Tarja Korri
Olen käynyt alakouluni pienellä kyläkoululla, jossa oli aina kaksi luokka-astetta samassa luokkahuoneessa. Ensimmäisenä koulupäivänä menin kouluun isosiskoni kanssa. Erillistä kouluun tutustumispäivää ei ollut, vaan kaikki oli uutta kouluun mennessä. Joitain pyhäkoulusta tuttuja lapsia koulussa oli, mutta omaan luokkaani heitä ei sattunut missään vaiheessa.
Jokainen kouluaamu aloitettiin virrellä, ja opettaja piti aamuhartauden. Opettajan tullessa luokkaan oppilaat nousivat seisomaan. Koulunkäynti oli mukavaa ja mielenkiintoista. Järjestäjänä ollessa sai tehdä pikkuaskareita ja pitää luokkaa siistinä.
En ole koskaan joutunut kokemaan syrjintää enkä kiusaamista koulussa uskoni takia. Tuntuu, että alakouluaikanani kaikki muutkin elivät melko samanlaista elämää kuin uskovaiset. Televisio oli melko uusi asia. Koulussakin se oli, mutta ei sitä opetuksessa paljon käytetty. Televisio ei ollut luokassa, vaan erillisessä tilassa.
Kerran lähdin porukan mukana katsomaan jotakin ohjelmaa. Olo oli kummallinen. Tuntui, että olen ihan väärässä paikassa. Kerroin asiasta kotona, ja asia hoidettiin. Kun seuraava televisiotunti tuli, jäin luokkaan. Pelkäsin vähän, mitä opettaja sanoo, kun he tulevat takaisin. Opettaja oli fiksu ihminen: hän ei sanonut mitään ennen kuin muut oppilaat olivat lähteneet välitunnille. Sitten hän vain kysyi, että oliko asia kotona sovittu näin. Vastasin, että on sovittu. Asia oli sillä loppuun käsitelty.
Yläkouluun mennessäni olin arka ja ujo. Samanikäisiä uskovaisia ei ollut paljon. Raamattuluokka ei ollut vielä toiminnassa, joten en ollut oppinut tuntemaan toisten kylien uskovaisia. Ainoastaan muutaman, joiden luona perheemme kanssa vierailtiin. Siihen aikaan oli tapana, että saman koulun ja samalta suunnalta tulevat oppilaat laitettiin yläkoulussa samaan luokkaan, ja lisäksi luokalle tuli oppilaita keskustan koululta. Olin iloinen, että luokkaani tuli tyttö, jonka olin nähnyt käyvän seuroissa.
Kun koulussa heti alkuun oli joku tapahtuma, johon uskovaiset eivät menneet, kysyin tytöltä, meneekö hän sinne. Hän sanoi menevänsä. Hän ei ollutkaan enää uskovainen. Mielessä kävi pettymys ja pelko siitä, miten selviän seuraavat kolme vuotta siinä luokassa. Ajan kuluessa pelko osoittautui turhaksi. Vaikka osa tytöistä oli ylemmillä luokilla jo melko meneviä ja he kertoivat viikonlopun seikkailuistaan, osa eli ihan rauhallista elämää. Minun uskostani ei tehty koskaan mitään numeroa, ja olimme hyvin yhtenäinen porukka.
Ainoa pilkkaamiselta tuntuva tilanne yläkoulun aikana oli, kun yksi ylemmän luokan poika sanoi minut nähdessään: "Siinä on oikein kunnon lesta." Käytävä oli täynnä oppilaita, mutta kukaan muu ei sanonut mitään. En myöskään itse osannut sanoa mitään. Poika ei ollut minulle tuttu kuin näöltä; en tiedä, miksi tämä kommentti piti sanoa. Paljon myöhemmin olen ajatellut, että uskon on täytynyt jotenkin näkyä ja haitata häntä. Sitäkin olen miettinyt, onko hän muistanut sanojaan myöhemmin, kun olemme aikuisina olleet monissa eri yhteyksissä tekemisissä.
Yläkoulussamme oli muutama uskovainen opettaja, jotka huolehtivat vaihtoehtoista ohjelmaa silloin, kun koululla oli joku tilaisuus, johon emme halunneet osallistua. Sitä en muista, miten tieto kulki ilman kännyköitä ja Wilmaa. Kuitenkin tieto siitä, mihin luokkaan pitää mennä, jotenkin saavutti oppilaat. Niistäkin tunneista jäi mukavat muistot. Lämmin tunne siitä, että meitä on täällä tällainen porukka.
Lukiossa luokkaani tulikin sitten monta uskovaista tyttöä. Olimme vapaa-ajallakin paljon tekemisissä. Myös rinnakkaisluokilla ja muilla luokka-asteilla oli paljon uskovaisia, heitä kun tuli naapurikunnastakin. Pidimme joka vuosi yhteisen pikkujoulun ja omat penkkarijuhlat. Lukioajasta on jäänyt monet rakkaat muistot.
Moni näistä kolmen lukiovuoden aikaisista tutuista asuu samalla paikkakunnalla kanssani, ja olemme osan kanssa edelleen tekemisissä. Jokaista lukiokaveria ei heti erikseen muista, kun miettii, ketä siellä olikaan, mutta kohdatessa tai nimen kuultua tunnistaa. Joku on kuollut, osa ei ole enää uskomassa. Lämmöllä teitä muistelen. Kiitos ihanista kouluvuosista!
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys