Vaula Eskeli
Leikki on lapsen oikeus. Veikko ja Oskari leikin vauhdissa.
Vaula Eskeli
Kalenterissa 20.11. on nimetty Lapsen oikeuksien päiväksi ja viikkoa 15.11.–20.11. nimitetään Lapsen oikeuksien viikoksi. Päivä on ollut kalenterissa vuodesta 2002 lähtien. YK on hyväksynyt ja vahvistanut lapsen ihmisoikeuksien sopimuksen 1989, ja Suomessa se tuli voimaan vuoden 1991 alusta, joten sen sopimisesta on meillä 30 vuotta.
Lapsen oikeudet sisältävät lapsen syrjinnän kieltämisen, lapsen etujen huomioimisen, lapsen oikeuden elämään ja kehittymiseen sekä lapsen oman näkemyksen kunnioittamisen. Lapsen oikeudet koskevat alle 18-vuotiaita. Niiden toteutumista valvovat Suomessa eduskunta, eduskunnan oikeusasiamies ja lapsiasiavaltuutettu.
Lapsen oikeudet kuuluvat kaikille lapsille. Aikuisilla on velvollisuus huolehtia, että lapsi saa hänelle kuuluvan huolenpidon ja turvan ja että lapsen mielipiteitä kuunnellaan.
Lasten oikeuksien paras puolustaja oli Jeesus. Raamatussa kerrotaan, kuinka Jeesus moitti opetuslapsia, jotka estivät lapsia tulemasta hänen luokseen. Jeesus sanoi heille: ”Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta.” (Mark. 10:14.)
Lapsen oikeuksia miettiessä katse suuntautuu omaan lapsuuteen: mietimme sitä, minkälaista kasvatusta itse olemme saaneet ja olemmeko kokeneet lapsuudessa oikeudenmukaisuutta perheemme keskellä.
Kodin kasvatuskokemukset kulkevat monilta osin sukupolvelta toiselle. Uskovaisen kodin ydin on Jumalan sanaan pohjautuva kasvatus, joka ohjaa vanhempia kohtelemaan lapsia oikeudenmukaisesti, rakkaudella ja tasa-arvoisesti.
Moni lapsuuden muistojen tasa-arvosta liittyy siihen, kuinka jokin hyvä, esimerkiksi karamellit tai muu vastaava piti jakaa tarkasti kaikkien kesken. Tämä tuo mieleeni tuttavaperheen viivoittimentarkat mittaukset, että kaikki lapset saivat varmasti yhtä ison palan jäätelöä ja jokaisen lasissa oli millintarkasti saman verran limsaa.
Vanhemmat saattavat pohtia, olenko riittävän hyvä kasvattaja. Huoli jaksamisesta, arjen töistä ja lasten hyvinvoinnista ehkä painaa. Vanhemmuudessa kukaan ei ole täydellinen. Lasta ei voi jättää kasvamaan itsekseen; vaikeissa elämäntilanteissa perheet tarvitsevat yhteiskunnan tarjoamaa apua. Jokainen lapsi on yhtä arvokas, Jumalan lahja.
Aikuisen esimerkki lasta arvostavasta ja yhdenvertaisesta kohtelusta opettaa lapsia ja nuoria käyttäytymään hyvin myös muita ihmisiä kohtaan. Lasten oikeuksien tunteminen ehkäisee lapsiin kohdistuvaa huonoa kohtelua. Aikuisen positiivinen asenne tuo turvaa lapselle ja kehittää hänen henkistä kasvuaan. Hyvä ja luotettava kasvupohja on kantava kulmakivi niille taidoille, jotka vahvistavat lapsen itsetuntoa ja henkistä kehitystä.
Ihmisen elämään sisältyy erilaisia vaiheita, ja joudumme vääjäämättömästi kokemaan pettymyksiä myös lapsuusaikana. Tapahtumilla voi olla eritasoisia vaikutuksia, ja ne muovaavat lapsen kokemusmaailmaa. Vaikeat elämäntilanteet voivat kääntyä voitoksi ja kasvattaa lapsen sopeutumiskykyä ja voimavaroja monissa eri tilanteissa.
Omasta lapsuudestani muistoissani ovat yhteiset tekemiset ja osallistuminen arjen askareihin ja eri toimintoihin tasapuolisesti kukin omien kykyjensä ja ikätasonsa mukaan. Vaikka lapsuudessa ja nuoruudessa arki tuntui usein työntäyteiseltä, siitä on jäänyt päällimmäiseksi hyvät muistot. Ne loivat perustan aikuisiälle. Kotona painotettiin hyviä käytöstapoja ja sitä, mikä oli oikeaa ja mikä väärää. Nuorempana rajat tuntuivat tiukoilta, mutta myöhemmin on ymmärtänyt, että se oli välittämistä.
Lähteet:
https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/mika-on-lapsen-oikeuksien-sopimus/
https://www.oikeusasiamies.fi/fi/web/lasten-ja-nuorten-sivut/home
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys