Herätysliikkeet syntyivät aikanaan tarpeesta korostaa henkilökohtaisen uskon merkitystä. Suomenkin evankelisluterilaisen kirkon piiriin syntyi 1800-luvun aikana useita tällaisia liikkeitä. On kiinnostavaa tutkia, millaisen kehityskulun ne ovat tahoillaan kokeneet.
Suomen herätysliikkeistä tunnetuin lienee vanhoillislestadiolaisuus. Se erottuu suuruudellaan ja sillä, että liike on kenties muita selkeämmin säilyttänyt omaleimaisuutensa. Rauhanyhdistysten toiminta on vilkasta.
En jaksa liikaa vaivata päätäni keksiäkseni tieteellisesti kelvollista selitystä uskonnollisen liikkeen elinvoiman säilymisestä. Sosiologia varmasti kykenee sellaisia tarjoamaan. Ehkä eräs ratkaisu piilee siinä, millaista on jäsenten sitoutuminen. Lestadiolaisuudessa leimallista on se, että liikkeeseen sitoudutaan kokonaisvaltaisesti.
Kerran olin mukana keskustelussa, jossa joukostamme käytettiin nimitystä uskonyhteisö. Yhteisöllisyyshän on sitä, että sitoudutaan yhteisiin tavoitteisiin ja ollaan valmiita työskentelemään niiden hyväksi. Lestadiolaisuutta on usein sanottu voimakkaan yhteisölliseksi. Yhteisöllisyyttä – mikäli sitä sanaa halutaan käyttää – onkin nähtävissä vireässä talkootoiminnassa esimerkiksi Suviseurojen järjestämiseksi.
Sanat herätysliike ja uskonyhteisö eivät ole riittäviä kuvaamaan sitä, mitä itse tästä joukosta ajattelen. Uskon, että näiden ihmisten parissa kulkee sama evankeliumi, jota Nasaretin mies saarnasi. Tässä on sama valtakunta, jota Kristus julisti. Nimityksillä on lopulta varsin vähän merkitystä. Jumalan valtakunta on muuta kuin yhteisö tai herätysliike. Sitä ei määritellä tieteellisellä hiustenhalkomisella tai valtarakenneanalyysillä. Eikä sen sijaintia voi päätellä. Uskon, että sen voi nähdä vain, jos Luoja sen näyttää.
Tällä tavoin uskovilla on yhteinen tavoite, nimittäin päästä voittajana perille. Kaikki talkootyö ja -touhu ovat vain alisteisia päämäärälle, eivät tavoitteita sinänsä. Ulospäin toimintamme voi näyttää tietoiseltakin yhteisöllisyyden rakentamiselta. Sisäryhmäläisenä koen, että yhteisöllisyys on paljon syvempää laatua kuin sinänsä mukava yhdessä tekeminen.
Kristinopin mukaan hyvät työt seuraavat uskosta, ei päin vastoin. Kovastikaan uurastamalla ei taivaspaikkaa voi ansaita. Uskomme aitoutta emme voi mitata talkootuntien tai muiden uhrausten määrällä. Sydämen usko synnyttää halun palvella – siksi tämä kristillisyys on elävää.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys