"Tuo on varmaan mummomies, kun se ajaa noin hitaasti." Poika katsoi ohi ajavaa autoa ja teki omaa arviotaan. Kysyin, mitä hän tarkoitti mummomiehellä. "Se on jo niin vanha, että sillä on vain vähän voimaa käsissä. Siksi sen pitää ajaa hitaasti."
* * *
Useampi vuosi sitten mummolassani oli tulipalo, vanha radio sen sytytti. Taimi-mummoni eli vielä silloin. Tieto tulipalosta pysäytti kerkeäväisen viikarinkin, myötätuntoisena hän sanoi: "Taimi-mummolle pitäisi laulaa 'älä pelkää, yössä on tähtiä' ja 'Ei kotia olekaan täällä'."
* * *
Kun minulta kuoli isä, vanhimmaisemme pohti paljon kuolemaa ja itkemistä. Kerran hän sanoi: "Jotku itkee kauhiasti, isolla äänellä. äiti, sinä itkit hiljaa. Jos joku semmonen mummo kuolee, jolla ei ole ketään, meidän pitää itkeä sitäkin."
* * *
Meille oli tulossa vauva. Kerroin asiasta isommille sisaruksille ja sanoin, että se on vielä salaisuus. Sitä iloa! Yksi lapsista kipaisi innoissaan luokseni ja kysyi melkein kuiskaten, saako hän kertoa vauvasta isälle, kun se tulee töistä.
Vauvaodotuksen ollessa jo pidemmällä neuvolassa kuunneltiin sydänääniä. Terveydenhoitaja kysyi pojilta, että mikähän ääni se kuuluu äidin masusta. Yksi pojista vilkaisi minua ja vastasi: "Se on vauva, mutta me ei kerrota naapureille." Sydänäänien kuuntelusta ei meinannut tulla hilpeyden keskellä enää mitään.
Kun jälleen uuden vauvan aika lähestyi, joku toivoi poikaa, ja että siitä tulisi hyvä pelaamaan jalkapalloa. Toinen tyttöä, että ei tarvisi aina olla kotisleikissä äitinä. Yksi ilmoitti, että hän on aivan varma, että vauva on tyttö tai poika.
* * *
Lasten sanomisista saa iloa. Ne yllättävät ja naurattavatkin. Usein koomisuuteen sisältyy myös syvää viisautta. Meillä on oppimista lasten tavassa nähdä ja kokea asioita.
Esimerkiksi tuo, että on hyvä osata hidastaa silloin, kun ei ole voimia. Tai lohdutetaan silloin, kun jollain on suru. Laulu voi lohduttaa. Muistetaan yksinäistä. Sellaisenkin ihmisen elämä on ollut arvokas, jolla ei ole viimeiselle matkalle saattajaa. Pidetään salaisuudet. Iloitaan uudesta elämästä.
Tuli mieleen muisto omalta kouluajalta. Terveydenhoitaja näki lapsen aidosti.
Ehkä minulla oli jalka vähän kipeänä. Käärin sen kotona paksuun siteeseen. Tosi paksuun. Nilkutin koulun käytävillä ja sain huomiota, kyselyjä. Aloin uskoa itsekin, että olin satuttanut jalkani.
Eräänä aamuna opettaja pyysi minua käymään terveydenhoitajalla. Jännityksessä lanttasin hoitajan luo. Hän kyseli hienovaraisesti kivustani ja sanoi, että voi tarkistaa jalkani. Ensin käärittiin yksi pitkä side pois, sitten toinen ja kolmas vähän lyhyempi. Niiden alla oli vielä kaksi vauvan harsovaippaa, jotka olin kietonut jalkani ympärille, että se näyttäisi turvonneelta.
Terveydenhoitaja ei nauranut, ei edes hymyillyt tietävästi. Hän tunnusteli jalkaani ja sanoi, että kyllä se siitä paranee, olet hoitanut sitä hyvin.
Ei jalkaan olisi mitään tarvinnut, mutta terveydenhoitaja ymmärsi syvemmin. Hän kietoi jalkaan kevyen ideaalisiteen, ojensi viikkaamansa harsot ja käärimänsä siderullat ja toivotti hyvää koulupäivän jatkoa. Kyllä se jalka "paranikin" pikavauhtia, vaikka vielä luokkaan palatessani näön vuoksi nilkutinkin, sen ideaalisiteen verran.
Terveydenhoitaja kohtasi hyväksyvästi. Koululaisesta välitettiin. Oli ollut helpompi koulumaailmassa nilkuttaa jalkaansa kuin kysyä, saanko olla pieni ja haavoittuvainen.
Voisi sanoa, että sellaisia ne lapset ovat. Voi myös sanoa, sellaisia ovat nuoret, sellaisia ovat aikuiset. Saatamme tarvita erilaisia ideaalisiteitä, välittämistä. Se vain voi olla vaikea pukea sanoiksi.
Kaipaamme myös armollisia sanoja. Nekin sanat voivat löytyä jo pieneltä lapselta. Hiljattain kolmevuotias tuli luokseni ja kysyi: "äiti, saako sulle antaa anteeksi?" Voi rakas enkeli!
Kunpa katseessamme saisi aina säilyä rakkaus. Kunpa näkisimme. Huomaisimme hänet, joka kaipaa rauhaa. Saako sulle antaa anteeksi.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys