Vesa Kumpula
Keinutuolissa istui sodan käynyt mies, jolla oli myhäilevä hymy kasvoillaan. Hänen sylissään oli pieni poikavauva, jota hän katsoi lempeästi. Keinutuolissa istuja oli appiukkoni, josta sota-aikana tuli kotiin ilmoitus, että hän on kaatunut rintamalla. Myöhemmin selvisi, että tuo tieto oli väärä.
Kolme vuosikymmentä sitten tuli vaimolleni viesti, että hänen isänsä on joutunut sairaalaan. Tilanne oli vakava, ja sydämen voimat olivat lopussa. Vaimollani tuli kiire sairaalaan. Hän halusi vielä nähdä isänsä. Tärkeimpänä syynä oli se, että hän halusi vieläkin puhua isälleen parannuksen teosta ja tarjota evankeliumia.
Sairaalavuoteen äärellä vaimoni kysyikin, etkö isä jo haluaisi uskoa. Vastaus oli yllättävä: minä uskon jo. Vaimoni ehti ajatella, ettei omavanhurskaus riitä Jumalan edessä. Mutta isä jatkoi, että setä kävi jo aamulla. Näin oli Jumalan valtakunta lähestynyt. Ei mennyt montaakaan päivää, kun sairaan matka päättyi.
Myöhemmin vaimoni setä kertoi käynnistään sairaalassa. ”Minä panin käteni hänen päälle ja saarnasin: usko Jeesuksen nimessä ja veressä kaikki synnit anteeksi.” Yksinkertainen ja koruton evankeliumin julistus vaikutti uskon kuulijan sydämessä.
Sota-ajan kokemuksista monet miehet vaikenivat kotiväeltään. Sotakaverit kyllä keskustelivat kokemuksestaan keskenään, kun he kokoontuivat. Näin appiukkonikin teki. Yhden kokemuksen hän kuitenkin halusi jakaa muille ja kirjoitti siitä lehtijutun. Asia koski tapahtumia, jolloin hänen ilmoitettiin kuolleen. Tuo päivä oli 3.3.1940, ja silloin oli kova pakkanen, yli 40 astetta. Taistelutilanteessa hän oli haavoittunut kranaatista Talin niin sanotussa neljän tien risteyksessä. Neljän miehen voimin häntä kannettiin sidontapaikalle. Aina kranaatin tullessa kantajat heittivät hänet maahan ja suojautuivat. Sidontapaikalla hänet nukutettiin, ja siinä tuli 4–5 päivän muistikatkos. Herättyään hän oli Punaisen Ristin sairaalassa Helsingissä. Sairaalasta oli lähetetty tieto komppaniaan, että hän on kuollut ja sieltä tieto oli välitetty kotiin. Sairaalasta hän lähetti kortin kotiin ja ilmoitti uuden osoitteensa. Olihan se suuri hämmästys kotona tästä tiedosta. Suru muuttui iloksi.
Appiukkoni sota-aika kesti yhteensä viisi vuotta. Sodan jälkeen hän palasi hoitamaan kotitilaansa, jota hän viljeli aina kuolemaansa saakka.
Seinäkello löi tasatunnin merkiksi. Keinutuoli pysähtyi, ja appiukkoni ojensi vauvan tämän äidille. Rauhallisesti hän käveli radion luo ja avasi sen. Oli uutisten aika. Mitähän maailmalla oli tapahtunut, se piti kuulla joka tunti.
Oli ilo omistaa appiukko, jonka sydän oli lämmin ja ymmärtävä. Sain nähdä ja tuntea hänen myhäilevän hymynsä.
Mummolan keinutuoli on nyt suurimman osan vuodesta tyhjä ja sen keinunta tilapäistä. Keinutuolissa istuneet ovat kukin vuorollaan lähteneet iankaikkisuuteen. Sukupolvien ketju jatkuu, ja punainen keinutuoli punaisessa tuvassa odottaa aina vain uutta keinujaa, toivottavasti myhäilevää hymysuuta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys