Suvi Myllymäki
Jäin miettimään rahaa ja sen käyttöä luettuani Vesa Kumpulan blogitekstin 29.9. Olen samaa mieltä siitä, että raha ei tuo onnea, mutta helpottaa kyllä elämää muulla tavoin. Jos raha on tiukassa, joutuu miettimään, mihin se riittää. Tällöin ei ole välttämättä mahdollisuutta pohtia muita kulutukseen liittyviä asioita, kuten eettisyyttä, ympäristöystävällisyyttä tai materiaalien kestävyyttä.
Me elämme ison perheen ruuhkavuosia, ja kulutus on suurta pelkissä perushyödykkeissä. Kannamme kaupasta selkä vääränä maitoa, hammastahnaa, saippuaa ja vessapaperia. Vaurastuminen on mahdollisesti edessä joskus myöhemmällä iällä, kun peruskulutus pienenee. Meillä on kuitenkin kaikki, mitä tarvitsemme.
Julkisuudessa käydyssä keskustelussa nousee esille erilaiset ääripäät. Lokakuun Yhteishyvässä oli juttu, jossa kerrottiin vuoden mittaisen ostolakkopäätöksen tehneestä naisesta. Hän edusti varakasta, hyväosaista väestönosaa, joka koki ostavansa liikaa vain ostamisen ilosta. Toisaalta mediassa on juttuja äärimmäistä köyhyyttä kokevista ihmisistä.
Joskus luin haastattelun pariskunnasta, joilla oli viisi lasta ja äiti kotiäitinä. Heidän piti käyttää rahansa tarkemmin. Toisaalta toimittaja ei ehkä elänyt samassa kokemusmaailmassa, koska kertoi jutussa heidän taloutensa olleen niin tiukalla, että he ovat joutuneet jopa leikkaamaan lastensa hiukset itse. Tälle kommentille nauroin kyllä makeasti. Minun mielestäni lasten hiusten leikkaaminen on ihan normaalia, ei mikään köyhyyden merkki. Pohdin tätä asiaa viimeksi, kun leikkasin hiukset neljältä pojaltani. Mietin, tunsinko itseni köyhäksi siinä leikatessa. Paremminkin tunsin itseni rikkaaksi. Miten ihania poikia minulla oli siinä parturoitavina!
Kuluttamiseen on liitetty erilaisia arvopohdintoja. Tuossa Yhteishyvän kuluttamista koskevassa jutussa tutkija Mikko Kurenlahti sanoo kuluttajuuden olevan uskonnon kaltainen ilmiö. Hänen mukaansa kuluttaminen on kokonaisvaltainen elämänkatsomus, eikä mitenkään pinnallista. Eri ihmisillä arvot kumpuavat kuitenkin eri lähtökohdista. Me myös koemme eri tavoin asioita. Jokin asia on toisille normaalia elämää, kun taas toisille köyhyyden merkki.
Raamattu kehottaa meitä viljelemään ja varjelemaan maata. Minusta tämä on hyvä neuvo, kun miettii omien hankintojensa tarpeellisuutta. Tulevaisuus näyttää siltä, että kaikilla meillä olisi parantamisen varaa. Vaikka itsellä ei käytettävissä olevaa rahaa olekaan niin paljon, että vaarana olisi kuluttaa paljon turhuuteen, silti jokaisen kannattaa pohtia hankintojaan vähän tarkemmin ja syvällisemmin. On tärkeä muistaa, että ihmisinä olemme aina saman arvoisia, eikä ihmisarvoa voi määrittää ajallisen varallisuuden perusteella.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys