Anna Pärkkä
Elämme aikaa, jossa itsekkyys on mielestäni ylikorostunut. Oma aika, omat tavoitteet, omat saavutukset, myös oma valta ja kunnia asetetaan omassa elämässä etusijalle. Tätä viestiä saamme koko ajan eri viestimistä, lähinnä sosiaalisen median kautta. Miten helposti me uskovaisetkin lähdemme tällaiseen ajatteluun mukaan.
Mikä oli Jeesuksen opetus, se toinen käsky? "Rakasta lähimmäistä niin kuin itseäsi." Voimmeko asettaa itsemme ja omat tarpeemme toisten tarpeiden yläpuolelle? Mitä vastuita ja velvoitteita minulla on? Mitkä ovat minun arvoni ja mitkä asiat elämässä ovat tärkeitä minulle? On hyvä pysähtyä miettimään näitä ja etenkin sitä, miten Jumalan Sana opettaa meitä elämään, että säilyisi uskomassa.
Saattaapa joskus sattua niin, ettei muista rakastaa itseään, jopa unohtaa itsensä. Sitäkin voisi pysähtyä joskus miettimään. Rakastaessaan lapsiaan ja miestään äidillä saattaa unohtua itsensä rakastaminen niin, että hän uupuu työnkuorman alle fyysisesti ja henkisesti, eikä näe ulospääsyä tilanteesta. On liian vähän lepoa, tiskit ovat tiskaamatta, pyykkikorit täynnä likaisia pyykkejä, ikkunat pesemättä ja leipoakin pitäisi, kun tulee vieraita. Siivouskin vielä. Eikä kukaan auta -tunne on päällimmäisenä. Isällä voi olla suuria elatuksen murheita. Kaikki hinnat nousevat: ruuan, polttoaineen, sähkön. Miten selviämme ensi kuusta taloudellisesti? Uuden lapsenkin syntymä huolettaa, vaikka vanha sanonta sanookin, että lapsi tuo leivän tullessaan. Huolet painavat niin isällä kuin äidillä.
Muistan erään kahvipöytäkeskustelun ystäväpariskunnan kanssa parikymmentä vuotta sitten. Pariskunnan vaimo oli ollut jo kauan kotiäitinä, ja nämä edellä mainitut tunteet olivat keskustelussa päällimmäisenä. Mieheni rupesi haastamaan, että mitä aiot tehdä, kun kotiäitiys loppuu. Nainen sanoi, että siihen on niin kauan, ettei jaksa edes miettiä. "No mitkä ovat unelmasi? Mikä olisi kiva työ?" Mieheni haastaa kysymyksillään, ja me kuuntelemme. Ystävämme sanoi lopulta varovasti, että pitäisi käydä koulussa opiskelemassa lähihoitajaksi. Sitten voisin hoitaa vanhuksia. "Jos minä siis kelpaan mihinkään, kun olen ollut VAIN kotona", hän toteaa lopuksi.
Voi kun tietäisit, äiti! Te olette todella upeita työntekijöitä. Joskus yhdessä luennossa kuvasin, että äideistä tulisi parhaimpia johtajia. He ovat joutuneet neuvottelemaan kotona hyvinkin vaikeissa tilanteissa, välillä todella vähillä yöunilla, ja luovimaan erilaisten persoonien kanssa. Eivät äiditkään voi antaa potkuja lapsilleen tuosta vain. Koti onkin kuin pieni yritys.
Tämä äiti hankkiutui myöhemmin kouluun, luki vielä toisenkin ammatin, ja on tällä hetkellä töissä ihanassa työyhteisössä vanhuksia hoitaen. Tekee siis edelleen erittäin arvokasta työtä! Uskon, että tätä äitiä arvostetaan työssään. Eivät menneet kotiäitivuodet hukkaan.
Meillä tämä lapsiarki on taaksejäänyttä. Uskomatonta mutta totta, se kesti oikeasti tosi vähän aikaa. Muistan kyllä, ettei yhtään lohduttanut, kun monesti meille sanottiin, että nauttikaa tästä ajasta. Nuo edellä kuvatut tunteet tuntuivat monesti ulospääsemättömältä vuorelta. Saatoin tehdä omasta arjestani rankkaa, kun halusin, että koti olisi siisti. Toisaalta, nyt mietin, että siivosin oikeastaan itseäni varten.
Jumalan Sana opettaa luottamaan, että Jumala kyllä kantaa. Jaksammeko luottaa Jumalan huolenpitoon ja hänen johdatukseensa? Menevätkö omat tarpeet perheen edelle? Vertailemmeko, miten joillakin muilla on helpompaa, vaikka todellisuudessa emme edes tiedä, mitä vaikeuksia kenelläkin on?
Olen pohtinut elämän vastuukysymyksiä esimerkiksi perheissä. Voi olla haasteellisia perhetilanteita, mutta hyvä olisi tehdä valintoja sen pohjalta, ettei heikompi ja pienempi kärsisi. Saisimme olla vastuullisia vanhempia, isovanhempia, kummeja ja läheisiä niille lapsille ja nuorille, jotka opettelevat elämän aakkosia. Tunnemme monesti epäonnistumista ja puuttuvaisuutta kasvattajina ja läheisinä, mutta meillä kaikilla on tärkeä tehtävä kantaa vastuuta ja rakastaa.
Myös niillä läheisillä, jotka ovat yksineläjiä, on tärkeä tehtävä, vaikka joskus saattaa tuntua, mikä on minun tarkoitus ja miksi Jumala ei ole antanut minulle perhettä. Meillä ei ole kaikkiin asioihin vastauksia, mutta kaikella on varmasti jokin tarkoitus. Jumala on luvannut siunata ja antaa voimansa jokaiseen hetkeen myös perheille, joissa on tapahtunut erotilanteita tai on muuten haastavia tilanteita esimerkiksi terveyden tai muiden ongelmien kanssa.
Tärkeintä on jaksaa uskoa omakohtaisesti. Lähes yhtä tärkeä on muistaa rakastaa lähimmäistä sekä kantaa omakohtaista vastuuta elämän eri asioista.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys