Syyskuun seitsemäntenä päivänä vuonna 1986, neljännesvuosisadan presidenttinä toimineen Urho Kekkosen arkku tuotiin Helsingin tuomiokirkkoon. Siunauksen jälkeen kahdeksan kenraaliluutnanttia kantoi presidentin arkun ruumisautoon ja käveli auton rinnalla Hietaniemen hautausmaalle. Kaikki Helsingin kirkonkellot soivat koko matkan ajan. Hautajaiset olivat koko kansan surujuhla. Seurasin hautajaislähetystä radiosta. Ikkunastani näkyi ruskan punaama suuri pihlaja. Liput liehuivat puolitangossa.
Pian radioinnin jälkeen tuli kylään uskovainen vanha sisar. Aloin heti kohta kuvailla vieraalleni presidentin hautajaisia. Suorastaan hukutin hänet surutunnelmieni tulvaan. Miten kauan lienee monologini kestänytkään! Yllättäen tuo sisar sanoi hiljaisella äänellä, että hänen poikansa on vastikään kuollut. Jos olisin tiennyt pojan kuolemasta, olisin toki käyttäytynyt eri tavalla. Silti tunsin itseni maailman tahdittomimmaksi ihmiseksi.
Varmaan jo silloin, ja monesti jälkeenpäin, on tuota vierailua muistellessa noussut mieleeni Anton Tšehovin novelli Suru, jonka alaotsikoksi kirjailija on merkinnyt Kenelle surustani puhuisin. Köyhä ajuri, Jona, odottaa iltahämärissä kyydittäviä. Sataa lunta. Lumi kuorruttaa hevosen ja ajurin. Lopulta muuan ynseä upseeri pyytää kyytiä. Ohikulkijat ärhentelevät, moittivat ajuria ja hevosta. Sättimisen hetkeksi tauottua Jona sanoo: ”Minulta, tuota, herra...kuoli poika tällä viikolla…”
”Hm...No, mihin tautiin hän kuoli? Matkustaja sulkee silmänsä eikä näytä halukkaalta kuuntelemaan. Keskustelu tyrehtyy alkuunsa.
Seuraavaksi rekeen nousee kolmen remuavan ja kiroilevan nuoren miehen joukko. Metakan hetkeksi hieman vaimennettua Jona vilkaisee taakseen ja mutisee: ”Minulta kuoli… tuota...poika tällä viikolla…”
”Kaikki kuolemme", yksi heistä huokaa yskänpuuskasta toivuttuaan.
Jona antautuu surunsa valtaan ja lähtee ajelemaan kotiin. Kotona hän istuutuu levähtämään suuren uunin edustalle. Tuvassa on kaikenlaista väkeä nukkumassa pitkin penkkejä ja lattioita, jopa uunin päällä. Eräs nuori ajuri herää ja nousee nurkastaan juomaan vettä. Jona yrittää vielä kerran: ”Minulta, veikkoseni, kuoli poika...Oletko kuullut? Tällä viikolla sairaalassa...Sellainen tapaus!” Nuori mies vetää peiton korvilleen ja nukahtaa.
Jona pukeutuu ja lähtee talliin. Hän alkaa kertoa hevoselleen pojan kuolemasta. Hevonen pureksii heiniä, kuuntelee ja hengittää lämpimästi ajurin käsiin. Novelli päättyy sanoihin: ”Jona innostuu ja kertoo sille kaiken.”
Tšehov kuvailee novellissaan Jonan ajatuksia. ”Kohta on kulunut viikko pojan kuolemasta, mutta hän ei ole puhunut vielä kunnolla kenenkään kanssa...Pitäisi saada puhua asiallisesti, verkalleen...Pitäisi saada kertoa...Vähänkö hänellä olisi nyt puhuttavaa…”
Häpeän tuon iäkkään sisaren vierailua muistellessa sitä, että omien vaikutelmieni ja tunnelmieni vyöryssä minulla ei ollut tilaa hänen kertomukselleen.
Vapahtaja, opeta minua kuuntelijaksi, jolle toinen ihminen saisi puhua ”kunnolla ja verkalleen”, niin hitaasti, hiljaisesti ja laajasti kuin hän tuntee tarvetta kertoa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys