Vaula Eskeli
Ihmiset kokevat onnea monista asioista. Työ on yksi tekijä, joka osaltaan voi lisätä onnellisuutta ja tyytyväisyyttä ihmisen elämässä. Se ei ole pelkästään toimeentulon antaja, vaan sen merkitys on hyvin monitahoinen.
Työssä viihtymiseen ja työmotivaatioon vaikuttavat esimerkiksi hyvät työolot, hyvä työilmapiiri ja sosiaaliset suhteet työpaikalla sekä palkkataso. Tärkeinä tekijöinä hyvästä työpaikasta nousevat myös työntekijän kokema luottamus ja arvostaminen. Muita tunnusmerkkejä hyvästä työpaikasta ovat hyvä johtaminen ja se, että työntekijällä on mahdollisuus kehittää itseään ja edetä omalla työurallaan. Työssä voi kokea olevansa tarpeellinen ja hyödyksi omien vahvuuksiensa kautta niin työyhteisön sisällä kuin yhteiskunnassakin. Parhaimmillaan työ voi antaa elämälle merkityksen, vaikka työ itsessään ei tee ketään onnelliseksi. Kuten elämässäkin on hyviä ja huonoja päiviä, niin on myös työssä.
Lapsuudesta monet muistavat omat haaveensa ja pohdiskelunsa siitä, mikä minusta tulee isona. Joskus ne haaveet johtavat kyseiseen ammattiin, mutta usein ammattihaave voi muuttua iän karttuessa ja opiskelupaikkaa miettiessä sekä erilaisten elämäntilanteiden vaikutuksesta.
Olen itse saanut tehdä työtä, josta haaveilin ja josta olen pitänyt. Se on täyttänyt minun tarpeeni ja toiveeni. Hakiessani ensimmäistä opiskelupaikkaa haastattelija kysyi, että mitäs sitten, jos et nyt pääsekään opiskelemaan. Muistan vastanneeni siihen hyvin päättäväisesti, että sitten vain haen uudestaan, kunnes pääsen opiskelemaan. Sain silloin opiskelupaikan, eikä uutta hakukertaa tarvinnut odotella. Myöhemmin opiskelin uuden ammatin ja nyt työurani loppupuolella olen välillä palannut tekemään lähes samaa työtä, jossa nuorena aloitin.
Keskustelin muutamien tuttavieni kanssa heidän omasta työurastaan sekä työssä viihtymisestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Vanhemmalla ikäpolvella työn merkitys on saanut arvomaailmassa erilaisia painotuksia kuin esimerkiksi nykyaikana. Toimeliaisuus ja työhön omistautuminen ja olivat sodan jälkeen kasvaneelle sukupolvelle itsestään selvää. Toimeentulon hankkiminen saattoi olla tuolloin suuren vaivannäön takana. Omien vanhempien esimerkki ohjaa lasten asennetta työntekoon ja ammatinvalintaan. Kotona saatu kannustus auttaa lasta ymmärtämään esimerkiksi koulutyön merkityksen ja sen tuomat mahdollisuudet myöhemmässä elämässä. Kotona opituista taidoista on suuri hyöty siinä vaiheessa, kun nuori itsenäistyy ja muuttaa omaan asuntoon.
Nykyihmiselle sitoutuneisuus työntekoon näkyy esimerkiksi niin, että työtä samassa työpaikassa ja ammatissa ei välttämättä jatketa enää eläkeikään saakka. Monet ihmiset vaihtavat alaa opiskelemalla uuden ammatin, ja myös työpaikkaa vaihdetaan herkemmin kuin ennen. Keskusteluissa tuli esille myös se, että mitä kiinnostavammaksi ja sisältörikkaammaksi henkilö koki oman työnsä, sitä palkitsevammaksi se koettiin. On tärkeää saada tuntea, että työ on mielekästä. Se lisää myös työhön sitoutumista ja työtyytyväisyyttä. Työtä tekemällä ihminen saa osakseen siunauksen, joka auttaa häntä jokapäiväisessä elämässä.
Vastaavasti työn kuormittavuus on haitallista ihmisen fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle. Työhön ja työyhteisöön liittyvät erilaiset ristiriidat ja ylikuormitus aiheuttavat stressiä ja uupumusta ja heikentävät työssä jaksamista.
Tuttavaperheen äiti toi esille sen, kuinka lapsiperheessä vanhemmat joutuvat miettimään sitä, miten sovittaa yhteen lasten kasvatuksen ja työn. Lasten ollessa pieniä ja kasvaessa tilanteet perheen sisällä muuttuvat ja vaativat paljon sekä äidin että isän voimavaroja. Kotiäitinä hän sanoi käyvänsä itse omat kehityskeskustelunsa.
Kotona lapsia hoitava vanhempi tekee tärkeää kasvatustehtävää ja tarvitsee arvostuksen lisäksi myös todellista tukea yhteiskunnalta. Viime aikoina on paljon tuotu esille tasa-arvoa. Kaikkeen tasa-arvo ei kuitenkaan yllä, vaan Jumala on asettanut äidille ja isälle omat tehtävät. Perheessä työtä ja vastuuta riittää molemmille, sen jakaminen auttaa vanhempia jaksamaan arjen keskellä. Kotona tehty kasvatustyö on korvaamatonta lasten hyvinvoinnin kannalta, jopa niin, että erilaisilla rooleilla ja yhteiskunnallisella asemalla ei ole merkitystä silloin, kun vanhemmat näkevät lapsen ainutkertaisena, lahjana.
Työn monitahoinen merkitys on keskeistä, on se sitten kodin ulkopuolella tai kotona tehtävää työtä, lastenhoito- tai omaishoitajan työtä. Omaishoitajan työ on vaativaa erityislapsen, vammaisen tai vanhuksen hoitamista. Omassa työssäni olen kohdannut iäkkäitä, puolisoaan hoitavia ihmisiä, jotka halusivat ensisijaisesti itse osallistua läheisensä hoitoon. Kerran eräs tuttu, kahdeksaakymmentä ikävuotta lähestyvä nainen sanoi kauniisti, että tämä on minulle annettu rakkauden palvelutehtävä, ja sitä aion tehdä niillä voimilla, jotka minulle annetaan.
Omaishoitotyöstä olen itsekin saanut pienen siivun toimiessani erityislapsen perheelle hänen omaishoitajavanhemman vapaapäivien lomittajana. Tuon työn rikkaus ei tule siitä saadusta palkkiosta, vaan ilosta, jonka tuo erityislapsi on tuonut meidän kotiimme noina viikonloppuina.
Erilaisia työhön liittyviä tekijöitä pohtiessa nousee esiin yhtenä osa-alueena työttömäksi joutuminen ja työntekoa rajoittavat tekijät. Työn suuri arvostus korostuu monella taholla. Se on asia, jota ei ehkä tule ajatelleeksi kiireistä työuraa tehdessä. Työttömälle tilanne voi kuitenkin olla epätoivoinen ja masentava. Työttömäksi jääminen tuo toimeentulohuolia ja henkistä hätää niin yksinelävälle kuin perheellisellekin. Ympäristön paineet lisäävät stressiä työttömyyden jatkuessa pidempään. Työtön voi joutua kokemaan ulkopuolisten arvostelua ja syrjintää. Lisäksi on myös heitä, jotka eivät terveytensä vuoksi kykene tekemään töitä. Ihmisten erilaisuus ei saisi asettaa ketään heikompaan asemaan, sillä olemmehan Jumalan silmissä kaikki samanarvoisia. Emmehän halua omalta osaltamme olla lisäämässä kenenkään taakkaa, vaan Raamatun opetuksen mukaisesti kantaisimme toistemme taakkoja ja olisimme apua tarvitsevan lähellä (Gal. 6:2).
Ripustan pyykkiä narulle
valkoisia, mustia, kirjavia
narulla lapsen paitoja,
nuoren lempihuppari,
äidin ompelema liina,
anopin ’tikkuamat’ sukat.
Katson elämän jälkiä,
nämä kaikki
minulle annettu.
(Vaula Eskeli)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys