Rauhanyhdistyksen seurasalin penkit täyttyivät pyhäkouluun tulleista lapsista ja aikuisista. Pyhäkoulun aiheena oli rukous, jota opettaja käsitteli Isä taivaan rukoilen -laulun pohjalta. Tuossa laulussa pyydetään kauniisti varjelusta, sovun ja rauhan mieltä ja sitä, että uskon sanoma kantaisi ja hoitaisi meitä jokaista.
Noin kerran kuukaudessa pidettävään yhteispyhäkouluun voivat osallistua kaiken ikäiset ihmiset. Silloin on mahdollista pysähtyä yhdessä lasten kanssa uskon peruskysymysten äärelle. Sanoma uskosta on tarkoitettu meille kaikille.
Yhteispyhäkoulutunti toi mieleeni myös omat kokemukset lapsuuden pyhäkouluista. Muistoihini on jäänyt se, kuinka kävimme sisarusteni ja naapureiden lasten kanssa isolla joukolla pyhäkoulussa.
Erityisen lämpimänä muistan lähinaapurissa asuneen uskovaisen Aili-tädin pitämät pyhäkoulut. Hänen äänessään oli pehmeä sävy, kun hän puhui Taivaan Isästä ja Hyvästä Paimenesta. Nykyisin olen itsekin pyhäkoulunopettaja ja toivon kykeneväni välittämään tuota samaa ilosanomaa armosta ja rakkaudesta.
Pyhäkoulussa hiljennytään kuuntelemaan lyhyt raamatunkertomus tai jokin muu lapsille sopiva kertomus. Aihetta pohditaan yhdessä lasten kanssa ja lauletaan lastenvirsiä ja -lauluja. Pyhäkouluun osallistumisesta lapset saavat pyhäkoulumerkin, joka liimataan pyhäkouluvihkoon.
Pyhäkoulunopettajana olen saanut nähdä ja kokea lasten avointa läsnäoloa ja uskomisen iloa. Heidän aito kiinnostuksensa ja mukanaolonsa on koskettavaa. Lapset pohtivat uskomiseen liittyviä asioita herkällä mielellä, ja heillä on kykyä nähdä Jumalan läsnäolo monissa pienissäkin tilanteissa. Usein lapsi saattaa pysäyttää aikuisen arjen keskellä iloitsemaan elämämme tärkeimmästä asiasta, uskon lahjasta.
Vähän aikaa sitten itselläni oli pyhäkoulunpitovuoro, jonka satuin unohtamaan niin, että muistin vuoron vasta hieman ennen sen alkua. Tavallisesti olen tutustunut tunnin aiheeseen etukäteen, mutta tuolloin jouduin pitämään sen valmistelematta. Pyhäkoulun aiheena oli vertaus viinitarhan työmiehistä ja heidät palkanneen isännän palkanmaksusta. Vertauksessa on ydinsanoma uskosta ja armosta, jonka saa ottaa vastaan lapsen tavoin.
Tekstin lukemisen jälkeen oli vuorossa keskustelu, jossa oli puhetta uskon merkityksestä sekä anteeksi pyytämisestä ja anteeksi antamisesta. Lasten kommentit uskon yksinkertaisuudesta tulivat lähelle ja toivat hyvänolontunteen, joka lämmitti mieltä. Tunnin lopuksi oli turvallista yhtyä loppurukoukseen ja kerrata yhdessä valitsemamme muistolause ”uskon kautta päästään taivaaseen”.
Kotiin lähtiessä erään pienen pyhäkoululaisen sanat – ”pyhäkoulu oli ihana” – tuntuivat erityisen hyvältä unohdusta harmitelleesta opettajasta. Sain itsekin lähteä kotiin kiitollisella mielellä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys