Kun tulee ulkoisesti ryppyiseksi, kroppa muistuttaa eri tavoin takuuajan päättymisestä. Edellä mainitusta johtuen itsevarmuutesikaan ei ehkä ole enää entisellään ja voit menettää ison osan uskottavuudestasi.
Voi olla hämmentävää havaita, ettei omaa viestiä enää kaikissa tilanteissa kuullakaan samoin kuin ennen. Sinulta voidaan penätä asioita, joita joudut vakuuttelemaan.
Eräs korkeassa iässä oleva ihminen kertoi, että häntä huvitti, kun nuori lääkäri saneli hänelle mitä hän saa tehdä ja mitä syödä, eikä kyse ollut tässä tapauksessa kolesterolista, diabeteksesta tai sepelvaltimotaudista. Vanhus kertoi huvittuneena, että kyllä minä sentään ajattelin vielä ihan itsekin jostakin asioista päättää.
Toinen vanhus taas totesi, että on todella loukkaavaa, jos ei tule pelkän ikänsä vuoksi kuulluksi ja tulee kohdelluksi toisin, kuin mitä kokemuksen kautta on oppinut.
Usein läheisen huoli iäkkäästä ihmisestä voi saada ylisuojelun piirteitä. Saatamme sanoa, että älä tee sitä äläkä tätä. ”Olet niin paljon tehnyt elämässäsi, että olisit nyt vain ja antaisit muiden tehdä.” Oman huolen takaa ei ehkä nähdä, että tekeminen antaa elämäniloa ja mielihyvää, kokemuksen siitä, että vielä pystyy johonkin ja väsyy terveestä työn touhusta.
Arvostan suuresti geriatria, jonka kanssa tein yhteistyötä vuosien ajan. Hän tapasi sanoa, että jos ikää on yli 80 vuotta ja tekee mieli suklaata, niin kyllä sitä vain on kohtuuden rajoissa saatava. Jatkoi vielä, että jos nostaa verensokeria niin lisätään hieman insuliinia. Tämä esimerkki ei ole tarkoitettu hoito-ohjeeksi, mutta on kuvaus inhimillisyydestä ja siitä, miten ikääntyvällä asioiden tärkeysjärjestystä voi joskus olla viisasta tarkentaa. Elämän ilot voivat olla kortilla ja niistä on lupa pitää kiinni.
Elämänlaatu – miten sitä voisi olla lisäämässä iäkkäiden läheisten elämässä? Jotenkin ajattelen, että se vaatii oman itsemme riisumista turhasta vouhotuksesta. Pysähtymistä sen äärelle, millä asioilla on oikeasti merkitystä. Ikääntyneestä voi olla painajaismaista, jos oma läheinen tietää tai luulee tietävänsähänen sisäiset tarpeensa paremmin kuin hän itse.
Vanhaan aikaan ikäihmiset asuivat usein saman katon alla nuoremman sukupolven kanssa. Aina se ei varmasti ollut ongelmatonta.
Kuitenkin sukupolvilla muodostui toisiinsa vahvempi side, kun arkea elettiin yhdessä. Saatiin apua ja opittiin tuntemaan luonteen heikkoudet ja vahvuudet puolin ja toisin. Luulen, että kun elettiin lähellä toisia ja tunnettiin hyvin, myös suojelun tarve ja toinen toistemme puolten pitäminen vahvistui luonnostaan.
Työtäni on muun muassa keskustelujen käyminen siitä, miten ikäihmisten elämänlaatua ja aktiivisuutta voitaisiin lisätä. Mistä tuo elämänlaatu pohjimmiltaan koostuu? Ihan olennainen asia lienee se, että ikääntynyt kokisi tulevansa kohdatuksi omana itsenään ja ihmisenä. Saisi arvostusta ja kunnioitusta siinä, mikä on ollut ja on elämässä tärkeää. Mikä on voimaannuttanut ja voimaannuttaa edelleen.
Kun itse ei enää pysty huolehtimaan näistä asioista, olisi hyvä, että lähellä olisi ihmisiä, jotka tekevät niistä mahdollisuuksien mukaan saavutettavia. Ihmisen hoivaaminen ja hoitaminen on syvimmiltään juuri näiden asioiden ymmärtämistä.
Sillä tiedolla, mitä itselleni rajallisessa määrin on kertynyt, vanheneminen tuo useammin mukanaan luopumisiin liittyvää fyysistä tai psyykkistä kipua kuin hauskuutta. Se on kuitenkin ihmisen elämään kuuluva, elettäväksi tarkoitettu aika – kuten lapsuus, nuoruus ja työikäisyys.
On sanottu ja kirjoitettu, että yhteiskunnan sivistyksen taso mitataan sillä, miten huolehdimme heikoimmista. On hyvä peilata omaa kykyään kohdata ikääntynyt. Kykenemmekö kohtaamaan ihmisen esimerkiksi hänen sairautensa takana?
Loukkaavinta lienee, jos alamme puhua muistisairaalle kuin hän olisi lapsi. Tunne-elämän eletyt kokemukset ja kokemus tästä hetkessä säilyy. Kohtaamisella voimme vaikuttaa siihen, kokeeko iäkäs, mahdollisesti muistamatonkin ihminen olevansa turvassa, vaikka ympäristö ei enää olisikaan tuttu.
Elämässämme kävi niin, että saimme lastemme mummin, oman anoppini – rakkaan ystäväni asumaan samaan taloyhtiöön kanssamme. Ratkaisu on tuntunut oikealta ja kaikin tavoin hyvältä. Kuitenkin oma ulko-ovi ja keittiö ovat molemmin puolin asioita, joilla taataan myös oma rauha ja elämä, niin kauan kuin sitä meille itse kullekin elämässä suodaan.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys