Tarja Korri
"Levolle lasken Luojani, armias ole Suojani! Jos sijaltain en nousisi, taivaaseen ota tykösi." Tämä iltarukous on varmasti opittu useissa perheissä jo monien vuosikymmenien aikana, ja se voi pysyä muistissa elämän loppuun saakka. Olen kuullut, että ihminen, joka ei enää muista juuri mitään, muistaa kuitenkin lapsuudessa opittuja asioita hyvin.
Rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa ja voimavara ihmisen elämässä. Jollekin se on luontevaa ja jokapäiväistä hiljaista ajatusta Jumalan puoleen, toinen rukoilee joissakin tietyissä tilanteissa. Sellainenkin ihminen, joka ei omassa arjessaan usko Jumalaan, voi hädän hetkellä turvautua häneen ja rukoilla apua.
Usein kun tapahtuu jotain äkillinen ja odottamaton tragedia, kirkkoon järjestetään tilaisuus, mihin saa tulla hiljentymään ja suremaan. Yleensä näihin tapahtumiin tulee paljon väkeä. Ihmisillä on tarve kokoontua yhteen ja saada turvaa ja lohtua. Kirkon seinät eivät sitä kuitenkaan tuo, mutta jos siellä kuuluu Hyvän Paimenen ääni, ihminen voi saada kuulla toivon sanoja murheen keskellä.
Kirkossa rukoillaan paljon. Jumalanpalvelukseen sisältyy synnintunnustus, kiitos- ja esirukous. Lisäksi luetaan yhdessä Isä meidän -rukous ja lopuksi vielä Herran siunaus. Myös rauhanyhdistyksen seurat aloitetaan ja päätetään rukouksella.
Synnintunnustuksessa tunnustamme oman vajavaisuutemme ja syntimme, ja rukoilemme, että Jumala ei hylkää vaan armahtaa syntistä. Kiitosrukouksen aiheena on, että Jeesus on avannut meille tien Jumalan luokse. Siinä myös pyydetään, että Jumala vahvistaisi uskoamme ja auttaisi elämään armonsa varassa.
Esirukous on rukous toisen ihmisen, ihmisryhmän tai asian puolesta. Kristillisten kirkkojen jumalanpalveluksissa on kirkon alkuajoista lähtien luettu esirukouksia. Siellä on rukoiltu ja rukoillaan muun muassa kirkon ja maallisen valtakunnan päättäjien puolesta, maailmanrauhan, leskien, orpojen, köyhien, työttömien ja työn uuvuttamien puolesta. Myös yksityiset henkilöt voivat jättää esirukouspyynnön.
Suviseuroissa ja opistoseuroissa luetaan monena päivänä useampi esirukouskooste. Niissä kuulee elämän koko kirjon. Ihmisillä on kannettavanaan todella monenlaisia huolia ja murheita, mutta kuulee siellä myös kiitosta. Viime kesältä jäi erityisesti mieleen, kun uskonsa menettänyt nuori pyysi, että saisi uskon lahjan takaisin. Joku toinen kiitti, että hänen esirukouksensa oli kuultu.
Jumala tietää asiamme ja kuulee hiljaisenkin huokauksen. Esirukous tulee monta kertaa Jumalan korviin. Jo ennen kuin pyyntöä on laitettu, ihminen on varmasti jo mielessään asiaa rukoillut. Sitten pyyntö kerrotaan esirukouspisteellä, ja sielläkin voidaan rukoilla yhdessä. Kun rukous luetaan saarnan yhteydessä seurateltassa, kymmenet tuhannet ihmiset rukoilevat asian puolesta. Seurat jäävät myös nettiin kuunneltavaksi, ja siellä nämä rukoukset voivat tulla vastaan vielä vuosienkin päästä.
Monet virret ja laulut sisältävät rukousta ja kiitosta. "Kiitos, että rukoukset monet, monet kuulit sä. Kiitos, että pyynnöt toiset eivät saaneet täyttyä." (VK 341:2.) Jumalan aikataulu on erilainen kuin ihmisen. Rukouksemme eivät välttämättä toteudu sillä aikataululla, eikä niin kuin itse haluaisimme. Läheskään aina emme edes ymmärrä kaiken tarkoitusta, tai se selviää vasta myöhemmin. Pyydämme voimaa tyytyä siihenkin.
Kiitollisena tästä vuodesta toivotan siunattua uutta vuotta lukijoille!
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys