Jos piirtää viivan pystysuoraan Suomen kartalle siten, että viivan toinen pää on Nuorgamin kohdalla ja toinen Lappeenrannan, pystyjanalle jää kaksi minulle merkittävää paikkakuntaa, Taivalkoski ja Posio. Vaakajanalla puolestaan Taivalkoski sijoittuu Kemin ja Oulun välimaastoon, Posio on suurin piirtein samalla leveysasteella kuin Tervola. Maantieteellisesti Taivalkoski ja Posio kuuluvat Koillismaahan.
Haluan kertoa sinulle nyt pienet tarinat Mauno-isästäni ja Matti-apestani ja heidän kahdesta lapsestaan. Vuonna 1935 toukokuussa syntyi Taivalkoskella, Inkeen kylällä Saimi ja Magnus Tasalan perheeseen poika, jonka nimeksi tuli Mauno Gabriel. Kuukautta aikaisemmin oli syntynyt Posiolla, Varankavaaran kupeessa Reetta ja Matti Jurmun perheeseen poika, joka sai nimen Matti Aukusti.
Tasalaan, Kostonjärven rannalle kuljettiin kinttupolkua. Jurmuille, Livojärven rannalle Varankaan päästiin veneellä järven yli. Teitä ei ollut. Kummassakin kodissa oli paljon lapsia, Tasalassa 12, Jurmulla yhdeksän. Lypsykarja toi perheisiin elannon. Tasalan Magnus hoiti myös metsänhoitajan tehtävää. Perheissä oli paljon työtä. Lapset uurastivat maatilan ja kodin töissä ja monesti myös metsätöissä niin paljon kuin voimat antoivat myöten. Joskus he uurastivat yli omien voimavarojensa. Elämä ei ollut helppoa.
Tasalan Mauno ja Jurmun Matti, nämä omat mahdollisuutensa elämässään tiedostaneet, tiedonjanoiset nuoret miehet päättivät samana vuonna kumpikin tahollaan pyrkiä Kemijärven seminaariin valmistuakseen sieltä kansakoulunopettajiksi. Kouluun pääsy onnistui ja syksyllä koitti hetki, jolloin piti jättää koti ja perhe ja lähteä kohti Kemijärveä.
Kuvittelen, että Mauno ja Matti ovat nousseet kotikyliltään linja-autoon pienien kapsäkkiensä kanssa. Eväänä on varmaankin ollut äidin tai siskojen valmistamia rieskoja. Paksua, ihanaa koillismaalaista rieskaa. Pullossa rasvaista maitoa. Silmäkulma on ehkä kostunut, kun nuorukaisten käsi on heilahtanut hyvästiksi linja-auton portailla. Voin kuvitella, että Saimi-mummini on sanonut papalleni, kun Mauno on jo mennyt: ” Mahtaakohan se Mauno pärjätä siellä?” Pappa on varmaan vastannut: ”Ohan se varma, että Mauno kyllä pärjää.” En pysty kuvittelemaan, mitä Reetta-äiti on sanonut sen jälkeen, kun Matti on lähtenyt. Mutta sen pystyn kuvittelemaan, että Saimi ja Reetta ovat illalla asetelleet navettatöiden ja pyykkäysten kovettamat sormensa ristiin ja rukoilleet, että Jumala antaisi pojille siunauksensa ja varjeluksensa.
Siitä syksystä asti Mauno ja Matti istuivat viisi vuotta samassa luokassa Kemijärven seminaarissa. Intensiivistä opiskelua. Tiivistä opiskelijaelämää. Valtava määrä tiedon oppimista, tiedon välittämisen oppimista, käden taitoja, musiikkia, liikuntaa. Paljon sivistystä, paljon kulttuuria. Seminaarista isä löysi äitini, Lampelan Liisan, joka opiskeli myöhemmällä vuosiluokalla. Tuleva anoppini, Niemelän Aili oli opiskelemassa opettajaksi Oulussa. Ailin ja Matin kohtaamisen aika oli vielä edessäpäin.
Isä tuli Tervolaan opettajaksi, ja äidin valmistuttua he aloittivat pitkän, yhteisen työuran samalla kyläkoululla Tervolassa. Tästä Kaisajoen koulusta, sen opettajan asunnosta ja vanhasta pihapiiristä muodostui minun lapsuuteni ensivuosien kasvuympäristö. Matti sai ensimmäisen työpaikkansa Yli-Iistä, Kotalan koululta, jossa oli opettajana yli-iiläinen Niemelän Aili. Kuinkas vain kävikään niin, että nämä nuoret opettajat rakastuivat toisiinsa ja avioituivat samana vuonna kuin minun vanhempani, vuonna 1960. Tästä Kotalan koulusta, sen opettajan asunnosta ja niin edelleen… muodostui minun puolisoni Markun kasvuympäristö.
Minä synnyin perheemme toisena lapsena. Isosiskoni on minua vuoden vanhempi. Näin on myös Markun kohdalla. Kun Maunon ja Matin perheet kasvoivat, he rakensivat kumpikin tahoillaan yksikerroksiset tiilitalonsa vaimojensa kotikuntiin reheville pelloille ja muuttivat pesueensa pois koulurakennuksen seinien sisältä. Ajan tyylin mukaisesti uusien kotien olohuoneiden ikkunat olivat suuret, ja niiden takaa näkyivät laajat pihanurmikot ja hyvin kasvavat kasvimaat ja viinimarjapensaat.
– Markku, muistatko sen tuoksun, kun päästiin isän ja äidin matkassa kesän lopulla purkamaan koulutarvikkeita? Muistatko, mille tuoksui vastamaalattu koulun lattia? Muistatko, miltä näyttivät uudet kirjat, kun ne nostettiin laatikoista?
– Markku, muistatko, mille tuoksui, kun isä teki spriimonistuskoneella kopioiden esiasteita? Tuoksuihan koko opettajanhuone spriiltä?
Monisteet olivat ihmeellisiä sinitekstisiä, pehmeitä papereita, joiden tekstijälki oli hieman levinnyttä ja joiden valmistamiseen tarvittiin sprii-liuosta. Muistan, kuinka seurasin monistuksen valmistumista. Oi, tulee aivan isää ikävä! Yhteiset tuoksumuistot. Yhteinen isän ikävä.
Lapsuutemme kesät. Heinäntuoksuiset. Markku oli setiensä maatilalla heinätöissä Livolla mummolassa. Martti-setä kujeili ja pelleili ja lapset nauroivat. Minä pääsin joskus Kostolle isän lapsuudenkodin maatilalle. Reijo- setä kujeili ja pelleili ja me lapset nauroimme. Muistan, kuinka istuimme serkkujen kanssa farmariauton peräosassa, jossa kuljetettiin usein myös maitopäniköitä. Jos nauroimme, Reijo-setä sanoi kuskin paikalta: ”Miksi ne pänikät nauraa?” Sitten yritimme olla aivan hiljaa ja Reijo-setä sanoi: ”Miks´ei ne pänikät naura? ”Ja taas meitä nauratti. Tämä leikki jatkui ties kuinka pitkään Tasalasta Inkeen kyläkaupalle. Samanlaiset sedät. Samanlainen sedän ikävä.
Minä olin monesti Lauri-enon maatilalla kesäisin Tervolassa. Opin oikeasti seivästämään heinää. Seivästäjien jäljessä haravointi oli myös kivaa. Tappeja raahattiin paksumuovisissa apulantasäkeissä. Heinäpellolla syötiin rieskaa kahvin kanssa. Rieska oli pehmeää ja paljon ohuempaa kuin mummolassa. Makuyhdistelmä, joka vieläkin liittyy lapsuuden heinäpelloille. Markun maatila Yli-Iissä oli Paavo-enon tila. Paljon serkkuja, paljon yhdessä tekemistä poikien kanssa, paljon kisailua. Traktorilla ajoa. Oikeita maatilan töitä. Ja rieska – niin ohutta ja pehmeää! Lasten tehtävä oli polkea heinää ladossa. Samat tikkuiset, kutiavat muistot kuivasta heinästä. Heinän pöly ja heinän tuoksu. Jano. Naarmut.
Sitten me kasvettiin. Tuli rippikouluikä. Samalla leirillä oltiin. Samanlaisia muistoja kerättiin. Samoja tunnelmia koettiin. Samoja aikuisia meidän ympärillämme. Ei vielä tutustuttu. Elämän yhdeksi merkittäväksi paikaksi tuli Rautiosaari.
Sitten me oikeasti kohdattiin.
Ei ole kahta tarinaa tai yhtä tarinaa. Ei ole samuutta tai erilaisuutta. Samuuttakaan ei seuraa samankaltaisuus. Eikä yhteisen elämän hyvyys tai helppous tai haastavuus johdu samuudesta tai erilaisuudesta.
On vain monta tarinaa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys