Vesa Kumpula
Lauantai-illan keskustelu ystäväni luona ohjautui elämänmuutoksiin. Ystävä kertoi, milloin hän kävi ensimmäisen kerran rauhanyhdistyksen seuroissa.
Erään jumalanpalveluksen jälkeen kirkon ovella jaettiin esitteitä rauhanyhdistyksen syysseuroista, ja sellaisen esitteen johdattamana ystäväni päätti mennä rauhanyhdistykselle. Monesti ulkopuolinen saattaa miettiä, voiko seuroihin mennä pelkästään uteliaisuudesta. Ensimmäiset ystäväni rauhanyhdistyksellä kohtaamat ihmiset rohkaisivat häntä jäämään seuroihin ja pyysivät ystävällisesti häntä istumaan viereensä.
”Halusin kuitenkin mennä yksin. Istuin seurasalin takaseinällä olevaan penkkiin ja seurasin, mitä täällä tapahtuu.”
Ensimmäistä kertaa seuroissa oleva ei luonnollisesti tiedä seuraohjelmaa. Myös puheessa esiintyvät uskovaiselle tutut asiat tuntuvat vierailta. Puhuja voi puheessaan lainata virren sanoja, ja kuulijat voivat pyytää omalle kohdalleen evankeliumin siunauksen nostamalla kättä ylös – nekin voivat olla ulkopuoliselle outoja asioita.
”Ihmettelin, kun seurapuheen aikana jotkut nostivat käden ylös. Mietin, kumpi käsi pitää nostaa ja mitä se tarkoittaa.”
Seurakäytännöt ovat eri paikkakunnilla jokseenkin samanlaiset. Sen voi todeta, kun käy kotisiionin ulkopuolella seuroissa. Usein puhujat menevät väliajalla sakastiin, ja jos joku haluaisi keskustella, siihen ei ole välttämättä mahdollisuutta. Joillakin paikkakunnilla tästä käytännöstä onkin luovuttu.
”Seurapuheessa lainattiin joitain virren säkeistöjä. Kirjoitin noita virren säkeitä käyntikorttieni takapuolelle. Olisin halunnut kysyä puhujalta noista virren säkeistöistä, mutta puhujat menivät väliajalla johonkin huoneeseen, kabinettiin.”
Puhujat käyttivät monesti uskovaisille tuttuja sanontoja ja käsitteitä. Paljon seuroissa käyneet tietävät, mitä tarkoitetaan kotisiionilla tai Kristuksen kirkkolailla.
”Aloin käydä seuroissa muuallakin. Kävin kotipaikkakuntani lisäksi lähirauhanyhdistyksen seuroissa. Kuuntelin puheita, ja minulla oli edelleen monia kysymyksiä. Aloin ihmetellä, miksi seurapuheissa mainitaan sana 'veri'. Myöhemmin tutkin Siionin lauluja ja totesin, että noin puolessa lauluista esiintyi sana veri. Seuroissa myös puhuttiin kotisiionista. En osannut yhdistää sitä mihinkään, mutta päättelin, että se on joku kotona oleva esine, esimerkiksi ikoni. Eräissä seuroissa puhuttiin Kristuksen kirkkolaista. Ajattelin, että se varmaan tarkoittaa sellaista sääntökirjaa, jossa kerrotaan mitä saa tehdä ja mitä ei. Seurojen väliajalla menin usein sellaisiin pöytiin istumaan, joissa oli muitakin. Esittelin aina itseni. En osannut kuitenkaan kysyä mieltäni askarruttavista asioista näiltä pöytäkavereilta. Jotenkin ajattelin, että haluan kysyä niistä puhujilta. Siihen ei kuitenkaan tullut mahdollisuutta. Kuljin seuroissa aina puku päällä, koska ajattelin, että seuroihin ja kirkkoon mennään juhlavaatteissa.”
Seuroissa kutsutaan ihmisiä sisälle Jumalan valtakuntaan. Jumalan lasten rakkaus ja ystävällisyys myös omalta osaltaan ovat kutsumassa ihmisiä armovaltakuntaan.
”Minua puhutteli voimakkaasti se tapa, miten uskovaiset suhtautuivat minuun ulkopuolisena. Heidän rakkautensa veti voimakkaasti puoleensa. Sama asia näkyi kaikissa niissä seurapaikoissa, joissa kävin. Oli ihmeellistä, että näin samanlaista oli joka paikassa.
Komennuspaikkakunnan seuroissa huomasin, että kymmenen penkkiriviä edestä oli melkein aina tyhjänä. Siellä istui vain yksi sanankuulija. Päätin mennä hänen viereensä istumaan. Siitä tuli tapa, ja näin tutustuin tuohon ystävään. Tuo ystävä sanoi, että olen huolissani sinusta. Usein seurojen aikana hän kysyi, joko on aika, että hän saisi saarnata synnit anteeksi. Lopulta tuli se päivä, jolloin vastasin myöntävästi. Tuo ystävä laittoi kätensä olkapäälleni ja saarnasi evankeliumin. Siitä alkoi minun kilvoitukseni Jumalan lapsena.
Ensimmäisissä seuroissa kuulemani virren sanat askarruttivat minua, ja selvitin, mikä virsi se oli, jota puhuja lainasi. Huomasin, että nuo sanat olivat virrestä 'Kirkasta oi Kristus meille'. Viidennen säkeistön sanat veivät minut tuttuihin muistoihoin, myrskyiselle merelle. Myöhemmin eräs seurakävijä, joka oli nähnyt minut ensimmäisen kerran seuroissa, tuli kysymään, mitä kirjoitin niihin lappuihin. Kerroin, että kirjoitin puhujan lainaamia virren säkeistöjä.”
– –
Istuin ystäväni vieressä seurapenkissä. Hänestä paistoi levollisuus ja rauha. Jumala on synnyttänyt rakkauden toisiin uskovaisiin, ja kotisiioni on löytynyt. Kotona pöydällä ei ole sääntökirjaa, vaan sydämessä asuva Pyhä Henki ohjaa elämän valinnoissa; armo on opettajana.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys