Viikatessani puhtaita keittiöpyyhkeitä kaappiin käteeni osui leivinliina, mikä vei ajatukseni lapsuuden aikaisiin leipomuspäiviin. Kotona leivotun leivän tai pullan tuoksu tuo mieleeni äidin hääräämässä hellan luona. Leivontapäivänä koulusta palaajat tunsivat kotiin tullessa herkullisen pullantuoksun jo ulko-ovella. Mikä olikaan tuolloin parempaa kuin lasillinen maitoa ja siivu vastaleivottua pullaa. Sama pullantuoksuinen muisto lapsuudenkodista on varmasti monilla ikäpolveeni kuuluvilla ja vanhemmilla ihmisillä.
Leipomaan opettelu alkaa usein lapsuuden kodissa. Taidot ja perinteet ovat siirtyneet vuosikausia sukupolvelta toiselle. Leipoja saa kokea käsillä tekemisen iloa ja tuntea ikiaikaisen elämän tuoksun. Leipominen on rajaton mahdollisuus, jos kiinnostusta ja intoa riittää sen parissa. Itse leipomalla voi vaikuttaa myös leivottavien tuotteiden terveellisyyteen. Moni tekee mieluummin itse esimerkiksi juurileipää todettuaan sen terveellisyyden. Itse leipoen voi valmistaa myös vaikkapa erityisruokavaliossa käytettäviä gluteenittomia tuotteita edullisemmin kuin kaupasta ostamalla.
Leipä tarkoittaa kuvainnollisesti laajemmassa mielessä ravintoa ja toimeentuloa. Isä meidän -rukouksen neljännessä pyynnössä pyydetään ”Anna meille meidän jokapäiväinen leipämme”, johon sisältyy siis myös ajallisen elämän tarpeet. Jeesuksen opettamassa rukouksessa saa pyytää jokapäiväistä leipää ja ajallisen elämän tarpeita kunkin päivän varalle. Tämä osoittaa, kuinka täydellistä Jumalan huolenpito on; hän pitää huolen koko ihmisestä.
Nykyisin leipominen on jäänyt monilla vähemmälle, kun kaupasta on saatavilla monensorttista leipää ja leivonnaisia. On kuitenkin paljon ihmisiä, jotka ovat innostuneet leipomisesta erityisesti korona-aikana ja seuraavat leivonta- ja ruuanlaitto-ohjelmia tai blogeja. Itse olen ihaillut upeita kakkuja, joiden kuvia ja ohjeita näkee lehdissä ja netissä.
Enemmän olen nauttinut kuitenkin vaikkapa muffinssien tai piirakan leipomisesta erityisesti, jos olen saanut jakaa leipomishetken hoitolasten kanssa tai yökylässä olleiden sukulaislasten kanssa. Lasten kanssa leipominen palkitsee niin vanhempaa kuin lastakin. Leivontatuokio aikuisen kanssa voi jäädä mieleen koko loppuiäksi, vaikka herkut katoavatkin lautaselta usein hetkessä. Itse muistan hyvin, kun opin pullien letittämisen taidon ja leivoin ensimmäistä kertaa äidin usein leipomaa Ihannekakkua. Isoäidin ja äidin leivontavihko tai siitä kopioidut reseptit tuovat monelle lapsuudesta mieleen yhdessä tekemisen hetket makumuistoineen, ja ohjeet ovat jääneet elämään heidän jälkeensä.
Vaula Eskeli
Isä meidän -rukouksen sisältämä pyyntö sulkee sisäänsä äitien leipoman leivän tavoin siunauksen jokapäiväisestä elämästä tässä ajassa. Äskettäin kuulemaltani virsilaulutallenteelta jäivät mieleeni soimaan virren sanat: "Leipää pelloilta maan ruumiin ruoaksi saamme. Nälästä varjele, Herramme, siunaa kylväjät maamme. Leipää taivaasta tuot, meille itsesi annat. Sanasta elämän voimaa jaat, halki kuoleman kannat." (Vk 59:1–2.)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys