Vesa Kumpula
Vesa Kumpula
Huone oli hiljainen. Huoneen hämäryydessä istui nuori poika ja tuijotti puhelinta. Istuimme vaimoni kanssa olohuoneessa ja mietimme, miksi poikamme elämä on noin yksinäistä. Pelkäsimme, että elämä ilman kavereita voisi jättää syvät jäljet. Aivan kuin hiljainen kuihtuminen tapahtuisi.
Yläasteikäisen pojan elämänpiiriin kuului kyllä samanikäisiä koulukavereita, mutta varakaverina oleminen ei tuntunut hyvältä. Ehkä poikamme oli sopeutunut tilanteeseen, eikä sitä sen kummemmin pohtinut. Yritimme hienovaraisesti ohjata häntä uusien kavereiden yhteyteen, mutta luontevaa yhteyttä ei muodostunut.
Keskustelimme hänen kanssaan myös siitä, mitä yläasteen jälkeen tapahtuu. Toivoimme, että hän lähtisi kansanopistoon. Opistovuodesta toivoimme sitä, että hän saisi luotettavia kavereita ja elämä seestyisi. Vaihtoehtona oli myös ammattikoulu. Molempiin paikkoihin poikamme hakikin. Jännittyneitä odotimme opistosta vastausta.
Yksin
Minä olen niin yksin, niin yksin,
kuin yksin vaan olla se voi,
joll’ on vaan yksi aatos
ja yksi sävel, mi soi.
Minä olen niin yksin, niin yksin,
kuin yksin on ihminen,
joll’ oli vaan yksi onni
ja yksi unelma sen.
Minä olen niin yksin, niin yksin,
kuin yksin vaan olla se voi,
joll’ on vaan yksi murhe
ja yksi muisto, mi soi.
Eino Leino
Asia oli perheessämme yhteinen. Eräs tytöistämme oli lähettänyt opiston rehtorille viestin ja vedonnut poikamme puolesta. Kun päätös vihdoin tuli, ilo oli suuri: hänet oli hyväksytty opistoon. Ei Taivaan Isä ollut unohtanut poikaamme.
Opiston alkuun oli enää muutama päivä, kun poikamme vielä pohti, lähtisikö ammattikouluun vai opistoon. Keskusteluissa hän kertoi, että on hänellä yksi kaveri siellä ammattikoulussa. Muistutimme häntä kaverisuhteen aikaisemmista vaiheista. Vaimoni esitti, että mene opistoon ainakin kolmeksi viikoksi ja jos se sittenkään ei tunnu oikealta paikalta, voit lopettaa sen. Toivoimme, että tuo kolmiviikkoinen osoittaisi hänen tiensä.
Opiston aula oli täynnä nuoria opistolaisia, kun saattelimme poikaamme sinne. Oli turvallista katsella nuorten välittömiä ja iloisia kasvoja. Opiston ensimmäisen päivän iltana saimme yhdessä pysähtyä Jumalan sanan alle. Ajattelimme, että opisto on kuin turvasatama näille nuorille ja myös meidän omalle pojallemme.
Jännittyneinä odotamme ensimmäistä lomajaksoa opistosta. Mikä on poikamme ratkaisu? Tiesimme, että hänen solussaan oli rauhallisia ja toiset huomioonottavia nuoria. Mitään pitkiä vastauksia emme saaneet, mutta kuitenkin sen, että eihän hänen enää kannata keskenkään opistoa jättää. Eipä niin.
Huoneesta kuului iloinen nauru ja puheen sorina, kuin hiljalleen soljuvasta keväisestä purosta. ”Voiko kaverit tulla yöksi meille? Voinko mennä poikien kanssa saunomaan? Voimmeko mennä meidän autolla opiston talvipäiville?” Ne olivat tosi mieluisia kysymyksiä! Äänessä ei ollut enää yksinäisen pojan kalvavaa tuskaa. Hymy oli palannut huulille ja sydän oli saanut uuden soinnun. Varjot olivat väistyneet, ja tilalle oli tullut valo ja aurinko.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys