Vesa Kumpula
Lähdimme lyhyelle ryhmämatkalle vaimoni kanssa. Jostain syystä ajattelin, että tuskin kenelläkään muulla ryhmään kuuluvalla on niin suurta perhettä kuin meillä. En myöskään halunnut kertoa, että meillä on viisitoista lasta.
Perillä matkakohteessa tutustuin moniin perheenisiin ja kysyin eräältä isältä, onko hänellä lapsia. Hän kertoi, että heillä on kuusitoista lasta. Tulin siihen tulokseen, että parempi olla kyselemättä muilta. Jotenkin oma viisitoistalapsinen perhe samalla kutistui.
Istuin paluumatkalla lentokoneessa erään toisen perheenisän lähietäisyydellä. Keskustelin hänen kanssaan ja kysyin lopulta häneltä heidän perheestään. Hän kertoi minulle, että heillä on kuusitoista lasta. Niin…
Suurperheen arkeen kuuluu paljon työtä ja vaivaa. Vastapainona on paljon iloa ja rakkautta. Jokaisen lapsen ensimmäinen hymy, ensimmäinen sana, ensimmäinen askel olivat aina suuren ihmettelyn ja ihastelun aihe koko perheelle. Lasten kasvuun, koulunkäyntiin, nuoruuteen ja itsenäistymiseen liittyvät asiat sisältävät paljon iloisia ja mukavia muistoja. Varmaan moni vanhempi huomaa, kuinka elämän rosoiset asiat unohtuvat ajan kanssa. Hyvä näin.
Perheen ruuhkavuosina saimme paljon yhteiskunnan apua, kodinhoitojärjestelmä toimi. Kuopuksen syntymän aikaan olimme hiljattain muuttaneet asumaan eri paikkakunnalle. Vaimo oli hyvissä ajoin ilmoittanut kunnalle, että tarvitsemme kodinhoitajaa, kun lapsemme syntyy. Siinä toivossa elimme, olihan se järjestynyt aina edelliselläkin paikkakunnalla.
Lapsemme syntymän jälkeen soitin kunnanvirastoon ja kerroin, että nyt sitä apua tarvitaan. Vastaus tyrmistytti. Varmaan saamani vastaus ei ollut edes eettisesti ja ammatillisesti oikein. Ei heiltä saa apua, koska ongelma on itse aiheutettu. Pitäisi miettiä jo etukäteen, mistä kodinhoitoapua saa tuossa tilanteessa. En kyllä ollut valmistautunut tuohon vastaukseen, koska ajattelin, että lapsen syntymä on iloinen ja positiivinen asia.
Jostain ihmeellisestä syystä minulle annettiin tuohon tilanteeseen rauhallinen mieli. Rupesin puhelimessa pohtimaan noita kahta sanaa: "itse aiheutettu". Pohdin ääneen, mitenhän on alkoholiperheen ongelmat, ovatkohan ne itse aiheutettuja. Luettelin muitakin asioita, jotka saattavat olla itse aiheutettuja ja sosiaalipuolen resurssit menevät niihin kohteisiin. Keskustelussa tapahtui käänne. Ehkä virkailija huomasi puhuneensa sellaista, minkä ei kestä tulla päivänvaloon. Hän ilmoitti, että kodinhoitaja tulee välittömästi perheeseemme. Saimme kolmeksi päiväksi erinomaista palvelua.
Lapset syntyvät yleensä yksi kerrallaan. Tietysti voi syntyä kaksoset tai kolmoset, mutta se on harvinaisempaa. Jokainen lapsi on oma yksilönsä ja persoonansa. Suurperheessäkään ei ole kahta samanlaista lasta. En suurperheen isänä ole ajatellut perhettäni massana, vaan olen ajatellut lapsia yksilöinä. Jokaisen lapsen erityispiirteet ovat mielessä, kun ajattelen heitä. Ehkä tunnistan lapseni lahjakkuudet ja heikkoudet. Mietin usein sitä, miten voisin tukea heitä elämässä, vaikka jokainen on jo aikuinen.
Itsekin suurperheessä kasvaneena minulle iso perhe oli luonnollinen asia. Olin kuullut lapsesta asti opetuksen siitä, että lapset ovat Jumalan lahja ja myös, että lapsi tuo ruuan tullessaan. Tänä päivänä ajattelen, että lapsi tuo paljon enemmän kuin ruuan tullessaan. Kyllä lapsi tuo ilon, rakkauden ja siunauksen tullessaan. Luulenpa, että olipa perhe pieni tai iso, tuo näköala pätee.
Jeremiaan kirjaan on tallennettu kirje, joka lähetettiin pakkosiirtolaisuudessa asuvalle kansalle:
"Herra Sebaot, Israelin Jumala, sanoo kaikille pakkosiirtolaisille, jotka hän on siirtänyt Jerusalemista Babyloniaan: Rakentakaa taloja ja asettukaa niihin asumaan! Istuttakaa puutarhoja ja nauttikaa niiden hedelmistä! Ottakaa itsellenne vaimot, syntyköön teille poikia ja tyttäriä! Ottakaa pojillennekin vaimot ja naittakaa tyttärenne, että he saisivat poikia ja tyttäriä. Lisääntykää, älkää vähentykö! Toimikaa sen kaupungin parhaaksi, johon minä olen teidät siirtänyt. Rukoilkaa sen puolesta Herraa, sillä sen menestys on teidänkin menestyksenne. Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jer. 29:4–7, 11.)
Tämä Jeremiaan kirjan kohta on hyvin puhutteleva ja pysäyttävä. Siinä luodaan tulevaisuuden uskoa. Tiedän, että monet perheet kipuilevat lapsiasian kanssa – ja niin itsekin kipuilin. Ei aina ole ollut helppo tyytyä Jumalan tahtoon. Haluaisin kuitenkin rohkaista luottamaan Jumalan ja hänen tahtoonsa. Ei perhe lähtökohtaisesti ole taakka. Se on siunaus.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys