Vaula Eskeli
Tämän blogikirjoitukseni aiheeksi valikoitui rehellisyys, kun kuuntelin eräässä seuratilaisuudessa laulettua virttä Totuuden Henki, johda sinä meitä (VK 484).
Puhujankoroke Äänekosken Suviseuroissa 2018.
Vaula Eskeli
Rehellisyydellä tarkoitetaan totuudessa pysymistä sekä vilpin ja vääryyden karttamista. Meitä suomalaisia pidetään rehellisenä kansana. Kun jotain sovitaan, se pidetään. Rehellisyys on hyve. Siihen liittyy yksilön käsityksiä siitä, onko jokin hyvää tai pahaa, oikein tai väärin. Rehellisyyden vastakohtia ovat epärehellisyys, valehtelu, viekkaus ja petkuttaminen.
Totuudenmukaisuus ja vilpittömyys ovat tärkeitä sekä itseä että muita kohtaan. Meitä kehotetaan elämään ja toimimaan toisten kanssa niin, että siitä koituisi mahdollisimman paljon hyvää. Jo pienestä pitäen lapsille opetetaan, että ei saa valehdella eikä huijata toisia.
Olemme kuulleet sanonnan, joka kehottaa puhumaan toisesta samalla tavalla kuin tahtoisimme ihmisten puhuvan meistä itsestämme. Sanonnalla on syvällinen ja opettavainen merkitys. Se neuvoo valitsemaan oikein. Meille on tuttu myös sanonta "lasten suusta kuulee totuuden".
Rehellisyydestä on hyvä pitää kiinni, se luo luottamusta muita ihmisiä kohtaan. Totuudessa pysyminen ja asioiden ilmaiseminen suoraan on kaiken keskipisteessä. Se tuo kuitenkin haasteita niin aikuiselle kuin lapselle, eikä ole aina helppoa. Pieni lapsi ei vielä erota, mikä on täysin totta ja mikä tarua. Vähitellen lapsi alkaa tulla tietoiseksi valehtelusta. Tulee tilanteita, jolloin lapsi haluaa kokeilla huijaamista. Myöhemmin lapsen omatunto kertoo mikä on oikein ja mikä väärin.
Rehellisyyttä pohtiessamme joudumme tarkastelemaan omaa sisintämme. Millainen minä itse olen toisten ihmisten ja kaikkitietävän Jumalan edessä?
Raamattuun perustuvat arvot ohjaavat kristityn elämää ja valintoja. Koen itse, että ne suojelevat ja turvaavat minua omakohtaisessa uskossani. Ihmisinä me haluamme niin perheen sisällä kuin yhteiskunnassakin luottaa siihen, mitä olemme asioista sopineet. Luottamusta kysytään myös silloin, kun teemme ratkaisuja niin että toinen ei näe tai ole läsnä. Emmehän toimi siinäkään tilanteessa epärehellisesti, kun toisen silmä välttää.
Rehellisyyden kanssa tarvitaan myös muita ominaispiirteitä, kuten kohtuullisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Vaikka esimerkiksi jonkun tuttavan uusi vaate tai muu ostos ei omasta mielestä näyttäisi onnistuneelta, ei ole hyvä töksäyttää mielipidettään ilkeästi julki. Hyvät tavat edellyttävät tuolloin pientä joustoa ja suurpiirteisyyttä. Eri asia on olla suora ja pysyä totuudessa esimerkiksi työnantajaa tai viranomaisia kohtaan noudattamalla lakia ja säädöksiä.
Rakentava vuoropuhelu kanssaihmisten välillä ei toteudu aina niin kuin toivoisimme. Usko ei kuitenkaan riipu siitä, olemmeko onnistuneet pyrkiessämme rehellisyyteen ja totuuteen. Saamme turvallisesti uskoa silloinkin, kun olemme epäonnistuneet ja heikko usko horjuu. Silloin toteutuvat Sakari Topeliuksen kirjoittamat virren sanat:
"Kristus on tiemme, valo sydäntemme,
toivomme ainut, pyhä totuutemme.
Armosi, Jeesus, anna voimaksemme,
uudista meidät.
Anna nyt Kristus valos meille hohtaa,
anna sen meitä Isän kotiin johtaa.
Jos mikä murhe meitä täällä kohtaa,
voittamaan auta."
(VK 484:3–4.)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys