Elina Lumijärvi
Pelko on merkillistä. Toista ihmistä se voi kalvaa niin, että luulee solujen liukenevan. Toinen taas porskuttelee menemään tuntematta mitään sen erityisempää. Pelko voi olla opittua tai sen aiheuttaa meissä joku vaisto. Siihen, miten ihminen aistii ja kokee pelkoa, vaikuttanee paljolti tekijät, joihin ihminen ei ole voinut lähtökohtaisesti itse paljoakaan vaikuttaa. Jos esimerkiksi läheisten ihmisten mielissä on paljon pelkoa, lapsi voi imeä sen hiljaisena tietona itseensä.
Minä pelkäsin lapsena paljon. Pelko oli niin kokonaisvaltaista, että se sai joskus räsymattoon kudotut raidat hyppimään, sekoittumaan sumuiseksi mössöksi ja kädet hikoamaan märiksi. Yhtä usein kuulin lohdutukseksi tarkoitetut sanat, ettei tarvitse pelätä ja älä rakas lapsi pelkää. Silti pelkäsin, eivätkä kauniit sanat tavoittaneet hätääntynyttä mieltä.
Mitä pelkäsin eniten? Pelkäsin sotaa. Sallan kirkonkylältä oli linnuntietä 12 kilometriä silloisen Neuvostoliiton rajalle. Raja toi varjon elämän arkeen, vaikka sodasta oli syntyessäni jo 27 vuotta. Elämässäni oli monia sota-ajan eläneitä ihmisiä, joiden pelko oli opittua. Rajaan liittyivät tarinat partisaaneista ja muista kauheuksista, mutta myös ihmeelliset selviytymistarinat, joista osa tuolloin eläneistä ihmisistä oli elävinä todisteina.
Pelko synnytti valpastuneen mielen, joka tulkitsi jatkuvasti erilaisia ärsykkeitä ja kasvatti pienelle tytölle aivan liian suuret ja liikaa kuulevat korvat. Ne kuulivat asioita, joita ei ollut tarkoitettu lapsen kuultaviksi.
Myös silmät kehittyivät tulkitsemaan asioita. Tosin tavalla, jossa ei ollut välttämättä mitään tolkkua. Tällaisesta tulkinnasta esimerkkinä muun muassa se, miten seurasin ja tein tulkintoja isän ilmeistä hänen kuunnellessaan radiosta iltauutisia. Isän ilmeistä ja uutisten sisällöstä koetin tehdä tulkintaa siitä, alkaako sota kenties ensi viikolla, vai vieläkö saadaan elää pidempään normaalia arkea. Todennäköisempänä pidin sitä, että sota alkaisi kuin että se ei alkaisi.
Ei siihen mitään dramatiikkaa liittynyt. Elämä vain on sellaista, siltä ei voi aina suojautua. Eikä edes vanhempi voi lastaan kaikelta suojella, vaikka kuinka haluaisi. Tämän ajan kuva on sodan keskellä elävien, kärsivien lasten kuva. Sota repii lasten ja heidän vanhempiensa kasvoja ja silpoo raajat, eikä kukaan ole ulkoiselta pahalta turvassa.
Minua pelko seurasi pitkälle aikuisikään. Pelko karkasi käsistä ja sai epärealistisia mittasuhteita. Joskus saatoin valvoa ja miettiä, riittääkö kotimaan ilmapuolustuksella pommeja vielä toiseen ja kolmanteen aaltoon, jos sota syttyisi.
Lähimmäisiltä tämä kysyi ajoittain sietokykyä ja hieman huumorintajuakin. Terapiassa kuljettujen vuosien jälkeen havahduin siihen, että pelko on väistynyt. Vaikka maailma on pahanpäiväisesti sekaisin tänä päivänä, nukun yöni rauhassa eikä sota hallitse ajatuksiani. Tämä on tuntunut aivan käsittämättömän suurelta lahjalta ja kiitoksen aiheelta.
Tänä päivänä huomaan pelkääväni eniten sitä, että ajautuisin kauas hyvästä Jumalasta. Jumala on kaikkivaltias ja hyvä. Hänen kädessään on maailman kärsimykset ja tuskakin, niin vaikeaa ja paradoksaalista kuin se onkin hyväksyä. Ihminen tuntee itsensä niin pieneksi ja olemattomaksi, kun ei kykene hallitsemaan elämää.
Jumalan valtakunnasta saarnattava evankeliumi on ainoa asia, josta ihminen löytää todellisen rauhan ja levon. Sen turvissa ihminen voi kuin kangastuksin nähdä ajanrajan toiselle puolelle, missä sota on rauennut ja kaikki on kirkasta ja kevyttä ja pehmeät tuulet leikkivät kasvoillamme. Ilman tätä toivon näköalaa olisi tulevaisuuden kuva lohduton ja synkkä.
Pian tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun sain kotiini rakkaita ystäviä. Perhe oli kutsunut minulle merkityksellisiä ihmisiä iloitsemaan ja luomaan juhlaa, koska olin saanut elää puolivuosisataa vanhaksi.
Tuona joulukuisena iltana eräs ystävistämme luki Mooseksen viidennestä kirjasta sanat, jotka sopivat mielestäni kovin hyvin tähänkin, pienimuotoisten ajatusteni lopuksi: ”Herra itse kulkee sinun edelläsi. Hän on sinun kanssasi, hän ei jätä sinua yksin eikä hylkää sinua. Älä lannistu, älä pelkää.”
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys