Markku Kamula
"Kun sanon sotilaalle: ’Mene’, niin hän menee, tai toiselle: ’Tule’, niin hän tulee, tai palvelijalleni: ’Tee tämä’, niin hän tekee." Kuka muuten sanoi noin ja missä tilanteessa?
Oletko sinä tutkinut omien sanojesi voimaa? Minä olen, monesti. On käynyt esimerkiksi niin, että lapset ovat leikkien tiimellyksessä onnistuneet laittamaan talon hyrskyn myrskyn. Olen sitten sanonut, että laittakaapa tavarat paikoilleen ja siivotkaa. Ei vaikutusta. Sitten olen sanonut isommin, että nyt tavarat paikoilleen kipin kapin. Ei vaikutusta, leikit jatkuvat. Sitten olen noussut oikein seisomaan, rykinyt kurkun selväksi ja pitänyt puheen oikein isolla äänellä. Sana on kuulunut ja tehonnut, mutta tunnelma on pilalla. Pilaantuneessa tunnelmassa saa sitten miettiä, että olisiko kannattanut kuunnella vastapuolta? Olisiko heillä ollut kenties aikatauluehdotus tai muu esitys, jonka kautta olisi löytynyt sovitteluratkaisu?
Joskus sanojen voima on ilmennyt sillä tavoin, että jostain ärsyyntyneenä olen sanonut jonkin poikkipuolisen sanan puolisolleni ja sitten olen saattanut saada samalla mitalla takaisin. Sitten olen sanonut vielä pikkuisen ärsyttävämmin ja kohta olen saanut taas vastapalloon. Tai sitten on tullut hiljaisuus jo tässä vaiheessa. Joka tapauksessa pienen pallottelun jälkeen sanat ovat ennen pitkää loppuneet, ja on seurannut syvä hiljaisuus.
Tällaisessa jäätyneessä konfliktissa osapuolet kyttäävät rintamalinjojen yli toisen tekemisiä ja sanomisia. Osapuolten tiedossa on, että mikään muu ei laukaise tilannetta kuin nöyrtyminen. Mutta sehän ei oikein käy, koska ylpeys peittoaa nöyryyden.
Jos kylmä sota jatkuu pitkään, se vaikuttaa myös muihin perheenjäseniin. Lapset alkavat kulkea varpaisillaan, laittavat paksumpia sukkia jalkaan askeläänien vaimentamiseksi, suuntaavat katsetta alaviistoon ja kampaavat hiuksia silmien peitoksi. Laulaminen ja nauraminen ainakin yleisissä tiloissa ymmärretään sanomattakin kielletyiksi. Alakulo ja pelko vallitsevat. Sanat ovat tehonneet. Ja taas peilistä katselee mies, joka kysyy itseltään, oliko herrana hallitseminen tämän arvoista? Olisiko kannattanut miettiä sanojaan tarkemmin, ehkä kysyä ja kuunnella; ehkä malttaa ja laskea kymmeneen?
Lapsena luin moneen kertaan sadun köyhästä puunhakkaajasta Ali Babasta ja neljästäkymmenestä rosvostaan. Sadussa Ali Baba osuu paikalle, kun rosvojoukko vie ryöstösaaliinsa kätköön maanalaiseen luolaan. He avaavat luolan sanomalla taikasanat ”Seesam aukene”. Ali Baba ottaa tietenkin sanat käyttöönsä ja varastaa rosvojen omaisuuden itselleen. Monien vaaratilanteiden ja jännittävien vaiheiden jälkeen satu päättyy päähenkilöiden kannalta onnellisesti.
Unelmoin satukirja käsissäni, että olisi kyllä kova juttu päästä käyttämään tuollaisia sanoja! Mieti nyt, sanot vain sanan, keräät helyt talteen ja elät sen jälkeen ihan hirmu helppoa elämää!
Maailman oikeiden merkkihenkilöiden sanat voivat jäädä elämään pitkäksi aikaa. Amerikkalainen pastori Martin Luther King piti 1960- luvulla historiallisen ”I have a Dream” -puheen satojen tuhansien kuulijoiden edessä. Kingillä oli unelma valkoisen ja mustan väestön tasa-arvosta ja rauhasta. Hänen sanansa saivat valtavasti huomiota ja liikehdintää. Hänen puheensa on valittu jossain äänestyksessä maailman parhaaksi puheeksi. Mutta tasa-arvo ja rauha ovat vieläkin vain unelmia.
Tätä kirjoittaessani Eurooppa ja puoli muuta maailmaa pidättää hengitystään. Sanooko joku suurvallan johtajista kohta tosi pahasti? Kenen kanssa he keskustelevat, mitä keskusteluista kerrotaan? Toimittajat raportoivat heidän sanojansa, diplomaatit keskustelevat taustalla. Pienempien valtioiden johtajat kuuntelevat, keskustelevat ja asettelevat omia sanojaan.
Sanoilla on voimaa, ja sitä enemmän, mitä niiden sanojalla on valtaa. Kieli on kuin tuli; se voi kerskua suurilla asioilla niin kuin pieni tuli voi sytyttää suuren metsän. Näin sanoi Jeesuksen veli Jaakob. Isän sanat voivat pilata koko perheen päivän, ja johtajan sanat voivat pilata koko firman päivän. Kenraali voi lamaannuttaa koko sotajoukon, supervallan johtaja voi saada koko maailman pelon valtaan.
Onneksi tuo toimii toisinkin päin. Muistan nuoruudestani, kuinka toivo paremmasta maailmasta orasti ja kasvoi, kun suurvaltojen johtajat kävivät toisiaan kunnioittavia keskusteluja. Kuvissa johtajat hymyilivät vapautuneesti, he selvästi ymmärsivät toisiaan. Hyvän kierre alkoi sanoista ja johti tekoihin.
Olisi kyllä hienoa, kun puheet olisivat taas tästä eteenpäin kuin kevyttä kevätsadetta sen sijaan, että kipinöivät sanat sytyttäisivät ruutitynnyrin.
Tekstini alussa esittämäni kysymyksen vastaus on roomalainen sotapäällikkö, jonka palvelija oli vakavasti sairas. Sanan valtaan tottunut sotilas uskoi ilman muuta, että Jeesus kykenee tekemään sanalla ihmeitä. Mies pyysi, että sano vain sana, niin palvelijani parantuu. Jeesus kysyi, että oikeastiko, etkö halua minua kotiisi? Kovasti roomalaisen uskoa hämmästellen Jeesus täytti hänen pyyntönsä, palvelija parantui. Tapahtumasta kerrotaan Matteuksen evankeliumissa.
Omien sanojeni voima on ollut monesti joko heikko tai väärän suuntainen. Siunauksen sanat sen sijaan ovat toimineet aina. Jää on sulanut välittömästi, kun on saanut pyytää ja antaa anteeksi. Nauru ja laulu ovat palanneet kotiin, askelten äänet ovat tömisseet taas vapaasti ja astioiden kilinä keittiössä on muuttunut iloiseksi.
Siunauksen sanat eivät ole loitsu tai taikasana. Jeesuksen mukaan ne ovat sanoja, jotka ovat henki ja elämä, ikuinen elämä. Aika paljon enemmän kuin Ali Baban aarteet.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys