Elina Lumijärvi
Olen tässä viimeiset päivät pohtinut, mistä ihmeestä sitä kirjoittaisi. Leipätyöarki on ollut mielessä päällimmäisenä, lukuun ottamatta ihania viikonloppuisia retkiluistelupäiviä Näsijärvellä. Asioiden monitahoisuus on kuitenkin noussut kuin varkain ajatuksiini ja jäänyt mielen päälle pyörimään. Ehkäpä aihe hakee ulospääsyä blogin muodossa.
Kotinurkillamme on useampia lähiluonnon tarjoamia keitaita, joista on tullut kovin merkityksellisiä paikkoja. On Liinavuorta, Humponvuorta ja Vermasvuorta, ja oikein huvittaa, että johan on hämäläisillä esi-isillä unohtunut kaikki suhteellisuudentaju noita nyppylöitä nimetessään. Yhtä kaikki, Liinavuori on erityisen rakas ja lähimpänä kotia.
Ennen Liinavuoreen nousua tie kulki vuosikausia metsän läpi. Se sai ihmisen mielen palautumaan raskaimmankin työpäivän päätteeksi. Valtavien ikiaikaisten kuusten juurella maa levittyi koko metsän peittävään syvän vihreään, rehevään sammalistoon. Sammaliston päällä kiemurtelivat vanamon pitkät, taipuisat varvustot ja toisaalla käenkaalien eli ketunleipien heleän vihreät lehdistöt. Tuon henkeäsalpaavan metsän halkoi kaunis, vanha, polkumaiseksi tallautunut tienpohja.
Joka kerta metsään tultaessa vedin keuhkoihini tuota vehreää ihanuutta, kuusen pihkaista metsän tuoksua. Mieli vapautui, ja mielikuvitus kuljetti hassahtaneisuuteen taipuvaisen mieleni keijujen ja maahisten valtakuntaan, menninkäisten koloihin ja tonttujen kotioville. Siellä satumaailman lumotussa puistossa kulkiessa arjen murhe ja työnpaine jäivät kauas taakse.
Satumetsästä matka jatkuu hieman tavanomaisempaa metsäreittiä kallioiselle Liinavuorelle. Tuokin maasto on mukavaa, mutta ei lumotun metsän kaltaista.
Viimeisimpien sinivuokkojen aikaan kuljimme muutaman kaksijalkaisen ja yhden nelijalkaisen voimin Liinavuoren reittiä toiseen suuntaan kuin yleensä. Laskeutuessamme rinteeltä kohti lumottua metsää hieraisimme silmiämme kerran jos toisenkin. Metsästä oli kadonnut toinen puoli. Se näytti raiskatulta – osa juurakoista törrötti kohti taivasta kuin ne olisi revitty vasten tahtoaan maasta ja jätetty lojumaan. Syvänvihreä sammalisto oli poissa. Vielä tuolloin en kyennyt ymmärtämään, että aurinko tulisi paahtamaan kesän kuluessa myös polun toiselle puolelle pystyyn jääneen ikiaikaisen metsän sammalet ruskeiksi kököiksi.
Ensiksi kuohahti ja tunsin silkkaa raivoa. Kuka, miten, miksi ja millä oikeudella on kaatanut minun metsäni (vaikkei metsä missään nimessä minulle kuulunut, ei tosiaankaan). Raivon jälkeen tulivat epätoivo ja kyyneleet. Askel muuttui raskaaksi, ja jäin jälkeen muusta seurueesta. Hiljaisina ja apaattisina kuljimme eteenpäin, eikä kenelläkään ollut sanoja. Koettu menetys kosketti koko seuruetta. Hiljaisuutta kesti aikansa, kunnes jo aikuisikään ehtinyt tyttäreni alkoi laulaa pätkää Lapin kesästä: ”Miks meillä kaikki kaunis tahtoo kuolla…” Jälkikäteen tilanteen dramaattisuus on naurattanutkin. Mutta valehtelisin, jos väittäisin, etten joka kerta siellä kulkiessani sure menetetyn metsän ihanuutta. Jotakin sellaista menetettiin, jota ei lähiseudun muista metsistä ole löytynyt.
Ajan myötä huomasin raivon ja epätoivon rinnalle nousseen myös toisenlaisen katsantokannan. Tarvitsiko joku särvintä leipänsä päälle? Vai saiko joku perinnön, josta ei selvinnyt ilman kaadettavista puista saatavaa tuloa? Järki kysyi myös, että mitä se sinulle Elina kuuluu. Ei tosiaankaan kuulu, ei pätkääkään. Kukin tehköön omaisuudellaan, mitä parhaaksi katsoo.
Tämä kertomani tilanne kuvaa elämässä tapahtuvaa ja koettua laajemminkin. Monet asiat ovat monitahoisia, ne eivät ole mustavalkoisia. Ihmisessä on ominaisuus sydämistyä ja närkästyä milloin mistäkin. Saatamme myös ajoittain viihtyä oman navan tuoksussa ja sairastua omien ajatustemme oikeellisuuteen niin lujasti, että lakkaamme näkemästä jotakin oleellista tapahtumista tai asioista.
Meneillään olevissa presidentinvaaleissa on ollut ehdolla erilaisia ihmisiä. Heillä kaikilla on persoonansa ja henkilökohtaiset ominaisuutensa. Asiat ovat monitahoisia ja meissä kaikissa on voimavaramme, kapasiteettimme, vikamme ja puutteemme. Se ei tarkoita kuitenkaan, etteikö arvomaailmamme saisi ohjata valintojamme. Ihmisinä olemme kaikki kuitenkin Jumalan luomina arvokkaita. Saamme luottaa, että tuleva presidenttimmekin on juuri sellaisenaan meille sopiva.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys