JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Aiemmat blogit

Pyhää tunturilla

19.4.2015 6.26

Juttua muokattu:

8.3. 22:29
2020030822295420150419062600

Ru­pe­sin miet­ti­mään tuo­ta py­hä­a­si­aa. Olin ajel­lut liki 700 ki­lo­met­riä, ja vaik­ka läh­din mat­kaan kes­ki­suo­ma­lai­sen vuo­ren juu­rel­ta, nä­ky­mä py­säyt­ti. Tun­tui, et­tä nä­kyi sil­män­kan­ta­mat­to­miin. Mi­nun ys­tä­vä­ni asuu tääl­lä! Py­hä­tun­tu­ri on hä­nen ar­ke­aan.

Mat­kal­la kuun­te­lin ää­ni­kir­jaa, jos­sa pu­hut­tiin eri­lai­sis­ta kult­tuu­reis­ta sa­mo­jen mai­den si­säl­lä. Han­ka­luuk­sia tuli sii­tä, kun eri­lai­set asi­at oli­vat py­hiä. Kes­ken är­hä­kän koh­tauk­sen py­säh­dyin kat­sas­ta­maan kos­ki­pai­kan, joka oli tär­keä vuo­sien ta­kaa.

Pot­kin au­ton al­ta lu­mi­paa­kut pois, jat­koin mat­kaa.

Pe­ril­lä häm­mäs­te­lin rau­haa ja pää­tin mel­kein muut­taa – sii­hen aja­tuk­seen ei to­sin pal­jon tar­vi­ta, kos­ka uu­siin paik­koi­hin on hy­vin help­po ihas­tua – sit­ten vain an­noin hen­gi­tyk­sen sy­ve­tä ja kan­noin kas­sit si­säl­le.

Mitä pyhä on?

Py­hää on mää­ri­tel­ty ai­na­kin näin… Viit­si­sit­kö sit­ten­kin kat­soa it­se, goog­len ää­rel­lä kui­ten­kin, kun tämä teks­ti­kin tu­lee ne­tin kaut­ta. Tätä kir­joit­ta­es­sa­ni olen pel­kän näp­päi­mis­tön ää­rel­lä, sil­lä pu­he­lin ei suos­tu ja­ka­maan net­tiä, en­kä tie­dä, mis­sä ys­tä­vän net­ti­tik­ku on.

Sa­mai­nen ys­tä­vä ker­toi val­ta­van kau­niis­ta pai­kas­ta, jon­ne kan­nat­tai­si ke­säl­lä men­nä. Sy­väs­sä ka­pe­as­sa ki­vi­ses­sä ku­rus­sa vir­taa puro, jon­ka rin­nal­la kul­ke­vat pit­kos­puut. Ku­run pääs­sä on mel­kein pak­ko py­säh­tyä. Pu­tous vir­taa sei­nä­mää pit­kin alas. Ei kuu­lu muu­ta kuin val­ta­va so­li­na, joka saa kai­kun­sa tun­tu­rin sei­nä­mis­tä. Se paik­ka, Iso­ku­ru, on ol­lut saa­me­lai­sil­le pyhä.

Ker­ran ju­tu­tin sun­ti­o­ta, joka tyk­kä­si työs­tään ko­vas­ti. Hän ker­toi naut­ti­van­sa sii­tä, et­tä saa val­mis­taa ih­mi­sil­le ti­lan koh­da­ta py­hää.

Ajat­te­len­ko­han has­sus­ti, jos ajat­te­len, et­tä pyhä on jo­ta­kin mikä saa ih­mi­sen py­säh­ty­mään ja rau­hoit­tu­maan ja nä­ke­mään, mikä on hä­nen paik­kan­sa luo­ma­kun­nas­sa. Mi­kään paik­ka ei it­ses­sään ole pyhä, vaan Ju­ma­la pu­hut­te­lee ih­mis­tä vai­kut­ta­vis­sa luon­non pai­kois­sa ja erik­seen ra­ken­ne­tuis­sa ti­lois­sa. Tuo py­hän ko­ke­mi­nen saa ih­mi­sen näyt­täy­ty­mään it­sel­leen vä­lil­lä höl­mö­nä­kin, ku­ten ham­pait­ten val­koi­suut­ta miet­ti­vä­nä.

Yh­tä lail­la pyhä voi kos­ket­taa kau­ka­na tun­tu­ris­ta, kau­pun­gis­sa sil­mä­la­si­os­tok­sil­la, kun kes­kus­te­lu kul­kee ma­ku­tuo­ma­reit­ten kans­sa het­kek­si ar­vo­va­lin­toi­hin. Pah­vi­set ta­ke­a­wa­yt py­säh­ty­vät odot­ta­maan suun­vuo­ro­jaan, kuun­nel­laan vuo­ro­tel­len, ja sil­mis­tä nä­kee, et­tä nämä asi­at ovat meil­le tär­kei­tä.

Py­häs­tä hen­ges­tä – sii­tä, mikä jär­jel­le kä­sit­tä­mät­tö­mäl­lä ta­val­la yh­dis­tää ajas­ta ja pai­kas­ta riip­pu­mat­ta – us­kal­lan kir­joit­taa vain aras­ti ta­pail­len. Muis­te­len kuul­lee­ni, et­tä se on kuin ar­ka lin­tu. Tie­dän, mil­tä tun­tuu, jos se on len­tä­mäs­sä pois. Tu­lee kyl­mä. Tun­tuu tär­keim­mäl­tä, et­tä Pyhä hen­ki on se, mikä te­kee elä­väk­si, läm­pi­mäk­si­kin se voi teh­dä.

Nyt olen vie­lä poh­joi­ses­sa. On ai­ka help­po ol­la kii­tol­li­nen täs­tä hu­mi­nan­hil­jai­ses­ta het­kes­tä. Aa­mu­kah­vi­pöy­tään pais­taa tun­tu­ri­au­rin­ko, en­kä ro­man­ti­soi yh­tään, se pais­taa. Ys­tä­vän lu­mi­val­ke­an koi­ran nimi on Tai­ka, ja se on sil­le oi­kein so­pi­va nimi. An­nan sen tul­la rap­su­tet­ta­vak­si. En käy töi­den kimp­puun ai­van vie­lä.

ViljaPaavola
Olen kolmikymppinen keskisuomalainen, joka katselee blogissa elämänpiiriään yhteiskunnallisesta, viestinnällisestä ja ihan vaan inhimillisestä näkökulmasta. Kommentteja, terveisiä ja palautetta voit laittaa osoitteeseen vilja.paavola@gmail.com.
22.1.2025

Toivokaa ja iloitkaa, ahdingossa olkaa kestäviä, rukoilkaa hellittämättä.

Room. 12:12

Viikon kysymys