Antero Iivarinen
Kun olin lapsi, opettaja luki koulussa mielenkiintoista satua pojasta ja harakasta. Sadussa oli näkymättömyysjauhetta, jolla poika teki itsensä näkymättömäksi. Haaveilin olevani tuo poika pulvereineen.
Nykyisin vastaavista näkymättömyysviitoista ja muista sellaisista voi lukea esimerkiksi nuorille suunnatuista romaaneista. On hätkähdyttävää huomata, että näkymättömyys koskettaa meitä aivan jokaista, tänäkin päivänä, arjessa ja seuroissakin.
Joskus puhelimeeni on kilahtanut viesti: "Ajelit äsken vastaan, ollaanko sitä niin ylpeitä, ettei voi tervehtiä?" Ajelen usein ajatuksissani, joten tuo oli tahatonta huomaamattomuutta.
Saatamme elämässämme joutua tilanteisiin, joissa toivoisimme olevamme näkymättömiä. Ehkä työpaikalla, koulussa tai vaikkapa kotona. Arkuus, jaksamattomuus tai joku muu syy voi aiheuttaa tuollaisen toiveen. Meillä lapset saattavat joskus kadota jonnekin, kun huudellaan apuun kodin töihin. Ilmeisesti he ovat löytäneet jostain sitä näkymättömyyspulveria.
Toisaalta voimme joutua myös tilanteeseen, jossa meitä ei huomioida, vaikka olisimmekin konkreettisesti läsnä. Kaveriporukassa saatamme itse jäädä tai jätämme toisen ulkopuolelle tarkoituksella tai tahattomasti. Olemme siis näkymättömiä tai teemme toisesta näkymättömän.
Töissä tai koulussa erilaisuus voi johtaa näkymättömyysilmiöön, jossa olet aivan yksin ison porukan ympärillä. Ihonväri, usko, erilainen ajatusmaailma tai vaikkapa sukunimi voi olla syy, että joutuu näkymättömäksi ja porukan ulkopuolelle. Näkymättömyyttä voi kutsua myös esimerkiksi kiusaamiseksi, rasismiksi tai syrjinnäksi. Saatamme tehdä toisesta itsellemme näkymättömän jättämällä tervehtimättä tai kääntämällä selkämme, jos emme syystä tai toisesta tule hänen kanssaan toimeen. Ovatko nämä asioita, joita voisimme miettiä ja ehkä toimia jatkossa toisin? Voisimmeko muistaa Raamatun neuvot, kuinka kohdella lähimmäistä ja kuka itse asiassa oikein on meidän lähimmäisemme?
Muistan kun pienenä ala-asteikäisenä poikana aiheutin noin tuhannen litran vahingon, maitotankin tyhjenemisen naapurin maatilan karjakeittiössä. Uteliaana pikkupoikana kiipesin maitotankin tyhjennyshanan päälle yltääkseni kurkistamaan tankkiin, paljonko siellä oikein on maitoa. Jotenkin jalka lipesi ja tankin hana, jonka päällä seisoin, aukesi.
Voi sitä maidon määrää, mikä alkoi tulvia lattialle. Yritin heitellä ämpäreitä alle, mutta voimakas maitovirta kaatoi ne saman tien. Kohta maitoa alkoi tulvia jo kynnyksen yli, jolloin ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin paiskata ovi kiinni, ettei maitoa tulvi pihamaalle. Muistan, kuinka pää painuneena ja mieli allapäin laahustin kotiin. Viimeistään silloin, kun naapurin isäntä tuli kotiimme syyllistä etsimään, tuli mieleen, että olisinpa ollut tuo sadun poika, jolla olisi nyt sitä näkymättömyyspulveria. Isäntä ei ollut saanut tilkkastakaan tarvitsemaansa kahvimaitoa tyhjästä maitotankistaan. Miten ihmeessä hän osasikaan meille tulla?
Hyppäsin metsään puun taakse piiloon koulumatkalla aina, kun naapurin isännän tuttu auto näkyi ajelevan vastaan. Tyhjä maitotankki pyöri ajatuksissani. Hävetti. Naapuri laittoi jossain vaiheessa viestiä, että voi Antero taas tulla heillä käymään, ei olla enää vihaisia, vahinkoja sattuu joskus kaikille. Nyt tuo tapaus jo tuo kauniita muistoja minulle – ja onneksi myös naapurin isännälle.
Elämäni varrella olen monesti muulloinkin halunnut syystä tai toisesta painua maan alle piiloon, näkymättömäksi. ”Merkillisten hymyjen kauppareissu”, josta kerroin blogissani, on yksi niistä tilanteista, jolloin olisin halunnut olla näkymätön muutaman vuoden. Myös blogin ”Koulukiusattu” tyttö halusi olla joka ainut koulupäivä näkymätön.
Olen valitettavasti myös kohdannut käytöstä, jossa minut on tietoisesti tehty näkymättömäksi. Tuollainen tilanne on hämmentävä ja todella loukkaava. Se aiheuttaa kiusaamisen kohteelle ahdistusta ja vihaakin. Jatkuvana se voi pahimmillaan aiheuttaa jopa itsetuhoisia ajatuksia. Niitä tunteita en toivoisi kenellekään. Meillä on tässä asiassa erityinen valvomisen paikka. Huomion antaminen ja saaminen eli nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on meidän jokaisen oikeus, sinun ja minun.
Voimme rukoilla, että näkymätön, turvallinen Luojan käsi ohjaisi meitä näissäkin asioissa rakkaudella ja lämmöllä kohtaamaan lähimmäisemme oikein. Lähimmäisiämme, joita ovat aivan kaikki ihmiset. Kunpa huomioisin heidät taustoistaan tai ihon väristään riippumatta. Antaisin heille tunteen, että eivät ole näkymättömiä, vaan Luojan luomia ihmisiä niin kuin minäkin. Jokainen meistä yhtä arvokkaita ja tärkeitä.
Kilpailisimmepa toisen huomioimisesta, emmekä siinä, että olisimme parempia kuin toiset. Asettuisimme toisen tasolle, emme hänen yläpuolelleen. Samalta tasolta näemme toiset paremmin; silloin emme katso ylitse tai ohitse, tietämättämme tai tahallaan.
Huomaisinpa myös yksinäiset tai muistaisin vuoteenomana olevat. Myös sellaiset, jotka eivät syystä tai toisesta pääse vaikkapa seuroihin, vaikka haluaisivat. Laittaisinko viestiä tai soittaisinko? Niin kuin naapurin isäntä laittoi viestiä minulle silloin, kun halusin olla näkymätön.
Toivon meille kaikille iloisia, antoisia ja aitoja juttutuokioita lähimmäistemme kanssa. Tervehdyksiä tai vaikkapa pieniä hymyjä, aina toisemme kohdatessamme.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys